Het tafelbier dat wel indruk maakte!

het tafelbier van unverhopft bij fsom magazine

Het Tafelbier | Gisteren beantwoorde ik al de vraag: Wat is een Tafelbier? En dat creëerde eigenlijk direct de situatie waarin ik jullie heel erg enthousiast wil gaan vertellen over een lekker Tafelbier dat ik recent ontdekte! Want ‘JA’, die zijn er zeker…

Tafelbieren zijn licht alcoholische bieren die vroeger vooral werden gedronken bij het gebrek aan schoon drinkwater. We zagen ze jarenlang als saaie en misschien zelfs wel overbodige bieren, alleen als je “begon” met bier drinken. Of het wilde leren, dan waren dit bieren die je erbij pakte. Recent is dit toch gaan veranderen en nog veel recenter scoorde ik er eentje die daadwerkelijk indruk maakte!

Het tafelbier!

Het tafelbier dat indruk maakte heet ‘Small Things‘ en is een Belgische stijl tafelbier gebrouwen door Unveropft uit Berlijn, Duitsland. Deze brouwer komt steeds vaker in Nederland en recent kwamen er ook weer diverse bieren binnen bij horeca en slijterijen.

Small things maakte indruk op mij omdat hij simpelweg erg smaakvol was. Met lage verwachtingen begon ik aan het bier van 3,5%, maar hij maakte mijn stoutste (bier) dromen waarheid! De brouwer heeft een soort Saison/Farmhouse Ale als basis voor het recept genomen en is van daaruit verder gegaan. Door vooral veel hoppen toe te voegen, zou dit bier een fruitige smaak moeten hebben met natuurlijk de nodige hopbitters.

Smaal Things tafelbier van Unverhopft. Het tafelbier is dan misschien wel een gedateerde en ondergewaardeerde bierstijl, maar ze is bezig aan een comeback!

Het bierpaspoort

Zicht: In het glas zit het bier er licht geel uit en het is vrij helder. Een vrij ruime, maar lossige schuimkraag die redelijk vlot kleiner wordt. Voor het oog zou dit ook zomaar een pilsje, of Saison kunnen zijn!

Neus: Bij het snuffelen krijg ik toch mijn eerste verrassing. Ik ruik veel citrus en tropisch fruit, maar het licht er niet zo dik bovenop. Het is meer een bepaalde frisheid, omdat de aroma’s worden aangevuld met iets grassigs.

Smaak: Bij het eerste slokje voel je direct een prikkelend gevoel in je mond. Dat betekent dat er koolzuur in zit en dat is maar goed ook! Want wat is dit een fris sapje zeg! Heerlijk de citrus tonen waarin grapefruit, en citroenschil elkaar ontmoeten. Een mooie fruitige zachtheid op de achtergrond waarin ik vooral abrikoos en Galia meloen vermoed te herkennen.

Er loert meer tropisch fruit op de achtergrond en de afdronk stelt ook niet teleur. Hier komt het grassige en vrij droge mondgevoel naar voren en de afdronk is zelfs vrij lang. Hierin worden de citrustonen iets meer vervangen door wat zachter tropisch fruit, maar dat maakt de verrukking alleen maar groter!

Conclusie

Happiness is… having a table beer at family dinners!’ Dat is de slogan van dit bier. En ik sluit mij daar volledig bij aan. Ik zie dit zelfs een beetje als een soort ode aan deze bierstijl Het tafelbier, het tafelbier dat een soort comeback maakt. Van een noodzakelijk drankje aan de keukentafel die werd genuttigd door jong en oud, tot aan een hip bier dat deze zomer misschien jouw hartje ook wel gaat veroveren!

Dit bier ga ik beoordelen met 4 sterren op Untappd! Ik beoordeel de bieren voor ongeveer 40% naar mijn eigen smaak, maar de overige 60% is toch echt of het bier is en doet wat de brouwer beloofd. En bij dit bier maakt de brouwer uit Berlijn dubbel en dwars waar wat ze beloofd! Daarnaast is het bier ook nog eens heel erg gunstig geprijsd.

Een ander tafelbier dat ik recent in huis haalde, is het ‘Table Beer and relax…‘ tafelbier van Cloudwater brewing uit Manchester. Deze maakte ook al indruk en daarom ben ik er toch wel van overtuigd dat het deze zomer wel eens tijd zou gaan kunnen worden voor wat meer Tafelbier. Het tafelbier van Unverhopft gaat overigens uitstekend samen met sticky chicken!

Enjoy en laat mij vooral even weten wat je van deze review vond!

Hier lees je precies wat een Russian Imperial Stout nou eigenlijk is. Lees hier ook meer over De Thuisbar en Wat Proeven we vandaag.

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share! #beergeeksunite

bierpaspoort black damnation bij fsom door thedutchbeerdad
Bierpaspoort Black Damnation
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

3 reacties

  1. […] onderzoek naar een andere bierstijl die al heel erg oud is. Tafelbier natuurlijk! Er zijn namelijk tafelbieren die zelfs indruk […]

  2. […] Lees bij FSOM Magazine ook meer over andere bijzondere bieren. Zo hebben we recent een heel bijzonder Tafelbier onder de loep […]

  3. […] schreven eerder al meerdere artikelen over laag alcoholische bieren en interessante tafelbieren die wel indruk maakte. Maar bovenal is Piedboeuf vooral bekend van de tafelbieren met een laag alcoholpercentage. Dit is […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram