Bierpaspoort Diggelfjoer’s Roech, het pareltje van deze herfst!

Bierpaspoort Diggelfjoer’s Roech, het pareltje van deze herfst!

24 november 2021 2 Door Bas de Goede

Roech | De dagen worden donkerder, de wind straffer en de kachel gaat een standje hoger. Het is volop herfst en dat merk je aan alles! Vooral aan het bier dat gisteren op ingetogen wijze gelanceerd werd…

Een aantal weken geleden kondigde Diggelfjoer aan op 20 november een nieuw bier te lanceren, we hebben het dan over Roech! Het zou een feestelijk event moeten worden op een prachtige locatie net buiten Dwingeloo, Drenthe. Wegens de wederom aangescherpte regels kon het event niet op een leuke wijze plaatsvinden en dus werd het event gecanceld. Gelukkig komt het bier wel gewoon uit!

Roech! Bier Fan Fryske Grun!

Roech is de nieuwe Barley Wine van Brouwerij Diggelfjoer uit Friesland. Het bier heeft een alcoholpercentage van 12% en ziet er amberkleurig, haast koper-kleurig uit. Met een kleine crème kleurige kraag die redelijk rap verdwijnt, ziet dit bier er werkelijk beeldschoon uit.

De smaakkenmerken van een Barley Wine zijn over het algemeen veel zoetigheid en dus is er hop nodig om voor een zekere balans te zorgen. Een Barley Wine heeft vrij veel complexiteit in haar smaak en is goed vergelijkbaar met een Quadrupel.

In de Griekse oudheid was er al een drankje op basis van graan dat de naam ‘Barley Wine’ kreeg. Helemaal hetzelfde als de Barley Wine die wij vandaag de dag kennen, is het niet, aangezien men in die tijd nog geen hop gebruikte. Het bier dat als eerst werd verkocht als ‘Barley Wine’ komt uit 1870. Dit was Bass No1. Deze Barley Wine kun je terug vinden op Beeradvocate en natuurlijk op Untappd.

The Anchor Brewing Company introduceerde de stijl ongeveer 100 jaar later in de Verenigde Staten. Maar stevige bieren, die je doen denken aan wijn gemaakt van gerst, werden al veel langer gebrouwen. Niet alleen in Engeland, ook in België was dat heel normaal. En vandaag de dag gelukkig nog altijd!

Roech is het nieuwe bier van Brouwerij Diggelfjoer. TheDutchBeerDad ging ermee op pad en proefde hem vast, Zijn bevindingen lees je bij FSOM!

Bierpaspoort: Roech

We zijn dus even de historie van de Barley Wine ingedoken en via die reis komen we nu toch eindelijk terecht bij het proeven van bier. Want daar gaat het tenslotte om!

Zicht: Het bier heeft een dieprode amberkleur die je ook wel kunt omschrijven als koperkleurig. De vrij heldere schuimkraag verdwijnt vrij spoedig wat een indicatie kan zijn dat er weinig koolzuur in het bier zit. Dit is helemaal niet erg bij een Barley Wine.

Geur: De zoetige tonen van rijp fruit en gedroogde pruimen knallen uit het glas. Een diepere duik in het glas ontluikt moutige aroma’s en een klein zweempje van Rogge. Er lijken wat kruidige toetsen te willen ontsnappen, maar ze slagen hier niet in en worden overmeesterd door de zoetere aroma’s.

Smaak: Na het eerste slokje voel je direct een beetje plakkerigheid op je lippen. Een vol mondgevoel en wederom de overvloed aan zoete tonen. Heerlijk! Zoals een echte Barley Wine waardig sapje. De volmondige zoete tonen die wederom gedroogde pruimen en ander rood fruit herbergen, zijn prima in balans met een klein hopbittertje en het bier heeft zelfs een beetje pit. Door het gebruik van Rogge heeft dit bier echt een beetje extra karakter gekregen.

Conclusie: Een heerlijke Barley Wine van Brouwerij Diggelfjoer en een prachtige aanwinst op de reeks bieren die ze uitbrachten. Waar ze met een blond, saison, tripel, quadrupel en stout al een aardige range bieren hadden. Is deze Barley Wine een traktatie van deze herfst! (En de winter en het voorjaar en in de zomer natuurlijk ook!). Mijn beoordeling op basis van de untappd rating is dan ook een meer dan solide 4* score.

TheDutchBeerDad

TheDutchBeerDad is mijn online alter ego. In het echte leven ben ik gewoon Bas. Heb jij dit bier nou ook geproefd, laat mij dan weten wat je ervan vond. Mocht je tips en suggesties hebben over bieren die ik moet proeven, stuur mij dan een DM op Instagram en vergeet mij daar natuurlijk niet te volgen! Meer over mij lees je op de crewleden pagina.

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share!
Lees in ons magazine ook het bierpaspoort van de Derail Olde Ale gebrouwen door de vergane brouwerije Lompoc uit Portland.

Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer! Iedere donderdag een nieuwe aflevering van ‘Wat Proeven We Vandaag?’.

Roech is het nieuwe bier van Brouwerij Diggelfjoer. TheDutchBeerDad ging ermee op pad en proefde hem vast, Zijn bevindingen lees je bij FSOM!

Scoor gelijk de bieren van Flying Dutchman met een dikke kortingscode!
Met de code ‘FSOM10’ scoor je de Flying Dutchman bieren met 10% korting.
Please follow and like us: