200 Jaar Gulpener: Een Ode aan Bier, Traditie en Verdomd Goede Smaak!

200 Jaar Gulpener: Een Ode aan Bier, Traditie en Verdomd Goede Smaak!

22 februari 2025 Uit Door Bas de Goede

200 jaar Gulpener | Limburg. Heuvels, vlaai, wielrennen en… bier. En niet zomaar bier, maar Gulpener! Dit jaar viert de iconische familiebrouwerij zijn 200-jarig bestaan en dat gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij. Want als er één brouwerij is die zijn nek uitsteekt, een vooruitziende blik heeft en gewoon doet waar ze zelf zin in hebben, dan is het Gulpener wel. En laat dat nou net de reden zijn waarom ik er regelmatig naartoe trok om hun experimentele batches te scoren.

Ik praat in de verleden tijd, niet omdat ik ben teleurgesteld of afgehaakt, maar omdat het zo’n 2200 kilometer voor mij rijden is op het moment. Maar zodra ik Nederland weer binnen kom, wil ik toch wel weer even die frisse Limburgse lucht opsnuiven en natuurlijk wat lekkers proeven! En dan heb ik het in dit geval niet over de Limburgse vlaai!

Bieren van Gulpener bij FSOM 200 jaar Gulpener!

Van Laurens Smeets tot Hoppend Limburgs Erfgoed

Even een korte duik in de geschiedenis. 200 jaar Gulpener begon in 1825. Waar in het hartje van Gulpen, Laurens Smeets startte met bier brouwen. Geen massaproductie, geen concessies, gewoon goed bier. Sindsdien is er veel veranderd, maar de kernwaarden bleven hetzelfde: onafhankelijk, lokaal en duurzaam. Waar andere brouwerijen zich laten inlijven door de grote jongens, blijft Gulpener fier overeind als een rebelse, eigenwijze pionier. En dat moet iedere liefhebber wel aanspreken, zeker in deze tijd.

En nee, het bleef niet alleen bij bier. Wist je dat ze in hun rijke geschiedenis ook 100 jaar lang azijn produceerden, mosterd maakten, wijn verhandelden en zelfs destillaten in de markt gooiden? Je kunt dus met recht zeggen dat de Gulpener brouwers van alles geproefd hebben (letterlijk én figuurlijk). Vandaag de dag doen ze daar nog een schepje bovenop met alcoholvrije bieren en BATU kombucha. Juist ja, kombucha. Moet je even van houden.

Een Duurzame Toekomst, Want Bier Moet Blijven

Duurzaamheid is geen trend bij Gulpener, het is een levensstijl. Ze werken al sinds 1996 samen met lokale boeren om de beste granen en hop te leveren voor hun bieren. Ze laten hun hop groeien in Reijmerstok, en elk jaar wordt de oogst een feestje waarbij iedereen welkom is.

Hun brouwhuis is zelfs het meest duurzame van Europa, en als ze het voor elkaar krijgen om in 2030 volledig fossielvrij te brouwen, dan drinken we daar met z’n allen eentje (extra) op.

Gulpener brouwerij bij FSOM

200 Jaar Gulpener, Dus Tijd voor Feestbier! 🍻

Twee eeuwen brouwtraditie vraagt om speciale bieren, en Gulpener stelt niet teleur. Er staan nogal wat lekkernijen op de planning.

De Oaked 1825 komt eraan. Een 7,5% zwaar blond bier gelagerd op Limburgs eikenhout. Ja, dat lees je goed. Houtgerijpt, puur natuur en met een bite waar je ‘U’ tegen zegt.

Er komen Collabs met Rock City Brewing & Poesiat & Kater. Twee fantastische brouwerijen die samen met Gulpener iets unieks gaan neerzetten. Verwacht geen standaard meuk, maar iets bijzonders.

Plato 18.25 & Dort Revival. Retro bier voor de echte liefhebbers. Dort wordt weer gebrouwen, zoals vroeger, mét maïs. Oude stijl in een modern jasje, en waarschijnlijk een eenmalige kans om dit te proeven. Deze en andere bieren verschijnen het hele jaar door in de Gulpener horeca en via hun webshop. Ik zeg: ogen openhouden en proeven maar!

14 September: HopFest, Maar Dan XXL 🌿🍻

Het jaarlijkse hopfeest in september is altijd al een dikke aanrader, maar dit jaar wordt het bigger & better. Op 14 september gaat het dak eraf met muziek, food, bier en, uiteraard, de jaarlijkse hopoogst!

Wil je echt niks missen? Word Gulpener Vrund! Daarmee krijg je exclusieve updates, toegang tot unieke bieren en mag je zelf meedoen met de hopoogst. Serieus, wie wil dat nou niet?

Hopoogst bij 200 jaar Gulpener
Afbeelding van Salt X Gulpener

Bezoek het BrouwLokaal: Een Paradijs voor Bierliefhebbers 🍺

Als je toch in Limburg bent (en dat zou je moeten zijn), sla dan het BrouwLokaal niet over. Hier kun je lunchen, dineren, een rondleiding volgen of gewoon keihard genieten van bier in de Biergarten. Plus, ze hebben er bieren die je nergens anders vindt. Ik spreek uit ervaring, sommige van hun experimentele batches zijn pure kunst. Check vooral even mijn Social media of Untappd om deze brouwsels op te zoeken, stuk voor stuk pareltjes en dat zeg ik niet alleen maar omdat ik er nu aan artikel over schrijf!

Dit doet mij overigens met weemoed terugdenken aan een Youtube video die ik jaren geleden heb gemaakt over een bijzonder bier van Gulpener. Neem een nostalgische duik in de krochten van Youtube en check de video!

Proost op de Volgende 200 Jaar Gulpener!

Gulpener bewijst keer op keer dat traditie en innovatie hand in hand kunnen gaan. Ze blijven verrassen, vernieuwen en vooral steengoed bier brouwen. Dus, trek een flesje open, proost op 200 jaar brouwkunst en mis die festiviteiten niet. Gulpen, we komen eraan! 🍻

Gulpener logo bij FSOM.

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad 
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share! #beergeeksunite
Wil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’

Lees ook over de smaakbeleving over, misschien wel, het meest bijzondere bier dat ik ooit heb mogen proeven. De Derail Olde Ale van het inmiddels niet meer bestaande Lompoc!

Het BBQ-seizoen duurt wat mij betreft 12 maanden per jaar! Pak er ook eens een Honingblond biertje bij en een lekkere schouderkarbonade van de BBQ!

Weet jij trouwens wat Tremoços zijn? Lees in dit smaakvolle artikel alles over Tremoços!

het cadeau voor bierliefhebbers.
Please follow and like us: