De lagerbieren van Bierverbond uit Amsterdam

De lagerbieren van Bierverbond uit Amsterdam

30 juli 2019 18 Door TheDutchBeerDad

Komkommertijd? Vergeet het maar! Daar doen we bij FSOM niet aan mee! De lagerbieren van Bierverbond uit Amsterdam staan deze maand in het zonnetje op FSOM. Als Brouwerij van de maand Juli zijn ze al meerdere keren voorbij gekomen op onze Social media kanalen en vandaag is het dan ook hoog tijd om een nadere inspectie te doen!

Brouwerij van de maand

De lagerbieren van Bierverbond uit Amsterdam gaan we vandaag aan jullie voorstellen! Dit doen we door middel van een supervette review / aflevering van ‘Wat proeven we vandaag?’ gemaakt door mijzelf met hulp van de special guest Beerystagram. Dit kun je uiteraard op ons YouTube kanaal vinden. Mocht je nog geen abonnee zijn, doe dit dan snel!

De brouwerij van de maand kies ik samen met Arno van Sterk Amsterdam uit en dit doen we om bepaalde bieren de extra aandacht te geven die ze verdient. De bieren die je voorbij ziet komen zijn ook altijd verkrijgbaar bij Sterk Amsterdam en zodoende kun je dus altijd met ons mee proeven. Bierverbond heeft deze maand de eer om te shinen op onze website en Social Media, daarom besloot ik om uit te zoeken wie nou de helden zijn achter deze brouwerij en ik kan wel stellen dat ik aangenaam verrast ben!

De lagerbieren van Bierverbond uit Amsterdam op FSOM .nl door TheDutchBeerdad. Leven. Liefde. Lachen. Lager.

Het grote Bierverbond interview

Aangenaam verrast is misschien zelfs wel een understatement, naast dat het plezier er vanaf stoomt bij Theo en Gert. Zijn ze ook in de communicatie er prettig en is de keuze die ze hebben gemaakt voor hun bieren/biersoort zelfs een tikkeltje opmerkelijk en niet alledaags te noemen. De lagerbieren van Bierverbond uit Amsterdam, waarom eigenlijk? Lees snel het kleine interview wat ik met ze deed!

Wie zijn de helden achter Bierverbond, oftewel wie zijn Theo en Gert!?

Dat zijn wij! The en Gert! We zijn bierliefhebbers en levensgenieters en kennen elkaar al meer dan 20 jaar. Theo combineert het werk in de brouwerij met een freelance job in de automatisering. Gert heeft na de verkoop van zijn bedrijf de handen wat meer vrij en combineert het werken in de brouwerij met golfen 😉 We nemen onszelf niet altijd even serieus, maar als we aan het brouwen zijn zou je dat niet zeggen. Dan komt de control-freak in ons boven en doen we er alles aan om een voorspelbaar resultaat te krijgen. We wegen af tot op de korrel, meten tot vervelens toe SG en PH en analyseren en stellen bij tot we tevreden zijn. En pas dan gaan we weer lekker door met onszelf niet serieus nemen. Al doen we dat dan ook wel weer heel erg serieus.”

Hoe is het idee ontstaan om brouwerij Bierverbond op te richten? En, waarom de keuze voor ambachtelijk gebrouwen lager bier?

Theo: “Eigenlijk hebben we heel veel jaar bier gedronken zonder ooit de behoefte te hebben gehad het zelf te willen brouwen. Totdat ik een keer bij de Xenos tegen zo’n zelfbrouwpakketje aanliep. Het eerste biertje pakte wonderwel goed uit, maar de tweede en derde poging mislukten. Dat kon ik niet hebben. Dus verdiepte ik me in de theorie, volgde een brouwcursus, kocht betere apparatuur en voor ik het wist was ik elk vrij uurtje aan het brouwen. En toen werd ik 50 (nee, echt geen midlife) en dacht ik dat een leven in het bier misschien wel leuker zou zijn dan een leven in de IT. Op vakantie in Griekenland zat ik vervolgens elke ochtend om 6 uur op mijn balkonnetje te schrijven aan een business plan.

Gert: “En toen kwam ik in beeld. Het plan bestond uit een brouwerij met proeflokaal in Amsterdam Noord. Samen hebben we het business plan fijn geslepen en zijn we op zoek gegaan naar geldschieters. Dat was in 2017. Die zoektocht leverde vooral veel zelfkennis op. Zo zelfverzekerd als wij tegen de zaken aankeken, zo kritisch waren de partijen waar we mee spraken. Langzaam drong tot ons door dat we het kleiner aan moesten pakken met minder risico.

Theo: “Dus zijn we gestart met een Grainfather, glycol chiller en 4 vergistingstanks van 30 liter in een prachtig ingerichte brouwruimte in Heemskerk. Ons idee was om recepten te proberen en de bieren op festivals te presenteren. Na een jaar zouden we dan kijken of we wellicht ergens een bier wat groter konden brouwen. Maar dat ging allemaal wat sneller. De bieren die we maakten waren telkens zo snel op dat we helemaal nooit voorraad hadden voor een festival. Dus na een half jaar zijn we al op zoek gegaan naar een huurbrouwerij waar we ons bier in het groot kunnen brouwen. Omdat Lager bieren koud vergist moeten worden wilden we een brouwer die daar ervaring mee had. Zo kwamen we op advies bij de Sallandse Landbierbrouwerij (Huttenkloas) in Albergen terecht.

Gert: “We hadden gelijk een klik daar. Ons informatieve gesprek van een uur werd uiteindelijk een gezellige middag. Dat persoonlijke vinden wij belangrijk. We willen een langdurige relatie opbouwen waarin we samen de mooiste bieren brouwen. Dat werkt alleen als je goed met elkaar op kunt schieten en open en eerlijk alles kunt bespreken.

Theo: “En waarom Lager bieren? Omdat wij denken dat het geen zin heeft als iedereen hetzelfde blond, dubbel of tripel maakt. Daar zijn genoeg goede exemplaren van waar wij niets aan toe kunnen voegen. Ja, kruiden en andere gekke dingen, maar daar houd ik niet van. Lager daarentegen is een zwaar ondergewaardeerde biersoort. Ik denk dat het door Albert Heijn komt die op de goedkoopste blikjes pils met koeienletter het woord LAGER zet. Dat geeft een compleet verkeerd beeld.

Gert: “Terwijl Lager begin vorige eeuw juist het nieuwe, speciale bier was waar de bierdrinkers graag meer voor betaalden. Helaas is het merendeel van de Lagers die er toen waren geleidelijk aan verdwenen en bleef alleen een allemansversie van de Pils over. Wij willen die oude Lagers als Dortmunder, Helles en Vienna Lager opnieuw groot maken, maar ook moderne versies toevoegen. Een gevecht tegen vooroordelen dat we graag aangaan!

Theo: “In de VS zie je dat craft brouwers de vernieuwing al een jaar of twee in Lagers zoeken. Het experimenteren met kruiden, hopbommetjes en andere gekkigheid is op z’n retour en de pure, eerlijke smaak van een goed gebrouwen Lager wordt weer gewaardeerd. Die ontwikkeling gaan we hier ook zien.”

De eerste brouwsessie

We maken nu kennis met de lagerbieren van Bierverbond uit Amsterdam, maar welk bier kwam er uit de allereerste brouwsessie? En hoe beviel deze?

Het allereerste bier dat we in Heemskerk brouwden was, hoe grappig, een Ale met 3,5% alcohol. Deze brouwden voor een wedstrijd van Bierbrouwvereniging de Bierkaai (waar we beiden lid van zijn) in samenwerking met Poesiat & Kater. De jury was niet echt positief. We hebben de meeste flesjes na een tijdje weggespoeld. Ale is ook niet ons ding. Dat blijkt.

Hoe hebben jullie de reacties ervaren toen jullie voor het eerst een van jullie bieren lieten proeven? En, is dit een van de bieren die nu vast gebrouwen word?

In november 2017 hebben we een Open dag gehouden waar meer dan 100 mensen op af kwamen. We hadden zeven in Heemskerk gebrouwen bieren op tap waarvan we er nu vijf vast in ons assortiment hebben opgenomen. Bijzonder positief waren de gasten over onze Kul!. Dat is een Kölsch type bier die we vergisten met onze vaste Lager gist. Het resultaat is een echte Kölsch, maar dan de Lager versie dus. Mooi zacht, kruidig en licht fruitig. Toch brouwen we dit bier nu nog niet in het groot. We wilden per se een Pils en het verschil met Kölsch is zo klein dat we denken dat het daar nog te vroeg voor is.”

Waar en wanneer is het idee ontstaan om de Bierverbond supporters te gaan werven?

Oudjaarsdag 2018 aan de bar in een hotel in Oostenrijk vertelde een Duitse gast ontzettend enthousiast over de brouwerij in zijn woonplaats. Hij had zelfs flesjes bier bij zich om te laten proeven. Zo’n enthousiaste klant wilde ik ook wel dus ik vroeg naar het geheim. Hij vertelde over het loyalty programma van deze Duitse brouwer en daar hebben we ons door laten inspireren. We hopen natuurlijk dat onze supporters ons bier ook zo enthousiast aanprijzen!”

Hebben jullie iets gemerkt qua “populariteit” na het winnen van de 3e prijs in de NH bierverkiezing?

“De eerste bestelling die binnenkwam was voor 3 bieren, maar niet voor het winnende Oh Vienna. Dus dat was eigenlijk wel een teleurstelling. En een slijter die Lager toch echt te min vond voor zijn schappen die uitpuilen met allemaal versies van Blond, Dubbel of Tripel wilde na de uitreiking misschien de Oh Vienna wel een kans geven. Als er vraag naar kwam. Dus was het een life changer? Niet echt.

Wat staat er op de planning voor de komende maanden? En gaan we jullie biertjes ook op meer plaatsen in het land tegenkomen? (en dan bedoelen we natuurlijk ook; of er nog een nieuw biertje aan komt!)

We vullen deze week de eerste groot gebrouwen batch van onze Baltic Porter (Vladimir) af. Een spanend moment want is hij geworden zoals wij voor ogen hadden. Volgens de mannen van de Sallandse smaakt hij alsof er een engeltje over je tong piest dus we kunnen niet wachten om hem zelf te proeven. Daarnaast is onze Dortmunder (Sterk) bijna klaar. Dit is een 7,5% Blond Lagerbier en heerlijk zacht en moutig van smaak. We zijn elke week bezig met het uitbreiden van het ons verkoopkanaal dus hopelijk kom je ons in de toekomst vaker tegen. En anders gewoon bij je favoriete bierverkoper vragen naar ons bier hoor!

De laatste vraag is een klein beetje traditie bij ons geworden…

Als je/jullie nog 1 biertje zou mogen drinken, welke zou je dan uitkiezen en op welke plek wil je deze drinken?

Theo: “Als soort van laatste wens? Daar wil ik eigenlijk helemaal niet aan denken. Maar als het dan toch zover is dan graag een Helles van Klosterbrauerei Bamberg op een terrasje aan de Chiemsee. Mogen ze me daarna gelijk uitstrooien.”

Gert: “Een Kölsch van Früh. Maar dan wel een 40cl glas natuurlijk. Locatie maakt me niet zoveel uit. Als de zon maar schijnt en het gezelschap aangenaam is.”

De lagerbieren van Bierverbond uit Amsterdam!

De lagerbieren van Bierverbond uit Amsterdam op FSOM .nl door TheDutchBeerdad. Leven. Liefde. Lachen. Lager.
Gebruik de kortingscode ‘ FSOM ‘ aan het einde van je bestelling en vanaf 12 biertjes of glazen zijn de verzendkosten GRATIS én krijg jij GRATIS de Bierverbond sleutelhanger!
Wie wil dat nou niet? Scoor dus snel zelf de lagerbieren van Bierverbond uit Amsterdam!

Lagerbieren uit Amsterdam

Theo en Gert zijn zelfverzekerd begonnen met de lagerbieren van Bierverbond uit Amsterdam om om zo hun passie in een mal te gieten waar ze al veel langer over dromen. En dat gaat best behoorlijk! Kijk maar eens naar aflevering 5 van ‘Wat proeven we vandaag?’ waarin ik samen met Beerystagram de bieren van Bierverbond ga proeven!

Waarom dat gekke gezicht? Check snel de volledige video and find out!

Hierboven kun je een toffe kortingscode scoren die te gebruiken is in de webwinkel van Bierverbond. Voordat ik helemaal afsluit even jullie aandacht voor het volgende! Like jij onze Facebookpagina al? Volg jij ons al op Instagram? Pin je al met ons mee op Pinterest? En abonnee worden op het YouTube kanaal van FSOM is uiteraard helemaal GRATIS! We ontwikkelen continu nieuwe content en ook de andere crewleden gaan jullie steeds vaker in beeld zien, abonneren en liken is dan ook de bevestiging dat jullie het tof vinden wat wij doen… Want we zijn pas net begonnen! Join us!

Dit artikel is geschreven door: Bas de Goede – TheDutchBeerDad
Meer zien zien van mijn bieravonturen? Check dan TheDutchBeerDad op Instagram & Untappd. Mijn YouTube video’s check je op FSOM tv! Vergeet niet om je te abonneren op ons FSOM YouTube kanaal, dat is namelijk ook nog eens helemaal GRATIS!

De lagerbieren van Bierverbond uit Amsterdam op FSOM .nl door TheDutchBeerdad. Leven. Liefde. Lachen. Lager.

Wil je meer weten over FSOM of zie jij een samenwerking wel zitten?
Aarzel dan niet en neem contact op! 
Info@fsom.nl

Meer lezen van TheDutchBeerDad?

HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND!
WAT PROEVEN WE VANDAAG? AFLEVERING 2 GROLSCH TRIPEL!
HEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?
UNBOXING BATTLE STERK AMSTERDAM VS THEDUTCHBEERDAD
WIL JIJ OOK BIERISTA WORDEN?
ZELF BROUWEN IS ZELF LABELS MAKEN!
Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?
Ga lekker zelf brouwen en neem een kijkje bij Brouwland!
Volg jij de veilingen bij VidaXL al?
Wij werken ook met affiliated links. Wanneer je via een link op onze website een aankoop doet bij een webwinkel. Ontvangen wij een klein deel van het factuurbedrag als vergoeding voor het plaatsen van de link. Mede hierdoor is het mogelijk om ons online magazine draaiende te houden! Dank voor jullie steun!

Please follow and like us: