Bierpaspoort Black Damnation IX Beggars’ Art van De Struise Brouwers

bierpaspoort beggar's art door thedutchbeerdad voor fsom magazine

Beggar’s Art | Vandaag deel ik met jullie mijn paspoort van de Beggar’s Art Black Damnation IX van Struise Brouwers uit België. Deze brouwerij kent iedereen wel van de Pannepot bieren, maar de duistere Black Damnation bieren van deze brouwerij verdienen ook wat extra aandacht!

Onder de liefhebbers is de Black Damnation serie natuurlijk wel bekend, maar voor veel Hollandse bierliefhebbers is de serie relatief onbekend. Tijd om daar even rigoureus verandering in te brengen!

Over de brouwer

De Struise Brouwers is een brouwerij uit Oostvleteren en van zichzelf vinden ze eigenlijk dat ze de beste brouwerij van België zijn, althans, stiekem dan. Alhoewel ze het ook gewoon op de website hebben staan, dus zo stiekem is het eigenlijk niet.

Het concept van de brouwerij is op creativiteit, innovatie, duurzaamheid en vriendschap gebaseerd. Het allereerste bier dat ze ooit brouwde was een witbier met de toepasselijk naam; Struise Witte. Zoals op het wapen van de brouwerij te zien is, is de verwijzing ‘Struise’ er inderdaad eentje naar de struisvogel, maar niet zomaar eentje. Wel een hele trotse natuurlijk! Daarom siert de Struisvogel ook het wapen van de brouwerij.

Nadat ze in 2003 met de ‘Pannepot’ het eerste commerciële bier uitbrachten, verhuisde ze in 2009 naar het dorp Oostvleteren waar ze sinds 2012 hun bieren op geheel (eigen) wijze brouwen. Daarvoor werden hun bieren ‘the gipsy way‘ gebrouwen, dit betekent dat de brouwerij geen eigen installatie heeft en bij verschillende andere brouwerijen hun recept brouwt.

Over Beggar’s Art

Black Damnation IX is, zoals u al vermoedde, het negende bier in de serie. Beggar’s Art is in de basis de ‘Black Albert’, dat verder wordt vergist naar een alcoholpercentage van maar liefst 18,1%. Ze noemen dit wel een massief Vlaamse stout, en terecht!

Dit bier mag daarna rijpen op fantastische vaten waar voorheen Islay Whisky heeft gerijpt. De Struise brouwers nemen uiteraard alleen genoegen met de allerbeste vaten uit deze regio. Het bier werd in 2018 al gebrouwen en daarna heeft het ruim 2 jaar op vaten mogen rijpen van de Ardbeg distillery. Dit bier is gebotteld op 13 april 2021 en heeft inmiddels een extra jaar achter de rug op de fles!

Genoeg verhalen, we gaan bier proeven! Bij mijn notities zat een hoop gekrabbel, want het was een mooi complex bier en iedere slok bracht nieuwe smaken naar boven.

Bierpaspoort Black Damnation IX Beggars’ Art van Struise Brouwers thedutchbeerdad fsom magazine

Bierpaspoort Beggar’s Art

Bij het proeven van bier houden we een volgorde aan. We gaan altijd eerst op zicht beoordelen, daarna op geur en als laatste op smaak. Ook de afdronk is van belang.

Zicht: Het bier is mooi zwart van kleur en heeft een soort donkerbruine gloed over zicht. Deze gloed trekt in lichtere variant door naar het kleine schuimkraagje, van amper één vinger dik. De lichte kraag verraad een licht, creamy karakter. Er is geen enkele bewijs van koolzuur in dit bier.

Geur: Dit bier heeft inmiddels al een mooi plekje op mijn Instagram. Volg je mij nog niet, of wil je vast even spieken. Check dan @thedutchbeerdad op Instagram. In de neus knallen aroma’s van koffie, vanille, aardse tonen en een lichte rokerigheid eruit. Het bier lijkt een vrij ‘boozy‘ karakter te hebben.

Smaak: In de smaak pak je direct een stukje van die alcoholische walm mee, die via je gehemelte zo naar binnen glijd tezamen met de drank zelf. De rokerigheid komt er aardig uit, maar is niet heel heftig. Het bier heeft een lage hoeveelheid koolzuur en zelfs een beetje romig/ creamy. Die 18,1% houdt zich vrij rustig.

De aardse tonen in dit bier zijn als een soort magneet die alle smaken naar zich toe trekt. De vanille neigt iets meer naar karamel in combinatie met mooie houtinvloeden. Verder komen er wat donkere fruittinten naar boven waarin ik vooral blauwe bessen kan thuis brengen. Vijgen en rozijnen maken het geheel af en zorgen er echt voor dat dit complexe bier een geweldige beoordeling van mij gaat krijgen. Vooral de combinatie met die rokerigheid maakt dit voor mij echt een grandioos bier.

In de afdronk blijft vooral de smaak van rozijntjes hangen en ook je tong blijft actief op zoek naar de volgende slok van deze smaaksensatie. Lees ook over de Derail Olde Ale van de vergane brouwerij Lompoc.

Beggar’s Art oordeel

Uit het voorgaande stuk kun je natuurlijk al opmaken dat ik vrij enthousiast was. Dit bier heeft op Untappd dan ook een 4,25/5 beoordeling van mij gekregen. Het gebeurt niet vaak, maar bij nader inzien begin ik toch te twijfelen. Moet dit bier niet gewoon een 4,5/5 rating krijgen?

Om dat vast te stellen haal ik dit bier gewoon nog een keer in huis, want dat is helemaal geen straf. Ga jij hem ook proeven? Laat mij dan weten wat je van de Beggar’s Art vindt! Lees ook over de Port Vatgerijpte Barley Wine van Brouwerij Diggelfjoer.

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share!
Wil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’

bierc ompagnie in samenwerking met thedutchbeerdad op fsom in het artikel over beggar's art.
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

1 reactie

  1. […] In een reeks artikelen die door de FSOM redactie zijn ondergebracht in ‘De Thuisbar‘ neem ik je mee op reis door de wondere wereld van de bierstijlen. Waar ligt de oorsprong van de stijl, wat zijn de kenmerken en bovenal… Wat zijn nou lekkere suggesties! Voor dat laatste kun je natuurlijk ook terecht in onze collectie ‘Fifty Shades of Beer‘ en recent heb ik een artikel geschreven over ‘Beggar’s Art’, een prachtige Massief Vlaams Stout. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram