DrentHen kiplekker in de Bird Collab tour

drenthen kiplekker in de bird collabtour

#92 Bird Collab Tour – De dagen worden korter, de temperatuur daalt langzaam maar zeker weer naar waardes waar we onze jas voor aan moeten doen. Het onkruid schiet tussen de tegels vandaan en de ene regenbui wisselt de andere in steeds hoger tempo af. Maar we gaan toch nog even van de zomer proeven, want de DrentHen voelt zich kiplekker in de Bird Collab Tour.

 
 

Dat we de Zomer nog even mogen proeven, hebben we te danken aan de kleinschalige ambachtelijke bierbrouwerij Jonge Beer uit Hoogeveen. De Bird Collab Tour vliegt in 2018 het hele land door. 12 provincies, 12 collab bieren voor de 12 maanden van het jaar. Hoogeveen is de 8ste tussenstop die de Bird Collab Tour heeft gemaakt dit jaar, deze trektocht is nauwlettend gedocumenteerd op Fifty Shades of Men zo hebben we dus ook DrentHen kunnen ontdekken!

Jonge Beer

In Augustus hebben we natuurlijk te maken gehad, met een hitte waarvan we zelden een gelijke ervaren. Hitte en droogte records werden verbroken, maar gelukt was de voorbereiding van Bird Brewery en Jonge Beer uitstekend.

Aan het begin van dit jaar heb ik de brouwerij in Hoogeveen van Jan en Ali bezocht, en mocht ik met de brouwers spreken, de bieren proeven en overal even aan snuffelen. Wat een middag was dat, Jan wordt in diverse biergerelateerde literatuur een ‘Bierhistoricus‘ genoemd. Hierover is geen woord gelogen. Jan weet ontzettend veel over bieren, de biergeschiedenis, de ingrediënten en uiteraard de lokale geschiedenis. Het gesprek verliep zeer natuurlijk, waarin Jan hoofdzakelijk aan het woord was. En zonder Ali zou Jan, Jan niet zijn!

Summer Brown, kan dat?

De collab tussen Bird Brewery en Jonge Beer is een Zomers bruin biertje geworden. Ik ben zelf een klein beetje bekend met diverse ‘Brown Ales’. En ik ben van mening dat de naam van deze biersoort een klein beetje mysterie oproept en prachtig in de mond ligt.

Ben ik een fan van dit type bieren? Nee, niet per sé. Maar dat mag de pret niet drukken! Het is natuurlijk überhaupt al bijzonder dat er een bruin biertje in de zomer wordt gebrouwen, hierdoor gaan we de hittegolf van 2018 helemaal nooit meer vergeten!

Op de achtergrond twee andere bieren van brouwerij jonge beer uit hogeveen door thedutchbeerdad op fsom

Hoe Smaakt de DrentHen?

Kakelvers en Kiplekker. Dat is de omschrijving van de brouwers! Maar om dit artikel de persoonlijke touch te geven die deze verdient. Ga ik je vertellen hoe ik hem vond. 

Geur: De aardse tonen en de fruitige geuren komen uit het glas gezet. Dit bier ruikt aanzienlijk steviger dan ik had verwacht.  
Kleur: Het bier is zeer troebel en heeft een bruine kleur met een soort koperachtige invloed die een soort rood-achtige gloed aan het bier geeft. Het schuim is lichtbeige, vrij klein en verdwijnt erg snel.  
Smaak: Het bier is gebrouwen met gerst en haver. Dit geeft het bier duidelijk een moutige smaak. De aardse geur komt ook goed tot haar recht in de smaak en ik neig er toch zelfs naar dat dit bier naast de fruitige aroma’s…ook een vrij stabiele nootachtige smaak heeft. Ondanks de moutige smaak, is dit bier toch zeer verfrissend.

Wat dus betekend dat het bier wel vrij licht van smaak is, zowel een plus als min-punt wat mij betreft.

foto door thedutchbeerdad drenthen

Het Drentse bierpaspoort

Brouwerij: Brouwerij Jonge Beer (Collab met Bird Brewery)
Herkomst: Hoogeveen, Drenthe, Nederland
Naam: Drenthen
Soort: (Summer) Brown Ale
ABV: 4,8% 
Details: IBU 25 EBC 35
Geur: Aards, Nootachtig, Fruitig (bes) 
Smaak: Moutig, 
Waardering: 6,75 / 10
Verkooppunt: Sterk Amsterdam Met 10% korting bij gebruik van kortingscode “sterk” 😉 
Untappd: 3,50/5

Artikel en video door: Bas – TheDutchBeerDad
Met speciale dank aan @bierenmetbor. #beergeeksunite @fsommagazine

fsom banner fsom tv  drenthen van jonge beer

Neem snel een kijkje op het YouTube kanaal van FSOM! Abonneren is uiteraard helemaal GRATIS! Vergeet natuurlijk niet om de FSOM magazine facebook pagina een like te geven en ons te volgen op Instagram!
See you there! Pin je ook mee met FSOM op Pinterest?

Dit is echt iets voor jou!

Bierproef op bezoek bij TheDutchBeerDad in Friesland!
Volg de bier en spijs cursus bij de Bier butler!
Vijf heerlijke Whisky tips voor deze herfst!
Bestel jij je bieren al bij Beerwulf?
The Watchlist episode 1
Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler!

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram