Brouwerij Voorschoten heeft het best gekroonde bier van Nederland!

Brouwerij Voorschoten op FSOM

Voorschoten, een onderdeel van de randstad maar wel met een geheel eigen kijk op de gang van zaken. Voorschoten, een plek die normaliter bekend staat als ‘vlakbij Leiden en Wassenaar’ maar zoveel meer is dan dat. Een rijke historie waar nog altijd veel van terug te vinden is, maar er miste nog iets. Dat was een lokale bierbrouwerij. In de zomer van 2018 kwam daar gelukkig verandering in…

De brouwer

Kortgeleden kwam ik op Instagram een bierfoto tegen waarvan er vandaag de dag gelukkig zovelen zijn op dit Social media platform. Maar na het lezen van de caption werd mijn interesse gewekt door een bierbrouwerij in Voorschoten. Was daar nog geen bierbrouwerij!? Waarom niet!? Brouwerij Voorschoten Het beste gekroonde bier van Nederland…

Het best gekroonde bier van Nederland! Vanwege de lancering van de Pale Ale ging Thedutchbeerdad in gesprek met de brouwer!

Mijn vlam der nieuwsgierigheid laaide flink op toen ik als dat de brouwerij vandaag, lees 6/7 jl., haar derde bier zou gaan lanceren. Reden genoeg om een nieuwe brouwerij toe te voegen aan mijn grote brouwerijen kruistocht. Het derde bier van brouwerij Voorschoten is een Pale Ale geworden en dat was de aanleiding van een klein interview met de brouwer! Lees hieronder het gehele interview met Sander Rooijakkers, de man die Voorschoten haar eerste brouwerij schonk!

Brouwerij Voorschoten

Wie zijn eigenlijk de de helden achter Brouwerij Voorschoten?

Brouwerij Voorschoten bestaat uit één held, die alles zelf doet. En dat ben ik, Sander Rooijakkers (35). Oké, mijn vrouw is wel mijn sparringspartner en ben begonnen met brouwen met een paar vrienden. Maar momenteel doe ik alles helemaal zelf. Van het brouwen tot leveringen. Een aardig druk bestaan naast een fulltime baan. Het brouwen is dus eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, maar waar is dat niet zo? Verder heb ik drie kinderen (4,4,2) doe ik fanatiek aan hardlopen en voetbal hobbymatig met wat vrienden. Uiteraard woon ik in Voorschoten!”

Hoe is het idee (en de naam) ontstaan van de brouwerij en ben je daadwerkelijk aan het brouwen gegaan?

Ik ben in de zomer van 2018 vanuit Den Haag naar Voorschoten verhuisd. Blijkbaar had ik mijn huiswerk niet goed gedaan want er bleek geen brouwerij in het dorp te zitten. Hier kwam ik pas achter toen in de lokale slijter inliep voor een Voorschotens biertje welke deze niet bleek te hebben. Wel had hij allemaal bieren uit de regio zoals Leiden, Wassenaar, Leiderdorp en Zoeterwoude. Op dat moment ben ik er voor het eerst over na gaan denken om professioneel te gaan brouwen, om Voorschoten hun eerste bier en brouwerij te schenken. Vervolgens heb ik contact gezocht met wat brouwerijen om te bekijken wat de mogelijkheden waren om te huurbrouwen. Toen dat geregeld was heb ik nagedacht over een naam. Verschillende opties had ik mijn hoofd. Zo ben ik bezig geweest met een lokaal klooster, en had een samentrekking van de namen van mijn kinderen, BoKiTo (Bob, Kiki en Tom). Alleen bleek Bokito lastig te zijn tijdens mijn inschrijving bij de KvK ivm merkenrechten. Toen heb ik voor het gemak eigenlijk voor de simpele doeltreffende naam Brouwerij Voorschoten gekozen. En uiteindelijk heb ik op 3 oktober 2018 de brouwerij dan ook onder deze naam ingeschreven. Dit was eigenlijk ook de beste naam, want ik zie het als een soort welkomstgeschenk aan het dorp. Er heeft ook nooit een brouwerij in het dorp gezeten, dus eigenlijk wel mooi om deze gelijk in de naam op te nemen. Vervolgens ben ik met mijn favoriete bier, m’n Tripel, gestart met een 1 batch van 1000 liter. Op 1 december 2018 heb ik de Tripel gelanceerd in de lokale slijterij en de eerste fles overhandigd aan de wethouder. Vanaf daar heeft het een vlucht genomen en zal ik binnenkort mijn derde bier aan de line-up toevoegen.

Welk bier kwam er uit de allereerste brouwsessie? En hoe beviel deze en is dit een van de bieren die nu vast in het assortiment zit?

Mijn allereerste brouwsessie was met een paar vrienden op een studentenkamer. Eerlijk gezegd kan ik mij niet herinneren wat we toen hebben geprobeerd te brouwen, maar ik denk een blond bier. Het bier was niet echt geslaagd, maar dat lag meer aan onze ervaring dan het recept waarschijnlijk. De bovenmatige hoeveelheid bier die we zelf dronken tijdens het brouwen zal ook niet geholpen hebben. De Tripel is overigens wel het bier dat ik als eerste zelfstandig heb gebrouwen, en daarom ook zo leuk om deze als eerste te hebben uitgebracht.

Het nieuwe biertje!

De lancering van je derde bier, de Pale Ale is Zaterdag 06/07. Hoe erg heb je naar deze dag uitgekeken?

De fles van de Pale Ale van Brouwerij Voorschoten. FSOM

Vanaf het moment dat hij de ketels inging. Zonder gekheid, ik ben er trots op een derde bier aan de line-up toe te kunnen voegen, maar voor mij had het niet zo snel gehoeven. Maar de markt vraagt om steeds weer nieuw bieren merk ik. Ik kreeg eerst na de lancering van de Tripel bijna direct de vraag, komen er nog meer bieren. Na de blond bleef de vraag aanhouden. Het kon, dus heb ik het gedaan. Maar voor nu hou ik het hier bij. Wat ik zeg het is hobby, en het moet niet teveel op werken gaan lijken. Wel ben ik erg tevreden met het resultaat en ben ik trots om het bier gelijk aan zoveel mensen te kunnen laten proeven op het Midzomer Bier & BBQ festival.

Wat staat er ver op de planning voor de komende maanden?

Eind van de maand sta ik sowieso op de paardenmarkt in Voorschoten. Dit is het evenement van het jaar in het dorp. Vooralsnog niet nog meer festivals gepland staan, maar is wat mij betreft ook geen must. Wel ben ik momenteel bezig om twee recepten uit te werken. Een bier wordt een winterbier waarmee ik samenwerk met de beheerders van de kruidentuin van Kasteel Duivenvoorde. Hier ben ik kortgeleden geweest en heb een uitgebreide rondleiding gehad en veel kruiden meegekregen die daar groeien. Daar ben ik nu mee aan het experimenteren voor het Voorschotens Winterbier. Verder ben ik met een landelijk bedrijf bezig om voor hen in opdracht een bier te ontwikkelen. Daar kan ik helaas weinig over loslaten tot alles definitief is, maar dat wordt heel gaaf.

De laatste vraag is een klein beetje traditie geworden bij FSOM…

Als je nog 1 biertje zou mogen drinken, welke zou je dan uitkiezen en op welke plek wil je deze drinken?

Het bier dat ik zou willen drinken is een makkelijke. De vriendengroep waarmee ik begonnen ben met brouwen hadden we de naam Bons Voeux gegeven, naar uiteraard het eindejaarsbier van Brasserie Dupont, Avec les Bons Voeux. Formeel noemen we ons Haags Biergilde Bons Voeux. De naam hebben we gekozen in de tijd dat het bier nog eenmaal per jaar verscheen, en nog lastig te verkrijgen was. Momenteel is het natuurlijk goed te verkrijgen het hele jaar door. De vriendengroep bestaat overigens nog steeds en regelmatig ondernemen we nog activiteiten met elkaar als proeverijen voor elkaar organiseren, festivals bezoeken en brouwerijen/brouwcafe’s/cafe’s bezoeken. Dus daarom een Avec les Bons Voeux. En dan nog de locatie. Een van de gaafste plekken waar ik ooit ben geweest is de Kalahari woestijn in Botswana tijdens een rondreis van 5 weken met mijn vrouw. Tijdens ons vierdaagse bezoek aan de woestijn hadden we, door een fout met inkopen, enkel water mee, en geen bier. Ik heb dat toen wel gemist. Ik zou dat graag nog een keer overdoen, om met een heerlijk fles Bons Voeux in de avond naar de dieren bij de drinkplaatsen te kijken in the middle of nowhere. Uiteraard wel een 75cl fles zodat ik hem kan delen met mijn vrouw.

Brouwerij Voorschoten het best gekroonde bier van NEderland in Afrika! FSOM

Brouwerij Voorschoten is klaar voor de zomer!

Met de lancering van het derde bier, de pale ale. Heeft brouwerij Voorschoten dus een mooi aanbod lokale bieren. De primeur van zowel het bier als het online komen van dit artikel, lopen synchroon. Mocht je in de gelegenheid zijn, neem dan bijvoorbeeld een kijkje bij slijterij Adegeest om de bieren van brouwerij Voorschoten te scoren!

Wil je meer weten of zien? Neem dan een kijkje op www.brouwerijvoorschoten.nl en volg ze onder dezelfde naam op Social media! Uiteraard gaan de bieren van Brouwerij Voorschoten nog een keer voorbij komen op FSOM.nl ons YouTube kanaal en mijn Instagram account!

Stay tuned…

Brouwerij Voorschoten heeft het best gekroonde bier van Nederland! Vanwege de lancering van de Pale Ale ging Thedutchbeerdad in gesprek met de brouwer!

Dit artikel is geschreven door: Bas de Goede – TheDutchBeerDad
Meer zien van mijn bieravonturen? Check dan TheDutchBeerDad op Instagram & Untappd. Mijn YouTube video’s check je op FSOM tv! Vergeet niet om je te abonneren op ons FSOM YouTube kanaal, dat is namelijk ook nog eens helemaal GRATIS!

Brouwerij Voorschoten heeft het best gekroonde bier van Nederland! Vanwege de lancering van de Pale Ale ging Thedutchbeerdad in gesprek met de brouwer!

Wil je meer weten over FSOM of zie jij een samenwerking wel zitten?
Aarzel dan niet en neem contact op! 
Info@fsom.nl

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

15 reacties

 1. […] HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! WAT PROEVEN WE VANDAAG? AFLEVERING 2 GROLSCH TRIPEL!HEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?UNBOXING BATTLE STERK AMSTERDAM VS THEDUTCHBEERDADWIL JIJ OOK BIERISTA WORDEN?ZELF BROUWEN IS ZELF LABELS MAKEN! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?Ga lekker zelf brouwen en neem een kijkje bij Brouwland! […]

 2. […] HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! WAT PROEVEN WE VANDAAG? AFLEVERING 2 GROLSCH TRIPEL!HEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?UNBOXING BATTLE STERK AMSTERDAM VS THEDUTCHBEERDADWIL JIJ OOK BIERISTA WORDEN?ZELF BROUWEN IS ZELF LABELS MAKEN! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?Ga lekker zelf brouwen en neem een kijkje bij Brouwland! […]

 3. […] LAGERBIEREN VAN BIERVERBOND UIT AMSTERDAM HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! WAT PROEVEN WE VANDAAG? AFLEVERING 5 BIERVERBONDHEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?UNBOXING BATTLE STERK […]

 4. […] LAGERBIEREN VAN BIERVERBOND UIT AMSTERDAM HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! WAT PROEVEN WE VANDAAG? AFLEVERING 5 BIERVERBONDHEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?WIL JIJ OOK BIERISTA […]

 5. […] HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! WAT PROEVEN WE VANDAAG? AFLEVERING 2 GROLSCH TRIPEL!HEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?UNBOXING BATTLE STERK AMSTERDAM VS THEDUTCHBEERDADWIL JIJ OOK BIERISTA WORDEN?ZELF BROUWEN IS ZELF LABELS MAKEN! Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?Ga lekker zelf brouwen en neem een kijkje bij Brouwland! […]

 6. […] LAGERBIEREN VAN BIERVERBOND UIT AMSTERDAM HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! WAT PROEVEN WE VANDAAG? AFLEVERING 5 BIERVERBONDHEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?UNBOXING BATTLE STERK […]

 7. […] LAGERBIEREN VAN BIERVERBOND UIT AMSTERDAM HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! WAT PROEVEN WE VANDAAG? AFLEVERING 5 BIERVERBONDHEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?UNBOXING BATTLE STERK […]

 8. […] LAGERBIEREN VAN BIERVERBOND UIT AMSTERDAM HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! HEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?UNBOXING BATTLE STERK AMSTERDAM VS THEDUTCHBEERDADWIL JIJ OOK BIERISTA […]

 9. […] & GIVEAWAY! LAATSTE KANS!DE LAGERBIEREN VAN BIERVERBOND UIT AMSTERDAM HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! WAT PROEVEN WE VANDAAG? AFLEVERING 5 BIERVERBONDHEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?WIL JIJ OOK BIERISTA […]

 10. […] BAD IN EEN VETTE BLU-RAY BOX!DE LAGERBIEREN VAN BIERVERBOND UIT AMSTERDAM HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! FROZEN 2 KOMT EINDELIJK […]

 11. […] & GIVEAWAY! LAATSTE KANS!DE LAGERBIEREN VAN BIERVERBOND UIT AMSTERDAM HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! WAT PROEVEN WE VANDAAG? AFLEVERING 5 BIERVERBONDHEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?WIL JIJ OOK BIERISTA […]

 12. […] LAGERBIEREN VAN BIERVERBOND UIT AMSTERDAM HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! WAT PROEVEN WE VANDAAG? AFLEVERING 5 BIERVERBONDHEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?WIL JIJ OOK BIERISTA […]

 13. […] VAN DE BIERTOPPER!DE LAGERBIEREN VAN BIERVERBOND UIT AMSTERDAM HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! HEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?WIL JIJ OOK BIERISTA WORDEN?Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?Ga […]

 14. […] VAN DE BIERTOPPER!DE LAGERBIEREN VAN BIERVERBOND UIT AMSTERDAM HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! WAT PROEVEN WE VANDAAG? AFLEVERING 11 MERMAID ELIXERWIL JIJ OOK BIERISTA WORDEN?Bestel jij je […]

 15. […] VAN DE BIERTOPPER!DE LAGERBIEREN VAN BIERVERBOND UIT AMSTERDAM HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND! WAT PROEVENWEVANDAAG? AFLEVERING11 MERMAID ELIXER WIL JIJ OOK BIERISTA WORDEN?Bestel jij je […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram