The Outer Worlds – Review

Obsidian, ooit begonnen met het vervolg op Knights of the Old Republic, is in 2019 uitgeroeid tot een heus RPG grootmacht. Met titels als Neverwinter Nights 2, Fallout: New Vegas en South Park: The Stick of Truth komt de ontwikkelaar nu met een nieuwe Fallo… ik bedoel The Outer Worlds! Een game die veel leent van Fallout maar toch zijn eigen identiteit weet te creëren.

Fallout, maar dan anders

Eerlijk is eerlijk, Fallout New Vegas was een top titel. Op PlayStation 3 niet te spelen zo buggy, maar op andere platformen deed de titel het fantastisch. Hieruit blijkt dat Obsidian het in zich heeft om een diepgaande wereld te maken. Een wereld met een verhaal dat weet te boeien en die daadwerkelijk beïnvloed wordt door je keuzes!

Jij bent een passagier van de Hope, een ruimteschip dat op weg is van de aarde naar het sterrenstelsel Halcyon. De bedrijven hebben het leven min of meer overgenomen en sturen mensen (producten) naar Halcyon. Je moet je eindbestemming na 15 jaar ongeveer hebben bereikt maar macht en hebzucht hebben je iets langer laten zweven. Gelukkig is de gekke professor Phineas Welles daar om je te helpen! Hij sluipt de Hope binnen, bevrijdt jou om je te laten ontwaken uit je schoonheidsslaapje en het is vervolgens aan jou om de rest te doen. Wel krijg je eerst nog iets toegediend om je te ontdooien van je slaap maar of dat goedje nu zo goed voor je is.

Je karakter maken

Zoals elke RPG tegenwoordig krijg je allereerst de mogelijkheid om je karakter te maken. Andere wenkbrauwen, ander model haar, haarkleur, alles kun je veranderen. Alles om het karakter vervolgens enkel nog in je pauzescherm te zien. Waar het wel interessant wordt is het verdelen van je punten. In het begin kies je waar je in uitblinkt en waar je minder goed in bent. Deze attributen zijn vast voor de rest van het verhaal. Standaard staat alles op gemiddeld. Wil je net iets beter zijn in het openbreken van sloten dan kun je ervoor kiezen om daar goed of uitmuntend in te worden. Is je uit elke situatie praten een beter idee dan kun je je Charme omhoog gooien om zo beter te liegen, te overtuigen of te intimideren.

Verder bouw je je karakter natuurlijk uit met de ervaring die je opdoet. XP zet zich om in levels en ieder level geeft je 10 punten. Deze punten kun je uitgeven aan beter worden met je wapens, nog beter hacken e.d. Deze skills zijn opgedeeld in blokjes van 2 of 3. Zo kun je je Dialog upgraden voor betere overtuiging, liegen of intimideren. Zo geef je 1 skillpoint uit aan 3 skills! Dit verandert echter wanneer je 50 punten hebt verzameld. Vanaf dat punt moet je alles individueel investeren. Het is dus van belang om goed na te denken welke keuzes je maakt!

Naast de attributen en skills heb je ook nog perks. Perk points verzamel je door 2 levels omhoog te gaan of bepaalde missies te voltooien. Zo kun je je maximale load vergroten zodat je meer spullen kunt dragen of dat bepaalde wapens meer schade aanrichten. The world is in your hands.

Keuzes, actie en zoveel meer

Ik noemde het al eerder al even maar deze game leent veel van Fallout. Van de manier waarom je je dialoog voert, hoe je speelt, het lijkt allemaal op Fallout. Het wast echter wel de nare nasmaak van Fallout 76 weg en brengt het iets nieuws waar Bethesda nog iets van kan leren. Je kunt de game, als je de tijd neemt om ook de side missions te spelen, uitspelen in een uurtje of 30. Dit is niet perse heel lang voor een RPG maar dat is niet heel erg. De game voelt namelijk af. Ik heb tijdens het spelen geen rare glitches gehad. Ook heb ik nooit het gevoel gehad dat ik dood ging omdat de game niet meewerkte. De balans is goed, de verhaallijn licht voor je klaar en welke keuzes je ook maakt, de game blijft soepel werken.

Weet je nog dat ik zei dat Phineas je een goedje had toegediend om je te ontdooien? Dat goedje zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van TTD (Tactical Time Dilation). TTD zorgt ervoor dat de tijd wordt vertraagt en je beter kunt richten op bepaalde delen van het lichaam voor extra damage.

Wat natuurlijk ook belangrijk is in een RPG is exploring. Die kans krijg je gelukkig meer dan voldoende! Met je ruimteschip reis je af naar verschillende werelden die volzitten met verschillende vijanden die jou het leven zuur willen maken. Zo kun je het ene moment vrolijk de natuur verkennen en sta je het volgende moment een horde Raptidons af te slachten. Maar misschien was dit ook wel het doel! Zo heb je verschillende factions die je missies geven om uit te voeren. Let wel, sommige factions liggen elkaar niet. Kies je dan om beide te helpen? Help je een en sluit je de ander uit? It’s up to you!

Gameplay is ook wel belangrijk

The Outer Worlds is een RPG die je laat kiezen wat het moet zijn. Wil je dat het een shooter RPG is, dan kies je voor short of long ranged pistolen en geweren. Ben je meer van de hand to hand combat dan kies je natuurlijk voor een hamer, zwaard of knuppel. Alles is mogelijk!

To sum it all up

Obsidian heeft met The Outer Worlds een toptitel neergezet die je als RPG liefhebber niet mag missen. 2019 kent veel goede games maar dit is wel een topper om niet snel te vergeten. Van een uitgebreid uitbouwen van je karakter tot de keuzevrijheid in je vrienden en eventuele vijanden, het is allemaal mogelijk. Obsidian heeft gewoon goed werk afgeleverd waarbij het enige echte minpunt de korte speelduur is.

FSOM cijfer: 9/10

Dit artikel is geschreven door: Peter van de Velde / DutchPlayStationGamer Ook mijn YouTube video’s check je op FSOM TV!

FSOM Gaming Aflevering 2 |Remasters, Remakes and original RPG's Dutchplaystationgamer
Wil je meer weten over FSOM of zie jij een samenwerking wel zitten?
Aarzel dan niet en neem contact op!
Info@fsom.nl

Meer lezen van DutchPlayStationGamer?

Joker – Movie Review
Code Vein – Review
Halloween gaming – 5 game tips van de DutchPlayStationGamer
Putting On My Dancing Shoes
Child’s Play 2019 – Een Nieuwe Killder Doll
GreedFall – Sleeperhit of pile of shit?

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

5 reacties

  1. […] The Outer Worlds – ReviewJoker – Movie ReviewCode Vein – ReviewHalloween gaming – 5 game tips van de DutchPlayStationGamerPutting On My Dancing ShoesChild’s Play 2019 – Een Nieuwe Killder Doll […]

  2. […] Rammstein tickets? Gelukkig hebben we FEURENGELThe Outer Worlds – ReviewJoker – Movie ReviewCode Vein – ReviewHalloween gaming – 5 game tips van de […]

  3. […] droom van een fietsGeen Rammstein tickets? Gelukkig hebben we FEURENGELThe Outer Worlds – ReviewJoker – Movie ReviewCode Vein – ReviewHalloween gaming – 5 game tips van de […]

  4. […] is terug met Time!Een droom van een fietsGeen Rammstein tickets? Gelukkig hebben we FEURENGELThe Outer Worlds – ReviewJoker – Movie […]

  5. […] is terug met Time!Een droom van een fietsGeen Rammstein tickets? Gelukkig hebben we FEURENGELThe Outer Worlds – ReviewJoker – Movie ReviewCode Vein – […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram