
Grill & Drinks Zo heb jij watermeloen nog nooit geproefd!
2 juni 2025 Uit Door Bas de GoedeZo heb jij watermeloen nog nooit geproefd | Wie zegt dat de BBQ alleen draait om vlees, heeft nog nooit een plak watermeloen boven gloeiend houtskool gelegd. Serieus. Dit is geen geintje en ook gewoon de gouden tip voor vegetariërs! Dit is écht eten. Rokerig, sappig, zoet, fris én perfect te combineren met een goed glas speciaalbier. Ja, je leest het goed, want anders zou ik dit artikel net zo goed niet hoeven maken.
Vandaag in Grill & Drinks dus “gewoon” Watermeloen op de BBQ. Zomers, rokerig en verrassend lekker!
Mijn naam is Bas, online beter bekend als TheDutchBeerDad. Zo rond 2017 begon het bij mij te kriebelen en ging ik speciaalbier pas écht ontdekken. En al gauw ontdekte ik dat mijn grote passie vooral lag in het combineren van de bieren, met lekker eten. Sinds 2018 schrijf ik regelmatig over beer-foodpairing en deed ik onder andere de reeks ‘Wat Proeven we Vandaag’.
Dus, Wat proeven we vandaag?
Het is die combinatie van eenvoud, verrassing en brute smaak die dit gerecht zo legendarisch maakt. Wanneer je die eerste warme zonnestralen op je huid voelt en het deksel van je BBQ weer eens opengaat, is dit wat je moet maken om indruk te maken. Want laten we eerlijk zijn: Een hamburger fixen op de BBQ. Dat is basiskennis natuurlijk! Maar wie durft fruit op het vuur te gooien, krijgt de aandacht én het respect.
De structuur van de meloen verandert op de BBQ. De hitte geeft een licht karameliserend laagje aan het oppervlak en het vruchtvlees krijgt iets vlezigs, iets warms, iets… verslavends. Trust me. Voeg daar limoen en munt aan toe, en je zit op het kruispunt van een zomerse cocktail en een culinair experiment. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die pairing met een lekker biertje.
Wat heb je nodig?
- 1 grote watermeloen, in dikke plakken van circa 2 cm
- 1 limoen (sap + rasp)
- Een handje verse munt
- Grof zeezout
- Olijfolie
- Optioneel: een beetje cayennepeper en/of verkruimelde feta
Let’s do this!
Snijd de meloen in mooie, stevige plakken (inclusief schil voor de grip op de grill). Dep ze droog met keukenpapier en besprenkel lichtjes met olijfolie. Gooi ze vervolgens direct op een goed hete grill. Gewoon serieus in topconditie! Je zoekt die mooie grillstrepen. Laat ze 2 à 3 minuten per kant liggen, tot de suikers karameliseren. Dus NIET aanraken, draaien of wat dan ook, voordat ze goed gekarameliseerd zijn.
Daarna haal je ze van het vuur, besprenkel je ze met limoensap en een klein beetje rasp van de limoenschil. Strooi er verse munt overheen en wat grof zeezout. En voor wie wat meer kick wil: wat verkruimelde feta of een snufje Cayennepeper doet wonderen. Geloof me, dit gerecht verrast.
Beer-foodpairing?
Uiltje Trackdown Juicy Pale Ale past wat mij betreft prima bij dit Grill & Drinks avontuur. Zacht, tropisch, citrusachtig. De fruitige tonen van de pale ale trekken prachtig samen op met de geroosterde zoetheid van de watermeloen. Juist dat contrast tussen fris en rokerig maakt het zo’n feest in je mond.
Zoek je iets met een iets lager ABV? Dan is Frontaal’s Juice Punch Session IPA ook een topper, of natuurlijk ‘Pluk de vruchten’ van Floembier, De laatste is bij uitstek een bier dat ik altijd in mijn koelkast heb staan.
Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share! #beergeeksunite
Wil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’
Lees ook over de smaakbeleving over, misschien wel, het meest bijzondere bier dat ik ooit heb mogen proeven. De Derail Olde Ale van het inmiddels niet meer bestaande Lompoc!
