De Nieuwe Anniversary Whisky met Spaanse Invloed – Dit Moet Je Proeven!
5 november 2024De nieuwe anniversary Whisky | Met het einde van het jaar in zicht hebben ze bij Brouwerij en Stokerij Het Anker weer iets speciaals in petto, en deze keer is het een echte traktatie voor leden van de Gouden Cirkel. Elk jaar vieren ze de verjaardag van onze allereerste whisky met een unieke release. Dit jaar presenteren ze vol trots de 11de Anniversary Edition – Pedro, die voor het eerst wordt uitgebracht in een iconisch Gouden Carolus-jasje.
Ben je nog geen lid van de Gouden cirkel? Lees hier alles over lid worden van de Gouden Cirkel.
De Nieuwe Annivesary Whisky
Wat deze editie zo bijzonder maakt? De rijping. Deze whisky kreeg eerst een voorrijping op een zorgvuldig gekozen mix van Bourbon- en Anker-vaten, die hem een rijke basis gaven. Daarna volgde een finish van bijna twee jaar op Spaanse vermouthvaten van Amerikaanse Eik. Het resultaat is een whisky die complex en gebalanceerd is, met subtiele florale tonen en een lichte zoetheid. Verwacht een afdronk die niet alleen fruitig is, maar ook verrassend lang blijft hangen.
Bij het openen van de fles worden je zintuigen meteen geprikkeld. Aroma’s van kokos en pecannoot komen je tegemoet, gevolgd door hints van marsepein en honing. In de mond proef je subtiele tonen van piment en rijpe appels, die deze whisky zijn diepte en karakter geven. Aldus de makers, dat willen wij natuurlijk zelf proeven!
Voorbestellen is deze keer niet mogelijk. Dit is een bewuste keuze om het spannend te houden! Dus hou je mailbox scherp in de gaten, want als lid van de Gouden Cirkel ben je als eerste op de hoogte zodra de 11de Anniversary Edition beschikbaar is. Mis het niet!
De lancering is gepland voor zaterdag 23 november 2024. Dit is jouw kans om een stukje vakmanschap in huis te halen dat de essentie van Het Anker en de Gouden Carolus perfect belichaamt.
Wie is die Pedro Ximénez dan?
De legende vertelt dat Pedro Ximénez, ooit een soldaat van Keizer Karel V, zoete druiven meenam uit het Rijndal naar Spanje. Deze druiven, die sindsdien bekendstaan als de Ximénez-druif, vormen de basis voor de beroemde zoete Sherrywijn. Maar soms wordt deze bijzondere wijn ook gebruikt als basis voor Vermouth, en juist dát geeft onze nieuwste creatie zijn unieke karakter.
Voor de 11de Anniversary Edition Pedro hadden wij het voorrecht onze whisky te laten rijpen op zeldzame Vermouthvaten gemaakt van Pedro Ximénez-wijn. Na een voorrijping op een mix van Bourbon- en Anker-vaten, rustte deze whisky bijna twee jaar op die PX-Vermouthvaten van Amerikaanse Eik. Het resultaat? Een weelderige whisky met hints van kokos en pecannoot, in balans gebracht met tonen van marsepein, honing, en een vleugje piment.
De afdronk is fruitig, subtiel zoet, en blijft eindeloos hangen – een eerbetoon aan het verhaal van Pedro Ximénez en de vakmanschap van eeuwenoude tradities. Ga jij de nieuwe anniversary whisky in huis halen? Laat het ons weten!
Artikel door: Bas
Iets anders lezen?
Lees ook over de smaakbeleving van, misschien wel, het meest bijzondere bier dat ik ooit heb mogen proeven. De Derail Olde Ale van het inmiddels niet meer bestaande Lompoc!
Het BBQ-seizoen duurt wat mij betreft 12 maanden per jaar! Pak er ook eens een Honingblond biertje bij en een lekkere schouderkarbonade van de BBQ! NIX18!