Winter BBQ Tips Om Je Vingers Bij Af Te Likken

Winter BBQ Tips Om Je Vingers Bij Af Te Likken

7 december 2022 Uit Door Bas de Goede

Winter BBQ | Als je denkt dat de BBQ alleen maar in de zomer gebruikt mag worden, think again! BBQ’en is hip en wordt steeds hipper. Misschien is hip al niet eens meer het goede woord en is de BBQ gewoon een onderdeel van je keuken geworden. Daarom gaan we aan de slag met een aantal lekkere tips om jouw winter BBQ een succes te maken!

De zomer is natuurlijk hét BBQ-seizoen van het jaar, maar de laatste jaren begint daar een beetje verandering in te komen en ik moet zeggen: Dat ik daar toch een grote voorvechter van ben! Waar en hoe je het ook bedenkt en uitvoert, die BBQ kan gewoon het hele jaar aan, hoor!

Winter BBQ tips om je vingers bij af te likken!

In de zomer lekker die BBQ aan en erop gooien wat je lekker vindt. Ergens de tijd voor nemen, of gewoon met de kids de dikste hamburgers maken en de mooiste worsten. Maar het kan ook anders, zeker als het wat kouder is.

Wanneer je in de winter gaat BBQen, heb je tijdens je Winter BBQ natuurlijk iets nodig om je te verwarmen. Tijdens een heerlijke low&slow sessie, is je BBQ natuurlijk een mooie warmtebron, maar wat dacht je van een goed glas whisky. Een heerlijke whisky van Terschelling bijvoorbeeld. Deze whisky is heerlijk zacht in de mond en heeft een lichte turf in de afdronk. Uiteraard hebben we nog veel meer winterse whisky tips voor je!

Een glaasje Glühwein kan natuurlijk ook! Glühwein is van oorsprong een drankje dat traditioneel in de winter gedronken wordt vóór of na het eten. Ook een combinatie met geroosterd vlees ook fantastisch! Over mooie foodpairing combinaties met Glühwein, kom ik later even terug. Eerst even verder met die winter BBQ en dan bovenal het BBQ vlees wat je daar, naar mijn nederige mening, het beste voor kunt gebruiken.

winter bbq tips bij fsom magazine

Wat lekkers uit Zuid-Amerika!

Waar je allicht mijmert over het maken van een kalkoen, stuk zalm of lekkere ribeye tijdens je BBQ. Wil ik je graag verrassen met een stuk vlees dat hier (nog) niet zo populair is, maar wat in Zuid-Amerika wel razendpopulair is.

Dan heb ik het natuurlijk over Picanha, oftewel, het staartstuk! Dit prachtige stukje rundvlees is fluweelzacht in de punt en aan het dikkere eind is hij wat steviger. De Picanha is razendpopulair in Zuid-Amerika en verovert langzaam steeds meer hartjes!

Er zijn verschillende soorten Picanha. We beginnen dan natuurlijk als eerste met de Wagyu uit Japan. De Picanha van deze runderen staat bekend om haar fenomenale marmeren laag. Deze marmering zorgt voor een extreem diepe en intense smaak, maar tegelijkertijd zorgt het ook voor een hele diepe graag in je portemonnee. De kiloprijs van deze beauty’s ligt op ongeveer €200,-.

Je kunt ook voor betaalbaardere varianten gaan uit Amerika, Ierland en Uruguay kiezen. Deze kiloprijzen ontlopen elkaar niet zoveel en zeker die laatste Uruguayaanse Picanha, vind ik grandioos. Uiteraard van grasgevoerde runderen!

Winter BBQ-bereidingstip!

Ik ben zelf niet een heel ingewikkeld mens. Daarom doe ik het bereiden van lekkernijen op de BBQ het liefst ook niet zo ingewikkeld. Het staartstuk, de Pincha, kun je wat mij betreft op twee manieren klaar maken.

De eerste manier is de Picanha in zijn geheel op de BBQ. De bereidingstijd is dan wat langer dan het alternatief wat ik je zo ga geven, maar het resultaat verbluffend! Mits goed uitgevoerd natuurlijk! Knal even flink wat vlammen uit je BBQ en brand de Picanha rondom even mooi aan, doe dit gedurende 25/30 seconden en absoluut niet langer!

De Picanha gaat low&slow op 140 graden om lekker te grillen en chillen. Hou de kerntemperatuur goed in de gaten, zodra deze lekker op 45 graden zit, mag de Picanha eraf om even keihard dicht te branden. Doe dit niet langer dan een seconde of 15 á 20 en leg daarna je Picanha weg om even uit te rusten van al dat zwoegen. Bon appétit!

de winter bbq bij fsom magazine

Voor je winter BBQ kun je de Picanha ook klaarmaken door er eerst steaks van te snijden. Houdt bij het snijden rekening met de dikte van de steaks, omdat de Picanha taps toeloopt. Zo kun je alle stukken gelijktijdig klaar maken, zonder dat je aan het stuntelen bent met de bereiding ervan. Rooster de steaks en zorg dat het vlees niet krom trekt, de bereiding hiervan hangt een beetje af van hoe je de steaks wilt eten!

De komende weken komen we met nog veel meer tips om jou winter BBQ een groot succes te maken!

Artikel door: Bas de Goede (Social media & Untappd: TheDutchBeerDad)

Please follow and like us: