TheDutchBeerDad proeft Wapaloosie van Tartarus Beers met geniale BBQ foodpairing!
23 juli 2024Wapaloosie van Tartarus Beers | Het was hoog tijd om weer met een nieuwe reeks beerreviews te beginnen, ik heb jullie verwaarloosd en dat besef ik mij terdege. Maar ik mag toch wel zeggen dat dit met goede reden is! We hebben onze prachtige dochter verwelkomt, we wonen inmiddels in Portugal en uiteraard zijn er een hoop andere zaken die spelen, die doen er uiteraard helemaal niet toe op dit moment…
Laten we naar het bier gaan! In de dynamische wereld van ambachtelijk bier is er altijd ruimte voor innovatie en verrassingen. Een van de meest opwindende ontdekkingen is Wapaloosie, een uniek bier van Tartarus Brewing uit Leeds. Dit bier onderscheidt zich door zijn karaktervolle smaakprofiel en veelzijdigheid, ondanks dat het op papier maar een hele gewonde Hazy Pale Ale is.
Let’s taste Wapaloosie van Tartarus Beers!
Wapaloosie is een bier dat onmiddellijk de aandacht trekt, niet alleen door zijn intrigerende naam en label, maar ook door zijn opvallende smaak. Tartarus Brewing staat bekend om zijn creatieve benadering van bierbrouwen, en Wapaloosie is daar een perfect voorbeeld van. Het bier is een harmonieuze mix van verschillende moutsoorten en hopvariëteiten, wat resulteert in een complex maar gebalanceerd smaakprofiel. En dat, terwijl we het nog altijd maar “gewoontjes” over een Hazy Pale Ale hebben.
Bij het eerste nipje van Wapaloosie word je begroet met een rijke, fruitige aroma’s die doen denken aan rijpe bessen en tropisch fruit. Ondanks de lage ABV, komt er best een volle smaak naar binnen. De frisse en levendige smaken worden ondersteund door subtiele tonen van karamel en toffee, afkomstig van de zorgvuldig geselecteerde moutsoorten.
De afdronk is licht bitter, met een kruidige toets die het geheel afrondt. Dit maakt Wapaloosie een veelzijdig bier dat zowel op zichzelf heerlijk is als perfect past bij een verscheidenheid aan gerechten. En, het bier is heerlijk door drinkbaar. Je pakt altijd een tweede!
Foodpairing tip van TheDutchBeerDad!
Voor de echte bierliefhebbers is er niets beter dan het combineren van hun favoriete bier met een geweldige maaltijd. En wat past er nu beter bij een smaakvol bier als Wapaloosie dan een heerlijke BBQ? Hier is mijn fantastische BBQ foodpairing tip die perfect samengaat met dit bier… Pulled Pork natuurlijk!
De beste Pulled Pork maak je zelf. Punt. Je gaat gewoon lekker naar je lokale slager waar je kunt vertrouwen op de kwaliteit van het vlees en je gaat lekker aan de slag. Of je nou een dikke Bastard, Kamado of een gewoon potje hebt staan. Dit kun je, trust me!
It’s all about the love en natuurlijk moet je met liefde ook een beetje gedulde hebben. Eerst scoren we de ingrediënten!
- 1,5 kg varkensschouder
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 2 theelepels komijn
- Paar flinke korrels Keltisch zeezout
- Paar flinke draaien aan je (zwarte) pepermolen!
- BBQ saus van Yldriz. (Of maak er zelf eentje!)
- Zachte broodjes
Eerst even iets opvallends uit dit lijstje halen. Bij voorkeur maak je, zeker voor een marinade je eigen BBQ saus. Binnenkort deel ik mijn eigen recept, maar op dit moment moet ik gewoon heel eerlijk bekennen dat ik die nog ‘perfectioneer’. Zeker voor een Pulled Pork recept. Dus voor nu pakken we Yldriz erbij. Deze is overal verkrijgbaar en heeft naast de mooie zoetigheid, ook een klein zuurtje. En die hebben we nodig!
Fire up the BBQ!
‘Let’s get those grills fired up and the beers poured, it’s time to create some BBQ magic with TheDutchbeerDad style!‘. Dit vond ik gewoon leuk om erbij te zetten!
Meng alle droge ingrediënten in een kom en voeg de BBQ saus toe. Doe dit op gevoel, zorg dat alles een mooi vloeibaar geheel wordt. Wrijf het kruidenmengsel goed over de varkensschouder. Geen enkel stukje missen! Laat het vlees ten minste drie uur marineren, maar de hele nacht is nog beter!
Plaats de varkensschouder op de BBQ en zorg dat deze stabiel zo’n 120 graden is. Op deze manier bereik je na ongeveer twee uur een kerntemperatuur van 80 graden. Pak het vlees daarna in, in zilverfolie en gaar door tot een kerntemperatuur van 90 graden.
Laat het niet doorschieten, haal het vlees er lekker af als de kerntemperatuur goed is. Natuurlijk heb jij als BBQ liefhebber een thermometer in huis, zo niet. Scoor je gewoon deze vleesthermometer!
Normaliter heeft een stuk vlees zoals deze ongeveer 5 – 7 uur nodig, maar blijf gewoon alert op de temperatuur. Daarna laat je het vlees lekker rusten totdat het een graadje of 80 is. Daarna pak je je vleesvork en trek je het vlees liefdevol uit elkaar.
Let op! Wat je ook doet in de keuken, welk stukje vlees je er ook bij pakt. Maakt het altijd met reuzel of de beste roomboter die je kunt vinden! De roomboter van de Sofiahoeve is geen onbekende onder liefhebbers, maar er zijn ook andere soorten roomboter die perfect zijn voor je vlees! De Ongezouten Kerrygold Roomboter is mijn favoriet!
Plate up!
Allright, alleen dat zachte bolletje met de Pulled Pork is natuurlijk geniaal. Trust me, dat is het echt. Maar als je de Wapaloosie van Tartarus Beers echt een mooie partner wenst, dan maak je hem net ff een beetje veelzijdiger. Dus, we stappen over naar een salade!
Trust me, geen gekke dingen. Gewoon goed eten. We maken een Rode kool salade, die is namelijk een stuk toffer dan die standaard Coleslaw troep! Het volledige recept komt deze week ook in het FSOM Receptenboek. Ik dacht dat ik de enige gekkie was die Granny Smith Appels gebruikte voor mijn Rode Kool salade, totdat ik dit ook tegenkwam bij AnniePannie op de website. Gelukkig maar! 😉
Je scoort even een mooie rode kool, snij je in verfijnde reepjes die je verolgens in een bak flink kneusd met je vuisten in combinatie met een paar flinke korrels Keltisch Zeezout. Pers twee limoenen uit, pak een goede honing erbij, een handje rozijnen, een vuistje muntplaatjes, een mooie volle Griekse Yoghurt en natuurlijk honing!
Voeg alles samen, zorg vooral voor een mooi zuurtje, en zoek de balans tussen munt en honing die jij lekker vindt! Pas wel op dat je er niet te veel Griekse Yoghurt bij doet, anders wordt het zo’n klef zooitje. 1 of 2 eetlepels is zat!
Broodjes openmaken, de binnenkant een beetje deppen in de sap van de Pulled Pork. Doe er een flinke hoeveelheid Pulled Pork op en per broodje een flinke eetlepel Rode kool salade. Giet die Wapaloosie van Tartarus Beers is een mooi glas en genieten maar! Op mijn Untappd scoort dit biertje een zeer solide 4 sterren!
Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share! #beergeeksunite
Wil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’
Lees ook over de smaakbeleving over, misschien wel, het meest bijzondere bier dat ik ooit heb mogen proeven. De Derail Olde Ale van het inmiddels niet meer bestaande Lompoc!
Het BBQ-seizoen duurt wat mij betreft 12 maanden per jaar! Pak er ook eens een Honingblond biertje bij en een lekkere schouderkarbonade van de BBQ!
[…] je trouwens mij laatste artikel al gelezen? Hierin match ik een biertje uit Leeds met een te gekke BBQ Foodpairing. Al zeg ik het […]
[…] Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share! #beergeeksunite #foodiesWil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’Lees ook over de smaakbeleving over, misschien wel, het meest bijzondere bier dat ik ooit heb mogen proeven. De Derail Olde Ale van het inmiddels niet meer bestaande Lompoc!Het BBQ-seizoen duurt wat mij betreft 12 maanden per jaar! Pak er ook eens een Honingblond biertje bij en een lekkere schouderkarbonade van de BBQ of een heerlijk bier in combinatie met een geniale BBQ foodpairing! […]
[…] mij vorige beer&foodpairing artikel al gelezen? Hierin match ik een biertje uit Leeds met een te gekke BBQ Foodpairing. Al zeg ik het zelf! […]
[…] Het BBQ-seizoen duurt wat mij betreft 12 maanden per jaar! Pak er ook eens een Honingblond biertje bij en een lekkere schouderkarbonade van de BBQ of een heerlijk bier in combinatie met een geniale BBQ foodpairing! […]