Wat is een Russian Imperial Stout?

russian imperial stout in de thuisbar van fsom magazine met thedutchbeerdad

Russian Imperial Stout | Een Russian Imperial Stout wordt vaak afgekort tot RIS en de RIS is toch zeker één van de zwaardere bierstijlen die er is. Een stijl met een rijke geschiedenis dat ideaal is voor vatrijping en een stijl dat zijn naam ook nog eens dubbel en dwars verdient.

In een reeks artikelen die door de FSOM redactie zijn ondergebracht in ‘De Thuisbar‘ neem ik je mee op reis door de wondere wereld van de bierstijlen. Waar ligt de oorsprong van de stijl, wat zijn de kenmerken en bovenal… Wat zijn nou lekkere suggesties! Voor dat laatste kun je natuurlijk ook terecht in onze collectie ‘Fifty Shades of Beer‘ en recent heb ik een artikel geschreven over ‘Beggar’s Art’, een prachtige Massief Vlaams Stout.

Wat is een Russian Imperial Stout?

We gaan bij de uitleg van deze bierstijl even rustig stap voor stap te werk. Waarom Russian? Nou, deze bierstijl werd voor het eerst in Engeland gebrouwen voor Keizer Peter de Grote. Dit bier kreeg meer alcohol dan de Engelsen gewend waren, maar in 1698 was dit (op initiatief van Peter de Grote) een mooie manier om de banden tussen Rusland en Engeland wat te verstevigen.

Hiermee kunnen we direct voort borduren op Imperial. ‘Imperial’ is namelijk een aanduiding dat de brouwer gewoon zelf helemaal heeft bedacht wat er met de bestaande bierstijl gedaan mag worden. Imperial was van oorsprong de benaming van een klassieke bierstijl, in dit geval een stout, dat werd gebrouwen met een hoger alcoholpercentage.

Deze bierstijl is bij uitstek geschikt om op vaten te laten rijpen. Over vatgerijpte bieren lees je hier binnenkort meer.

Een Russian Imperial Stout wordt vaak afgekort tot RIS, dit is toch zeker één van de zwaardere bierstijlen. Waar komt het eigenlijk vandaan? Lees er alles over in De Thuisbar met TheDutchBeerDad bij FSOM Magazine.

Tradities en relaties

Het initiatief voor de RIS kwam bij de Russen vandaan, maar niet voordat ze verliefd werden op de Britsen bieren (en tabak!) en dan vooral de Porters. Door de jaren heen kwamen er steeds meer bierstijlen bij en zo werd uiteindelijk de Porter-Stout geboren.

Een Porter, maar dan met meer alcohol kreeg al spoedig een andere naam en ging daarna alleen als ‘stout’ door het leven. Uiteindelijk werden de Russen er zo doel op dat het bier de benaming Russian Imperial Stout kreeg. Het bier was uiteraard wel alleen voor de Russische Tsaren.

Een Russian Imperial Stout heeft van oorsprong een alcoholpercentage van 7,5% tot 11%. Tegenwoordig zijn deze grenzen allang aan het vervagen en waagt Omnipollo zich bijvoorbeeld al aan een RIS van 4% en gaat het alcoholpercentage vaak ook al flink omhoog. Het is namelijk nog altijd zo dat alcohol de lift van smaak is!

Een Russian Imperial Stout wordt vaak afgekort tot RIS, dit is toch zeker één van de zwaardere bierstijlen. Waar komt het eigenlijk vandaan? Lees er alles over in De Thuisbar met TheDutchBeerDad bij FSOM Magazine.

Kenmerken van de RIS

Bij het proeven van bier gaan we altijd eerst kijken, dan ruiken en als laatste pas echt proeven. Zo bouw ik de omschrijving van een echte Russian Imperial Stout ook op. Veel kenmerken en associaties bij dit bier komen uiteraard uit dezelfde hoek als de “gewone” stout en de porter.

De RIS is een bovengistend, zwaar bier met een complex karakter en een lekker, alcohol verwarmend gevoel. Het bier is vaak donkerbruin, tot pikzwart. Het koolzuurgehalte van een RIS ligt vrij hoog voor het oog en en schuimkraag heeft iets weg van een mousse. De kraag is overwegend klein, maar dat hoeft niet, Met verfijnde belletjes die de onderkant van de schuimkraag doen sieren, ziet dit bier er prachtig mooi uit.

Een Russian Imperial Stout heeft vaak een laag hoparoma en een hoog alcohol gehalte. De smaak is vaak geroosterd, bitter en zoetig. De bitterheid komt vaak van koffie, chocolade, cacao en zo nu en dan een verdwaalde hoptoets. Het volle en complexe dankt dit bier aan zijn volle moutighied. Vaak is dit een mix van granige invloeden en uiteraard de terugkerende geroosterde tonen.

Ook kom je regelmatig fruitige esters tegen. Dit kan variëren van rood frut tot aan krenten, rozijnen en vijgen. Deze kenmerken komen ook terug in de smaak van de RIS. Iedere slok geeft je een nieuwe smaakbeleving, zeker in combinatie met een bijpassend hapje, en zorgt voor een complexe drink ervaring.

Associaties die je kunt hebben bij het drinken van een Russian Imperials Stout zijn onder andere: Vrij heftige bittere en geroosterde tonen in combinatie met volzoete invloeden en een duidelijk herkenbaar alcoholgehalte. In veel RIS bieren komt ook een klein zuurtje voor, deze wordt vooral actief in de afdronk van het bier. Het opvallende aan deze stijl is vooral dat het een laag koolzuurgehalte heeft terwijl dit er op het oog niet altijd zo uitziet. Het bier heeft dan ook een mooie volle body en een plakkerig mondgevoel.

Wat zijn interessante Russian Imperial Stout’s?

Wanneer je een beginnende RIS drinker bent, of een ervaren rot in “het vak”. Motorolie van De Moersleutel moet je gewoon af en toe even drinken. Deze 12% krachtige Russian Imperial Stout is heerlijk donker en intens van smaak. De combinatie van geroosterde tonen, koffie bitterheid en een klein zoetje, maken van dit bier een prachtig exemplaar in de RIS categorie.

Landelijk gezien is mijn tweede suggestie wat minder bekend. Dit is namelijk niet eens een echte RIS, maar een FIS! Brouwerij Diggelfjoer heeft namelijk de Russian Imperial Stout omgedoopt tot een Frysk Imperial Stout. De essentie blijft hetzelfde en dit 10% krachtige bier is prachtig complex. Geroosterde tonen wederom en een mooi bitterheid van hele donkere chocolade.

De Molen Rasputin is voor mij toch een tijdloze klassieker. Een bier dat bomvol zit met intriges, evenals aan het Russische hof ten tijde van de groeiende relatie tussen de Engelsen en de Russen. Het bier van de brouwerij uit Bodegraven heeft 10% koffie en zit bomvol met koffie, chocolade en geroosterde tonen. Ergens op de achtergrond verstopt zich nog een tint aan witte chocolade. Heerlijk! Een buitengewoon lekker bier dat niet alleen goed smaakt met een stukje hele oude brokkelkaas, maar ook bij Pittige gerechten!

Gordels om en genieten maar! Vergeet niet met mate te genieten en laat mij bovenal weten wat jouw favoriete Russian Imperial Stout bieren zijn. Liever een verfrissender biertje? Wat dacht je van een West Coast IPA? Lees er alles over in onze rubriek De Thuisbar.

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share! #beergeeksunite

bier-compagnie in samenwerking met thedutchbeerdad op fsom Een Russian Imperial Stout wordt vaak afgekort tot RIS, dit is toch zeker één van de zwaardere bierstijlen. Waar komt het eigenlijk vandaan? Lees er alles over in De Thuisbar met TheDutchBeerDad bij FSOM Magazine.
Scoor nu extra voordelige de provinciebox van Bier-Compagnie.
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

6 reacties

  1. […] lees je precies wat een Russian Imperial Stout nou eigenlijk is. Lees hier ook meer over De Thuisbar en Wat Proeven we […]

  2. […] lees je precies wat een Russian Imperial Stout nou eigenlijk is. Lees hier ook meer over De Thuisbar en Wat Proeven we […]

  3. […] lees je precies wat een Russian Imperial Stout nou eigenlijk is. Lees hier ook meer over De Thuisbar en Wat Proeven we […]

  4. […] lees je precies wat een Russian Imperial Stout nou eigenlijk is. Lees hier ook meer over De Thuisbar en Wat Proeven we […]

  5. […] In onze rubriek ‘De Thuisbar’ vinden bierliefhebbers alles over bieren en andere lekkere dranken, weet jij eigenlijk wat een stout is? […]

  6. […] Liever iets anders dan een pilsje? In onze rubriek ‘De Thuisbar’ vinden bierliefhebbers alles over bieren en andere lekkere dranken, weet jij eigenlijk wat een stout is? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram