wat is tafelbier in de thuisbar met thedutchbeerdad bij fsom

Tafelbier | In De Thuisbar beantwoorden we altijd prangende vragen over de lekkerste dranken en hoe het vooral zit met de verschillende stijlen en soorten. Vandaag duiken we het Tafelbier op. Want op wat voor tafel hoort dat bier dan?

Tafelbier kun je natuurlijk van iedere tafel drinken. Het heeft namelijk zowel niets, als alles met een tafel te maken. Om te ontdekken wat de stijl precies is, moeten we een paar eeuwen (en eigenlijk nog veeeeel langer!) in het verleden duiken. We gaan namelijk naar een tijd dat schoon drinkwater helemaal niet zo vanzelfsprekend was.

De geschiedenis

Omdat schoon drinkwater onvindbaar was in de middeleeuwen, werd er bij vrijwel alle maaltijden bier gedronken. Dit bier noemen we vandaag de dag ‘Tafelbier’. Nu is het tafelbier van vandaag de dag natuurlijk wel anders als dat van de middeleeuwen, maar het is wel degelijk dezelfde stijl en ten alle tijde met een laag alcoholpercentage!

Doordat schoon drinkwater niet voorhanden was, werd er bier gebrouwen. Dit was bier wat met weinig ingrediënten en vernuft werd gebrouwen in de ketel des huizes. Vaak ook nog door de vrouw des huizes. Dit bier werd geschonken bij de maaltijden en niet alleen aan volwassenen.

In die tijd was het heel normaal dat kinderen het ook dronken, want een alternatief was er niet echt. Zeker niet in de doorsnee arbeidersgezinnen. Sterker nog, tot enkele decennia geleden kwam dit ook nog voor. Zo was (en is!) tafelbier nog altijd vrij populair bij onze zuiderburen.

Het tafelbier

Tafelbier heeft dus een laag alcoholpercentage, maar er zijn ook regels waaraan een tafelbier zich moet houden. Het extractgehalte van de stamwort mag niet meer bedragen dan 4º Plato. (Klik op het woord Plato om te achterhalen wat het betekend!).

Voordat we naar het heden overgaan, is het van belang om te melden dat Tafelbier vaak een verdunde versie was van een normaal bier. Ook tafelbier heb je in vele vormen en smaken, waarin dus een mooi basisbier werd genomen en werd verdund met water om er een “tafelbier” van te maken.

Tegenwoordig is Tafelbier er in vele soorten en smaken. En! Het is aan populariteit aan het winnen! Tafelbier wordt namelijk steeds meer gezien als het ideale drankje voor bij je maaltijd. Zo kun je je Tafelbier uitstekend drinken bij de lunch, zonder dat je na de lunch ergens lallend in een steegje tegen een muurtje staat aan te zeiken. Je wordt dan uiteraard betrapt door oom agent die je dan beboet. Onderweg naar huis struikel je en val je in een vies slootje, hup kleding smerig en die mooie witte Adidas naar z’n grootje.

Eenmaal thuis aangekomen mag je van je moeders de vrouw niet naar binnen omdat je riekt en onder de bagger zit. Poedelnaakt strompel je door je voortuin en probeer je er nog elegant uit te zien voor de overbuurvrouw. Dat lukt uiteraard niet en als je dan uiteindelijk al, al ronkend in je bed valt… Blijkt dat je ’s avonds nog naar je schoonouders moet.

In De Thuisbar gaan we bespreken wat Tafelbier is? Weet jij het? En wanneer hort tafelbier op tafel te staan dan?

Dat liep uit de hand. Even terug naar de basis.

Dus. Reden genoeg dus om Tafelbier (weer) serieus te nemen. Deze stijl wordt tegenwoordig gebrouwen om van te genieten en om dus te matchen met mooie (lunch) gerechten. Cloudwater heeft een prachtig mooi tafelbier met een zeer bijpassende naam: And Relax

De armoedzaaier van Maallust is verrassend genoeg het eerste tafelbier waarmee ik ooit in aanraking kwam. Dit is dus nog niet zo heel erg lang geleden. Althans, ik dacht altijd dat dit mijn eerste was, maar er waren natuurlijk vele voorgangers.

Heineken Oud Bruin, Oranjeboom Oud Bruin, Budels Oud Bruin, Alfa Oud Bruin en ga zo maar door. Dit waren allemaal Tafelbieren en bij onze zuiderburen is het lijstje nog veel langer. Waar Piedboeuf misschien wel een bekende naam is! En, nu we toch echt in de zomer zitten. Kun je natuurlijk geen enkel argument vinden dat tafelbier de beste keuze is wanneer de mussen van het dak vallen!

In het artikel ovet Tafelbier van de Duitse brouwerij UnVerhopft vertel ik nog wat meer over Tafelbieren. Voor nu wil ik je De Armoedzaaier van Maallust gewoon even meegeven in combinatie met heerlijke Kippenlevertjes met Champignons en afgeblust met een beetje Tawny Port. Dit recept kun je binnenkort ook vinden in ons Receptenboek.

Lees hier alles over de West Coast IPA en misschien nog wel belangrijker, hoe proef je bier eigenlijk?

Heb jij nog tips over Tafelbieren die ik ook moet proeven!? Let me know. Stuur een DM op Instagram of een mailtje naar de redactie via info@fsom.nl.

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share! #beergeeksunite

vijf zomerse bieren die in jouw koelkast thuis horen in het artikel over Tafelbier. In De Thuisbar gaan we bespreken wat Tafelbier is? Weet jij het? En wanneer hort tafelbier op tafel te staan dan?
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

4 reacties

  1. […] Tafelbier | Gisteren beantwoorde ik al de vraag: Wat is een Tafelbier? En dat creëerde eigenlijk direct de situatie waarin ik jullie heel erg enthousiast wil gaan […]

  2. […] in het verschiet ligt. Zo ging ik op onderzoek naar een andere bierstijl die al heel erg oud is. Tafelbier natuurlijk! Er zijn namelijk tafelbieren die zelfs indruk […]

  3. […] Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Over geschiedenis gesproken. Weet jij wat Tafelbier is? Dit werd enkele eeuwen geleden meer gedronken dan water door jong en […]

  4. […] Wat is een tafelbier eigenlijk? Lees er alles over in ons magazine, inclusief de lekkerste die wij recent hebben geproefd! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram