Bierpaspoort van de Derail Olde Ale gebrouwen door Lompoc uit Portland

Derail Olde Ale Thedutchbeerdad voor fsom.

Derail Olde Ale | Waar Lompoc brewing ruim 23 jaar bepalend was voor het bierlandschap in Portland, VS. Is het doek voor deze brouwerij uiteindelijk toch gevallen. Op 23 oktober 2019 sloot deze brouwerij definitief haar deuren en was het over voor deze bijzondere brouwerij. Gelukkig heb ik nog wat bieren van Lompoc op de kop weten te tikken en pakken wij vandaag de Deraild Olde Ale erbij. Een bier dat al op 20 maart 2015 werd gebrouwen. Dit noemen we tegenwoordig heel erg trendy een; Vintage bier!

Over de brouwer

Op 2 november 2019 hield eigenaar Jerry Fechter letterlijk een ‘garage sale’ om de brouwapparatuur, inventaris, merchandise en natuurlijk het resterende bier te verkopen. Lompoc had het lang volgehouden, maar nadat de wijk werd verkocht aan een investeerder die er veelal dure appartementen bouwde, vertrokken de gasten van Lompoc en de nieuwe aanwas bleef uit.

Naast de brouwerij en brewpub had Lompoc nog twee pubs even verderop. Helaas konden deze twee pubs het enorme omzetverlies niet goed maken. De pubs sloten tegelijkertijd met de brouwerij haar deuren en het overgebleven personeel kreeg een vaarwel dat zo passend mogelijk was. Jarenlang werkte er een loyaal team om Lompoc te maken tot wat het is, of beter gezegd, was. Veel personeel kon aan de slag bij het restaurant van eigenaar Jerry Fechter.

De ondergang van Lompoc was niet alleen te wijten aan de veranderingen in de wijk. Portland is altijd een bruisende regio geweest waar craftbeer en eten floreerde en daarom groeide de stad snel naar een enorm aantal van 70 brouwerijen die vaak ook een eigen brewpub hadden. Deze nieuwe brouwerijen waren vaak moderner en efficiënter ingericht en speelde ook gewoon beter in op trends en hypes dan Lompoc zelf.

Gelukkig zijn er nog wat bieren overgebleven uit de tijd dat Lompoc nog garant stond voor bijzondere bieren met een (eigen)wijs karakter. Vandaag pakken we er direct wel een heel erg bijzonder bier bij… Eentje die nooit meer gebrouwen zal worden.

Hoe smaakt Derail Olde Ale van Lompoc eigenlijk nog? Gebrouwen op 20 maart 2015 en gebotteld op 25 februari 2016. Proeven maar!

Door TheDutchBeerDad op FSOM.

Derail Olde Ale

Nu we de geschiedenis van de brouwerij onder de loep hebben genomen duiken wij opnieuw de geschiedenis in. Het bier wat we vandaag gaan bespreken is namelijk een oudje! Dit mogen we tegenwoordig dan heel erg hip het label ‘Vintage’ geven. De Deraile Olde Ale is gebrouwen op 20 maart 2015 en werd een klein jaartje later gebotteld. In die tussenliggende periode heeft dit bier op rogge whisky vaten mogen rijpen.

De whisky was onderdeel van de Barrel Aged Serie van Lompoc en werd uitgebracht op 26 februari. Het bijzondere aan dit bier is het alcoholpercentage, dit wordt aangeduid als ABV (Alcohol By Volume). Dat is namelijk maar 5,6%. Dit viel mij in het begin niet eens op omdat ik gewoon te nieuwsgierig was naar dit bier. Snel openenmaken dus!

Zicht: Wanneer je dit bier inschenkt zie je direct dat het om een Scotch Ale gaat. Een prachtig koperkleurige substantie dobbert vrolijk in het glas. Een vrij witte schuimkraag versiert het brouwsel op levendige wijze.

Geur: In de neus komen de mouten je tegemoet. Het ‘grainy’ karakter deed mij direct denken aan muffige bastognekoekjes. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar dat ruikt echt fantastisch. Zelfs wanneer je geen liefhebber van bastognekoekjes bent. Daarnaast zijn de aroma’s van basterdsuiker, biscuit, karamel verpakt in het whisky barrel aged jasje echt heel erg aangenaam. Het vermoeden dat het bier onder de juiste omstandigheden is bewaard bij Van Erp Dranken en dus de tand des tijds goed heeft doorstaan groeit met iedere seconde…

Hoe smaakt Derail Olde Ale van Lompoc eigenlijk nog? Gebrouwen op 20 maart 2015 en gebotteld op 25 februari 2016. Proeven maar!

Door TheDutchBeerDad op FSOM.

Dat eerste slokje…

Dat eerste slokje. Die eerste kennismaking. Het was alsof je Tinderdate inderdaad net zo knap was als op zijn/haar profielfoto. Wat een traktatie zeg! Een zeer fijn mondgevoel door het subtiele en elegante koolzuurtje. Tonen van caramel, biscuit en de mouten gingen harmonieus samen. En we moeten nog altijd niet vergeten dat dit bier maar een ABV heeft van 5,6%.

En dan de whisky, de whisky zit er zo gruwelijk mooi in verwerkt… Dat dit bier al ruim zes jaar oud is geloof ik eigenlijk niet eens! Of juist wel… Dit bier staat met stip op het nummer één van mijn Vintage bieren lijstje. Dit bier is zo ongelofelijk goed gerijpt dat het haast tovenarij lijkt. Wanneer ik het bier ga inchecken merk ik direct dat we hier wel iets heel erg unieks in handen hebben. Mijn check-in is namelijk pas check-in nummer 37(!).

De Derail Olde Ale van Lompoc krijgt van mij echt een hele mooie 4,75 / 5 beoordeling op Untappd. Want wat een genot was dit en misschien ben je sceptisch wanneer ik je vertel dat dit flesje wel rond de 25,- kost. Maar dit is echt wel de moeite waar en misschien kun je zelf ook een flesje scoren uit de kelders van Van Erp Dranken.

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd! Let’s share! Lees ook over Diggelfjoer’s Roech, het pareltje van deze herfst!
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Het BBQ seizoen gaat van start! Of misschien is 'ie wel nooit gestopt, anyway. Ben jij er klaar voor? Met deze tips komt het helemaal goed!

The Flying Dutchman Nomad Brewer op FSOM door TheDutchBeerDad. 

Hoe smaakt Derail Olde Ale van Lompoc eigenlijk nog? Gebrouwen op 20 maart 2015 en gebotteld op 25 februari 2016. Proeven maar!

Door TheDutchBeerDad op FSOM.
Met de code ‘FSOM10’ scoor je de Flying Dutchman bieren met 10% korting.
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

8 reacties

  1. […] heb geschreven.Abdijbier van Texel, De Paradox van zoet ontleden, De Nieuwe White IPA van Bax, Bierpaspoort van Derail Olde Ale, of gewoon iets heel anders zoals artikelen over digitaal vermaak! Bijvoorbeeld over Vikings […]

  2. […] mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share!Lees in ons magazine ook het bierpaspoort van de Derail Olde Ale gebrouwen door de vergane brouwerije Lompoc uit […]

  3. […] mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share!Lees in ons magazine ook het bierpaspoort van de Derail Olde Ale gebrouwen door de vergane brouwerije Lompoc uit […]

  4. […] mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share!Lees in ons magazine ook het bierpaspoort van de Derail Olde Ale gebrouwen door de vergane brouwerij Lompoc uit […]

  5. […] en ook je tong blijft actief op zoek naar de volgende slok van deze smaaksensatie. Lees ook over de Derail Olde Ale van de vergane brouwerij […]

  6. […] een jaar geleden schreef ik een artikel over mijn favoriete bier van dat jaar. Dit was de Derail Olde Ale van Lompoc uit Portland. Deze brouwerij bestaat al een tijdje niet meer, dus dit bier zal de Bierista Top 100 niet gaan […]

  7. […] een jaar geleden schreef ik een artikel over mijn favoriete bier van dat jaar. Dit was de Derail Olde Ale van Lompoc uit Portland. Deze brouwerij bestaat al een tijdje niet meer, dus dit bier zal de Bierista Top 100 niet gaan […]

  8. […] een jaar geleden schreef ik een artikel over mijn favoriete bier van dat jaar. Dit was de Derail Olde Ale van Lompoc uit Portland. Deze brouwerij bestaat al een tijdje niet meer, dus dit bier zal de Bierista Top 100 niet gaan […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram