Dresscode voor Mannen, hoe werkt het?

Dresscode voor Mannen, hoe werkt het?

6 januari 2020 4 Door Bas de Goede

Wat is nou eigenlijk dé dresscode voor mannen. Weet jij het? Speciaal voor FSOM ging ik op onderzoek uit. Voor een bruiloft of een treuriger event als bijvoorbeeld een uitvaart, weet ik het wel een beetje. Maar veel verder kom ik niet. In dit artikel praat ik je bij over what’s what op het gebied van de dresscode voor mannen, hoe werkt het?

First of all, ik ben geen expert. Absoluut niet. Ik zie er graag goed uit en uiteraard gepast. Maar je kunt mij ook met gemak op een zondagmiddag betrappen in mijn joggingbroek en iets te grote Nirvana t-shirt op de bank. Discaimer. Zo ga ik never nooit over straat! Dat gezegd hebbende gaan we gauw verder.

suit up. De dresscode voor mannen op fsom door thedutchbeerdad
Me, Myself and my Tie.

Dresscode voor een Bruiloft

Zoals ik al zei ben ik wel een beetje op de hoogte wat een dresscode voor een bruiloft kan zijn. Naast het feit dat je natuurlijk netjes gekleed gaat, zijn er ook talloze dresscodes die passen bij de juiste bruiloft. Want ja, daar kan ook zeker verschil in zitten. Daarom pakken we er in dit artikel een aantal dresscodes bij waar jij mee te maken kunt krijgen!

Een dresscode kan enorm verschillen, daarom hebben ze er ook een code van gemaakt. Een bruidspaar kan de bruiloft enorm formeel vieren en er een bijpassende dresscode aanplakken. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat het bruidspaar er liever een informele gelegenheid van maakt. Wat dat betreft kan het beginnen met een echte heren smoking of gewoon lekker casual zijn.

Wanneer je niet zeker weet of het bruidspaar een thema heeft of een voorgeschreven dresscode heel erg serieus neemt. Is het heel gebruikelijk om gewoon even contact op te nemen om hier navraag over te doen. Daarnaast is het natuurlijk ook afhankelijk van het seizoen. In de zomer of het voorjaar kan een formele look ook invulling krijgen met lichte kleuren en een linnen pak. Waar dit voor de donkere maanden natuurlijk minder gepast is.

smart casual is de dresscode voor mannen. Lees er alles over op fsom dankzij thedutchbeerdad
Smart Casual

Welke Dresscodes zijn er eigenlijk?

Er zijn talloze dresscodes te bedenken voor een bruiloft, daarom zal ik er enkele voor jullie benoemen. First of all is een van de meest formele vormen er eentje die regelmatig voorkomt. White tie en Black tie. Van deze twee opties in White tie de meest formele. Het is bij deze dresscode zelfs onbeleefd om een horloge te dragen, want het moet allemaal om de kleding draaien. Een rokkostuum met daaronder nette lakschoenen die op zijn mooist behoren te glimmen.

Een White tie dresscode mag dan wel weer afgemaakt worden met bijvoorbeeld een mooie vlinderdas. Black tie is iets minder formeel en komt dan ook vaker voor. Hierbij is het wederom gepast om een mooie smoking te dragen met daaronder lakschoenen. Bij een black tie event mag je het kostuum dan wel “versieren” zoals je dat zelf wilt. Denk dan wederom aan een das of bijvoorbeeld een pochet.

Schoolvoorbeeld rokkostuum in de dresscode voor mannen op fsom.
Schoolvoorbeeld rokkostuum

Tenue de Ville is er eentje die ik zelf supergaaf vind. Het is een outfit die zijn oorsprong vindt in Frankrijk. Maar dan niet het moderne Frankrijk, want de vrije vertaling is namelijk ‘Stadkledij’. In de tijd dat deze dresscode populiar was, was het gebruikelijk om netjes gekleed naar “de stad” te gaan en was dit dus een vrij formele kledij.

Tegenwoordig denkt met daar iets anders over en is het vooral een dresscode die netjes moet zijn. Een formeel jasje en of overhemd mag dan natuurlijk, maar je bent vrij om dit casual af te ronden met jeans en boots bijvoorbeeld.

Uiteraard kan een bruiloft ook gewoon casual zijn, of smart casual wanneer ze je toch nog net even wat netter verwachten. Het kan zijn dat er op de invite ook staat ‘a touch of‘. Hiermee kan men aangeven dat je bijvoorbeeld een touch of ‘blue’ moet toevoegen aan je outfit. Dan zal er sprake zijn van een blauw gerelateerde bruiloft en val je zeker in de smaak.

De dresscode voor mannen op fsom. Afbeelding van de dailymail.co.uk

Dresscode voor mannen

Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen is er wel degelijk sprake van een serieuze dresscode voor mannen. Sterker nog, voor vrouwen is het vaak iets eenvoudiger. Wanneer er sprake is van een ‘Cocktail attire’ bijvoorbeeld. Een vrouw trekt haar meest glansrijke en luxueuze jurk aan. Maar voor de heren is er toch wel een serieuzere uitdaging aan te gaan.

Om de legendarische Barney Stinson maar eens te quoten. ‘Suit up!’ maar wel even checken wat voor suit! Binnenkort praten we jullie verder bij over Dresscodes, outfits en alles wat je als man moet weten over grooming.

Artikel door: Bas – TheDutchBeerDad
Grooming voor mannen en Lifestyle @fsommagazine

Neem snel een kijkje op het YouTube kanaal van FSOM! Abonneren is uiteraard helemaal GRATIS! Vergeet natuurlijk niet om de FSOM magazine facebook pagina een like te geven en ons te volgen op Instagram!
See you there!

Fsom banner black and white
Wil jij ons iets vragen? Zie jij een samenwerking wel zitten of wil je adverteren op onze website. Neem dan contact op met B. de Goede via info@fsom.nl.

Dit wil jij niet missen!

Pinkpop 2020 december update!
The Watchlist episode 1
Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler!

Please follow and like us: