De Proefessor en zijn eerste speciaalbiertje!

De Proefessor en zijn eerste speciaalbiertje!

5 augustus 2019 0 Door Bas de Goede

En dan krijg je de vraag om een gastblog te schrijven voor FSOM.. Ik schrijf inmiddels dik tweeënhalf jaar blogs maar dit voelt toch een beetje alsof ik een bekende Nederlander ben zo. Daarnaast mag ik zelf bepalen waarover ik schrijf als het maar gerelateerd is aan bier. “Nou dat moet niet zo moeilijk zijn” denk ik nog. Maar als ik er dan dieper over nadenk, blijkt het in de praktijk toch lastiger te zijn. Ideeën genoeg maar ik schrijf ook voor Bierista en het moet natuurlijk niet in elkaars vaarwater gaan zitten. Maar dan valt het aloude kwartje! ‘De Proefessor en zijn eerste speciaalbiertje! “Want wat was nou ook alweer mijn eerste speciaalbiertje?

Untappd checken

Volgens Untappd  is het eerste speciaalbiertje wat ik dronk de Tripel Karmeliet, op twee december 2015!! Althans het eerste biertje wat ik heb ik ingecheckt op deze ratingsite, toch is dit niet mijn eerste craftbeer geweest. Mijn gedachte dwaalt weer af naar Texel. Een verwarmd terras, een mooie zonnige herfstdag en een Skuumkoppe van de tap, lekker een midweek weg samen met mijn vriendin en toen alleen nog onze zoon.

Daar zittend wilde ik eens wat anders dan een pilsje, waardoor ik besloot dit, achteraf, heerlijke biertje te nemen. Het zal ook zeker tot één van mijn favoriete bieren blijven behoren. Waarschijnlijk is het idee van mijn eerste speciaalbiertje toch ook het mooie plaatje eromheen, het juiste moment, daar op Texel. Want er dieper over nadenkend… “Was dit wel mijn eerste speciaalbiertje? Had ik hiervoor nooit iets anders qua bier gehad dan pils?

De Proefessor en zijn eerste speciaalbiertje op FSOM. FSOM.nl

Vrijdagavond in de kroeg

Ja toch wel, er is een ander geweest,  Het Kanon van Grolsch…
Ineens herinner ik het me weer. Het verhaal is ook een stuk minder romantisch dan mijn uitleg over de Skuumkoppe. Het was 1997, vrijdagavond, zittend met vrienden aan de bar in de kantine van de plaatselijke sporthal. Elke vrijdag zaten we daar, veel meer was er ook niet bij ons in Hoogkerk, een buitenwijk (met dorpse waarden) van de stad Groningen. Bijpraten, alsof we elkaar jaren niet hadden gezien, terwijl we elkaar bijna dagelijks zagen, biertje, bitterballetje, Mexicootje spelend. Het weekend inluiden!! De tapjes gleden over de bar en het was net als elke vrijdag. Af en toe klonk er Mexico, en de bar werd weer volgezet met vers getapt gerstenat. Gelach, gezelligheid, ach je kent het wel.

Tot dat de barman met iets nieuws kwam!! “Kennen jullie dit al” was de vraag vanaf de andere kant van de bar. “Euhm nee” was het duidelijke, bijna afwijzende antwoord. Het bleek een nieuw bier van Grolsch te zijn, Het Kanon. Het was nog maar net binnen, zelfs nog niet gekoeld. Ach we waren jong, wat kon ons dat hoge alcoholgehalte nou schelen.

Het kanon in de traditionele beugelfles van Grolsch voorzien van het "oude" logo. De eerste speciaalbierervaring van de Proefessor. Lees alles op FSOM.nl
Het kanon, gedronken door de Proefessor!

Ik kan je vertellen dat na twee lauwe halve liters Kanon met 11,6% alcohol, wat als pils gedronken werd, mijn vrijdag voorbij was en het verstandiger was om naar huis te gaan. Dit was duidelijk te veel van het goede. En zo was dus dit mijn eerste ervaring met speciaalbier zonder dat ik het zelf doorhad.

1997, ik was 22 jaar oud en dronk pilsjes. Mijn vrienden waren van hetzelfde laken een pak. Nooit heb ik toen ook beseft dat ik met Het Kanon van Grolsch mijn eerste ervaring met speciaalbier had gehad. Ook nooit over nagedacht. In onze omgeving dronk iedereen pilsjes, van de tap of uit de fles, dat maakte niet zoveel uit. Zelfs na Skuumkoppe op Texel begon de wereld van speciaalbier nog niet te trekken.

Op naar de slijter

Pas in november 2015 begon het echt. Ik was net aangenomen bij de nieuwe Gall en Gall in mijn woonplaats en vlak voor de opening kregen we een bierproeverij om kennis te maken met speciaalbier, om negen uur in de ochtend. Weihenstephaner, Tripoteur en Delirium waren de te proeven bieren, ik was om, daar die ochtend..

En nu schrijf ik sinds januari 2017 zelfs over bier voor Bierista, ben Bierista meester in bier en ben zelfs opgenomen in het boek ‘de educatieve bierjagers‘ van Freddy “Wacho” Debels, de Vlaamse bierkenner. Helaas houdt mijn bier verhaal sinds juni even op. In juni van het vorige jaar nam ik een nieuwe stap. Ik kon naar een slijterij in de Groninger binnenstad. Deze slijterij heeft meer dan 500 verschillende speciaalbieren en ik zou doorgroeimogelijkheden hebben…

Een mooie nieuwe stap. Helaas liep het allemaal anders,  mijn contract werd door onvoorziene zaken niet verlengd waardoor ik op zoek moest naar een nieuw (bier) avontuur in de vorm van een nieuwe baan. Deze is inmiddels (gelukkig) gevonden in de vorm van marketing medewerker bij Dutch Card Printing waar ik per september aan de slag ga. Totaal niet bier gerelateerd maar wel een baan waar ik heel veel zin in heb. Daarnaast blijf ik gewoon met bier bezig… Sowieso als redacteur van Bierista, met mijn alias de Proefessor op Instagram maar bovenal als bierliefhebber. Dit was de Proefessor en zijn eerste speciaalbiertje. Proost!!

De Proefessor en zijn eerste speciaalbiertje op FSOM. FSOM.nl Ook is hij actief als redacteur bij Bierista!

De proefessor

Wil je meer lezen van Dennis aka de Proefessor? Neem dan snel een kijkje op de website van Bierista, ook wel bekend van de Bierista bieropleiding die onze eigen TheDutchBeerDad ook heeft afgerond.

Vergeet niet om de Proefessor even op te zoeken op Instagram. Op Instagram check je niet alleen zijn bieravonturen, maar ook andere content uit zijn creatieve brein!

De vraag van de dag is nu natuurlijk: Wat was jou eerste speciaalbiertje?

Dit artikel is geschreven door: Dennis – de Proefessor voor FSOM.nl.
Vergeet niet om je te abonneren op ons FSOM YouTube kanaal, dat is namelijk ook nog eens helemaal GRATIS!

De Proefessor en zijn eerste speciaalbiertje op FSOM. FSOM.nl Ook is hij actief als redacteur bij Bierista!

Wil je meer weten over FSOM of zie jij een samenwerking wel zitten?
Aarzel dan niet en neem contact op! 
Info@fsom.nl

Lees ook deze bieravonturen!

DE LAGERBIEREN VAN BIERVERBOND UIT AMSTERDAM
HET BEST GEKROONDE BIER VAN NEDERLAND!
WAT PROEVEN WE VANDAAG? AFLEVERING 5 BIERVERBOND
HEB JIJ AL EEN BIERBUTLER?
WIL JIJ OOK BIERISTA WORDEN?
ZELF BROUWEN IS ZELF LABELS MAKEN!
Bestel jij je bieren al bij BEERWULF.com?
Ga lekker zelf brouwen en neem een kijkje bij Brouwland!Please follow and like us: