Brouwerij Noordt brouwt in onbekende wateren met LagerLab

New Zealand sunshine

Lagerlab | Met de release van de lagerlab bieren van Brouwerij Noordt uit Rotterdam in de Beerwulf webshop. Brouwt Peter Rouwen niet alleen voor Rotterdamse begrippen in onbekende wateren, maar begaan we wegen die nog aangelegd moeten worden. Welcome to lagerblab!

Een release van nieuwe bieren en zeker een project als deze, gaat vaak gepaard met een toffe persmeeting of een leuke get2gether bij de brouwerij in kwestie. Helaas vragen deze tijden enige inventiviteit en dat hebben Brouwerij Noordt en het Beerwulf team prachtig vorm gegeven in een mooie zoom-meeting met een heuse digitale proeverij van de bieren uit het lagerlab en nog een gezellige naborrel.

LagerLab bieren van Brouwerij Noordt door TheDutchBeerDad op FSOM Magazine. De zoom meeting voor de pers inclusief proeverij van deze bijzondere ondergistende bieren gebrouwen in Rotterdam. 

Brouwerij Noordt brouwt in ongetemde wateren met LagerLab op https://fsom.nl

Lagerlab

Peter Rouwen van Brouwerij Noordt vroeg zich op een dag af of je Belgische klassieke bierstijlen ook ondergistend kunt brouwen. Hij is deze grote uitdaging aangegaan en uiteindelijk is hij erachter gekomen dat dit inderdaad kan! Een experiment als deze is nog nooit gedaan en zoals Peter zelf aangaf in de zoom persmeeting. “Vroeger zou je voor gedachtes als deze aan het kruis genageld worden!“.

De grote uitdaging zat hem uiteraard bij het brouwen van deze bierstijlen in het alcoholpercentage de kleur en de smaak overeen te laten komen met de klassieke Belgische stijlen. Peter Rouwen heeft zichzelf regelmatig voor gek verklaard of hij wel alle smaken kon vangen en kon vertalen naar deze “nieuwe” manier van brouwen. Een ondergistend bier maakt namelijk veel minder smaakstoffen aan. In het begin wil je graag het koolzuur uit je bier, maar aan het einde van het proces wil je deze er weer graag in hebben.

LagerLab bieren van Brouwerij Noordt door TheDutchBeerDad op FSOM Magazine.

Peter Rouwen temt ongetemde wateren met Brouwerij Noordt. 

https://fsom.nl

Ook diacetyl is een obstakel en de esters doen niets. Hoe ga je dit aanpakken? Een mooie uitdaging met een interessant resultaat. In totaal brouwde Noordt zes bieren: een Enkel, een Blond, een Dubbel, een Scotch Ale, een Tripel en zelfs een Quadrupel, allemaal ondergistend. Peter is zeer te spreken over het resultaat: “De grootste uitdaging waar we tegenaan liepen was om de biertypen zo origineel mogelijk te houden. Ze moesten dus wel naar die Belgische klassiekers smaken en dat was echt ontzettend moeilijk om dat van tevoren te kunnen voorspellen of dat zou lukken. Maar Het experiment is echt geweldig geslaagd, dat kan ik wel zeggen.”

Het motto van Brouwerij Noordt luidt niet voor niets “Als je jezelf niet wilt verbeteren, kun je beter iets anders gaan doen!”

Brouwerij Noordt en Beerwulf slaan de handen ineen

Het enthousiasme o ver dit project leefde niet alleen bij Brouwerij Noordt in Rotterdam zelf. Ook Beerwulf kreeg lucht van dit project en wilde hele graag meehelpen in de ontwikkeling van de bieren in het LagerLab.

Over de samenwerking met Beerwulf zegt Peter het volgende: “Omdat zij de draad hebben opgepakt om dit met ons uit te brengen. Het is voor ons alleen maar een geslaagd experiment als heel veel mensen het kunnen proeven. Dan moet je een platform hebben waar heel veel mensen dit kunnen bestellen en dat je over een heel groot gebied ook liefhebbers kan enthousiasmeren voor dit experiment.”

De bieren van Brouwerij Noordt door TheDutchBeerDad op FSOM Magazine.

Brouwerij Noordt brouwt in ongetemde wateren met LagerLab op https://fsom.nl

Een samenwerking met een bijzonder resultaat kan ik inmiddels zeggen. De bieren van Brouwerij Noordt zijn vooral te vinden onder de rook van Rotterdam, in de supermarkt zul je de bieren van Noordt niet vinden en als ze wel ergens staan kopen ze deze voorraad het liefst zelf helemaal op. Met LagerLab is er toch een experiment geslaagd en dat smaakt naar meer. Letterlijk!

De bieren zijn per direct exclusief te koop bij Beerwulf. Ook een leuk idee voor een Vaderdag cadeau is het LagerLab bierpakket! <— Bestel hem hier! Nog een tip is de bieropleiding van Bierista, een supergaaf Vaderdagcadeau!

Exclusief te koop bij BeerWulf! De bieren uit het LagerLab van Brouwerij Noordt. 

TheDutchBeerDad was er namens FSOM Magazine bij om ze voor te proeven!

De bieren

In the end is het allemaal leuk en aardig wat een brouwer over zijn eigen bier zegt, maar het gaat erom dat het bier door zoveel mogelijk mensen geproefd kan worden. Ik ben alvast begonnen en ik neem je even snel mee in mijn globale proefnotities op mijn Untappd. <— Check hier mijn check-ins!

Op Instagram heb ik al het een en ander gepost over de LagerLab bieren en de komende dagen zal ik wat dieper op de bieren in gaan. Ik wil even mijn favoriete bier uit de reeks van zes bieren uitlichten. Dit was voor mij de Scotch Ale.

Deze Scotch Ale is het bier dat voor mij het minst leek op haar traditionele broertje. Waar de Enkel, Blond, Dubbel, Tripel en Quad heel erg mooi het DNA van hun bovengistende Belgsiche broeders hadden. Ontbrak dit een beetje bij de Scotch Ale, maar geen schande! Want toch was dit voor mij het lekkerste bier uit de sessie.

Ik heb een zwak voor een Scotch Ale, maar deze komt juist meer in de buurt van een soort Porter/Black IPA hybride. Wat een geweldige smaak! In de geur komt geroosterd brood mooi naar voren in combinatie met pecannoten en een klein fruitje. De smaak was gebrand en vol-gebeukt met rood fruit. Een notig karakter en in de afdronk een mooi chocolade bittertje. Wat een geweldig eindresultaat!

Het idee van Peter Rouwen

Over het idee van ondergistende bieren denkt Peter al heel lang na. “Tijdens mijn studietijd in Gent moest ik een lager maken en die leraar vond dat heel goed. Als brouwerij hebben wij ook een grote voorkeur voor ondergistende bieren, omdat het hele mooie smaken naar voren brengt. Ik vind die pure bier smaak die deze gist voortbrengt het allermooiste. Ook lijkt het mij interessant om eindelijk eens echt proeven wat die gisten eigenlijk in die klassieke Belgische bieren doen.”

Brouwerij Noordt in Rotterdam vaart op ongetemde wateren met experimentele brouwsels uit het lagerlab. Zijn ze gelukt?

TheDutchBeerDad proefde ze alvast en praat je bij op FSOM Magazine.

Met LagerLab vaart Brouwerij Noordt in ongetemde wateren, een vergelijking met Vasco Da Gama die voor het eerst om de kaap van Afrika voer naar India toe is dan ook geheel op zijn plek! Ik ben enthousiast over de bieren die allen een ruim voldoende scoorden en ik kijk nu al uit naar de nieuwe projecten van Brouwerij Noordt…

Want die nieuwe projecten komen er zeker. Door wat investeringen te doen kunnen ze nu onder andere continu de temperatuur meten en op afstand bijstellen én hetzelfde kunnen ze met de koolzuur. Maar bij deze investeringen blijft het niet. Tijdens de persmeeting liet Peter Rouwen al even doorschemeren dat Brouwerij Noordt zich verder gaat richten op ondergistende bieren. To be continued…

Artikel door: Bas de Goede / @thedutchbeerdad
Volg FSOM Magazine op Instagram en Facebook!

fsom website banner logo entertainment TheDutchBeerDad op FSOM Magazine. Brouwerij Noordt brouwt in ongetemde wateren komt met zes bieren uit het LagerLab

Dit is echt wat voor jou!

ABONNEER JE GRATIS OP FSOM TV!
Bizarre voorspelling over het corona virus!
Northern Monk X By the river brewing collabbrew!
Zelfgemaakte Tzatziki!
De dikste Mini Cooper ooit!
Welkom terug drive-in bioscoop!
Days Gone – The FfredericC Review

Mannen weten niet wat vrouwen allemaal weten!
Deze films horen op jou watchlist!

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

1 reactie

  1. […] brouwerij heeft de afgelopen jaren al meer dan eens mooie lagers uitgebracht. Herinnerd u zich het lagerlab […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram