Vijf Whisky tips om de winter door te komen

finlaggan winter tip fsom

Hey people! Zo, daar zijn we dan… 20fokin20! Allereerst natuurlijk nog de beste wensen en een gelukkig nieuwjaar. Want van mij mag dat vandaag ook nog gewoon gezegd worden. Dat het maar weer een jaar mag worden voor heerlijke whisky’s. Daarom krijg je van mij 5 whisky tips om de winter mee door te komen!

Laten we het jaar maar meteen goed starten met 5 whisky tips om de gure wintermaanden door te komen. Dit keer staat het lijstje vooral in het teken van turf. Want wat is nou lekkerder dan bij de openhaard in je chesterfield (of je eigen relax stoel) met een goede geturfde whisky te zitten en heerlijk weg te dromen bij een goede dram!

We starten meteen goed! Een van mijn favorieten.

Big Peat!

Big peat is een blend van 4 Islay single malt whisky’s: ardbeg, bowmore, caol ila & port ellen) Non chill filtered & geen kleurstoffen aan toegevoegd en een alcoholpercentage van 46%.

Ik omschrijf big peat aan mijn klanten altijd als “een avondje kampvuur op het strand“. Op de neus als eerst een ziltige / maritieme geur gepaard met een dikke rokerige geur. Zelfs wat medicinaal en oesters. Qua smaken palet begint het met een bak turf in je mond. Zout van de zee, een stuk uitgebrand hout en as.

Big Peat op fsom. 5 Whisky's om de winter mee door te komen. Deze tips van onze eigen Whisky kenner, Confessions of a Whisky freak wil jij gewoon in huis halen. Fijne winter!

De afdronk is lang, rokerig en verwarmend en zelfs een beetje spicy. Big peat kost je €53.49 bij de Gall&Gall.

Peat’s Beast

Tijd voor nog een krachtpatser en ook nog een stuk goedkoper dan de big peat. Peat’s beast heeft op de neus een aardse turf geur. Dieper in het glas ruik je rokerigheid. Gebakken bacon. Een zilte geur.

Het smaakpalet is echt standje bosbrand haha. Zo veel rook! Barbecue, een pepertje en zelf wat fruitigs wat met een druppeltje water mooi uitkomt. De afdronk is olie achtig / vettig. De rokerigheid en de smaak van as blijven je nog lang bij.

Peat's beast op fsom. 5 Whisky's om de winter mee door te komen. Deze tips van onze eigen Whisky kenner, Confessions of a Whisky freak wil jij gewoon in huis halen. Fijne winter!

De whisky is niet bijgekleurd en unchillfiltered met een alcoholpercentage van 46%. Ook deze whisky kocht ik bij Gall&Gall. Peat’s beast kost je €35,99.

Ardbeg Ten

Heerlijk! Nu ik jou mijn vijf whisky tips om de winter door te komen geef en ik er over schrijf. Heb ik meteen zin om er weer een Ardbeg aan te schaffen. Op de neus: dikke rook, een zoetje, de geur van aarde. Wat peper en de whisky heeft wat zilts en een citroen geurtje.

Smaakpalet: Een duidelijke peper en zoete rook. Goed geturfd hoor deze whisky! Naast de citroen ook chocolade, menthol en gebakken spek. Ook kaneel en toffee. De afdronk heeft wat koffie-achtigs, maar van de rokerigheid geniet je toch echt het langst van.

Ardbeg op fsom. 5 Whisky's om de winter mee door te komen. Deze tips van onze eigen Whisky kenner, Confessions of a Whisky freak wil jij gewoon in huis halen. Fijne winter!

Ook deze whisky in unchillfiltered en 46% alcohol. €49,99 en de Ardbeg ten is van jou. Probeer ook eens de Ardbeg Corryvreckan ! Voor wie nog een stapje harder wilt, hier schreef ik over op mijn eigen Confessions of a Whisky Freak.

Finlaggan Port Finished

De finlaggan whisky’s zijn goedkoop en goed! Van de standaard finlaggan tot de cask strength. Allemaal tof om te proberen. Wij gaan het nu hebben over de finlaggan port finished.

Op de neus: dikke rook, pruimen, gerookte bacon, iets medicinaal. Standje Lagavulin of laphroaig. Smaak palet: rozijntjes, droog, peper, leer, zoet, ik vermoed een tawny port rijping, frambozen en aardbeien en rook. De afdronk is dan ook heerlijk rokerig. Deze mag dan zeker niet ontbreken in de vijf whisky’s om de winter door te komen.

Finlaggan op fsom. 5 Whisky's om de winter mee door te komen. Deze tips van onze eigen Whisky kenner, Confessions of a Whisky freak wil jij gewoon in huis halen. Fijne winter!

Ook deze whisky is 46% alcohol en voor iets meer dan 3 tientjes heb je hem al in je stash zitten.

Scarabus

De Scarabus mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje! Neus: zachte rook, een typische geur van jonge whisky, hout, aards. Een zoetje en misschien zelfs een klein beetje sherry.

Palet: medicinaal, peper, scherp, rood fruit, appeltjes, droog mond gevoel, drop, bloemig, leer, as achtig, maritiem en gezouten caramel. De afdronk is droog maar heeft later zeker wat vettigs. Beetje cashewnoten smaak gepaard met as en rook.

Ook deze whisky is weer 46% alcohol. Unchillfiltered en niet bijgekleurd.

Scarabus op fsom. 5 Whisky's om de winter mee door te komen. Deze tips van onze eigen Whisky kenner, Confessions of a Whisky freak wil jij gewoon in huis halen. Fijne winter!

Dit soort flesjes haal ik bij The whisky specialist in Alkmaar. Deze kost maar €39,95.

Als extraatje gooi ik er een blogpost van mezelf in over deze Blackadder . Ook deze komt ook bij the Whisky Specialist vandaan, maar het is zo’n ontzettende beuker dat ik die gewoon even moet delen. Voor de avonden waarop je echt even wilt vlammen! En dat vlammen gebeurt van binnen, want dit is een whisky met maar liefst 60.2% alcohol!

Blackadder op fsom. 5 Whisky's om de winter mee door te komen. Deze tips van onze eigen Whisky kenner, Confessions of a Whisky freak wil jij gewoon in huis halen. Fijne winter!

Dit waren dan mijn vijf whisky’s om de winter mee door te komen. Nu begrijp ik heus wel dat je misschien nog niets een in de winterstemming bent. Ondanks dat het al januari is! Check dan ook nog mijn ‘Vijf Whisky’s om de herfst mee door te komen‘.

Laten we proosten op een prachtig nieuwjaar! Sláinte mhath!
Artikel en afbeeldingen door: Robbert – Confessions of a Whisky Freak
Bekijk mijn YouTube video’s op het kanaal van FSOM, FSOM tv!

The Bright Side Of Wine. Wat zijn nou de voordelen van wijn drinken? OF beter nog, wat zijn de gezondheidsvoordelen. Robbert / Confessions of a Whisky Freak duikt de wereld van de wijnen in en checkt of het mythes zijn, of echt waar....

Wil je meer weten over FSOM of zie jij een samenwerking wel zitten?
Aarzel dan niet en neem contact op! 
Info@fsom.nl

Meer Confessions of a Whisky Freak?

We gaan de Scarabus proeven!
Mag ik me even voorstellen!?
De Whisky’s van Game of Thrones!
Hoe proef je whisky?
Belvilla jij, of Belvilla ik?

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

28 reacties

 1. […] de Expertise van de Speciaalbierexpert!Vijf Whisky tips om de winter door te komen!Bierbutler worden. Dat […]

 2. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!TheDutchBeerDad gaat BierenmetBor! Bestel jij je bieren al bij Beerwulf? The Watchlist episode 1Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! […]

 3. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!TheDutchBeerDad gaat BierenmetBor! Bestel jij je bieren al bij Beerwulf? The Watchlist episode 1Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! […]

 4. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!TheDutchBeerDad gaat BierenmetBor! Bestel jij je bieren al bij Beerwulf? The Watchlist episode 1Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! […]

 5. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip! Bestel jij je bieren al bij Beerwulf? Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! […]

 6. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip! Bestel jij je bieren al bij Beerwulf? Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! […]

 7. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip! Bestel jij je bieren al bij Beerwulf? Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! […]

 8. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Seksuele revolutie van de man!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! Is Vegan Food wel zo gezond? […]

 9. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! […]

 10. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! […]

 11. […] Whisky’s van Game of Thrones!Hoe proef je whisky?Belvilla jij, of Belvilla ik? Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip! Bruschetta […]

 12. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip!Knockando zonder K! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com? […]

 13. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! […]

 14. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip!Knockando zonder K! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com? […]

 15. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip!Knockando zonder K! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com? […]

 16. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip!Knockando zonder K! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com? […]

 17. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip!Knockando zonder K! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com? […]

 18. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip!Knockando zonder K! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! […]

 19. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip!Knockando zonder K!Begin het voorjaar bij VidaXl! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?Rotten Tomatoes! […]

 20. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!Wat Proeven we vandaag? De Grolsch Kruidige Tripel! + YouTube videoDe hemelse knoflookdip!Vier seizoen speciaalbier van Grolsch!Begin het voorjaar bij VidaXl! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?Rotten Tomatoes! […]

 21. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip!Knockando zonder K!Begin het voorjaar bij VidaXl! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?Rotten Tomatoes! TOP GEAR fans kunnen hier shoppen! […]

 22. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip!Knockando zonder K!Begin het voorjaar bij VidaXl! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?Rotten Tomatoes! TOP GEAR fans kunnen hier shoppen! […]

 23. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip!Knockando zonder K!Begin het voorjaar bij VidaXl! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?Rotten Tomatoes! TOP GEAR fans kunnen hier shoppen! […]

 24. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip!Knockando zonder K!Begin het voorjaar bij VidaXl! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?Rotten Tomatoes! TOP GEAR fans kunnen hier shoppen! […]

 25. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!De hemelse knoflookdip!Knockando zonder K!Begin het voorjaar bij VidaXl! Bruschetta met gegrilde perzik! Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?Rotten Tomatoes! TOP GEAR fans kunnen hier shoppen! […]

 26. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com? […]

 27. […] Vijf Whisky tips die jou de winter door gaan helpen! De Peanut butter nitro milk stout VS Geitenkaas!De ValFather van HighLand Park door Confessions of A Whisky Freak!Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com? Dat mag natuurlijk! Maar bestel ook VOORAL bij je lokale slijter en brouwer. Want je wil toch dat ze er nog zijn na de corona crisis? […]

 28. […] heerlijk zacht in de mond en heeft een lichte turf in de afdronk. Uiteraard hebben we nog veel meer winterse whisky tips voor […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram