Dit zijn de genomineerden voor de Libris Geschiedenis prijs 2022

fsom magazine libris geschiedenis prijs

Libris geschiedenis prijs | Op 18 september wordt de shortlist van vijf boeken bekendgemaakt. Op 30 oktober van dit jaar, wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2022 uitgereikt door juryvoorzitter Thom de Graaf tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT. Maar nu eerst beginnen we met de lijst genomineerden!

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs wordt dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Over geschiedenis gesproken. Weet jij wat Tafelbier is? Dit werd enkele eeuwen geleden meer gedronken dan water door jong en oud!

Vandaag wordt bekendgemaakt wel genomineerden er in aanmerking komen voor de prestigieuze Libris Geschiedenis prijs van 2022, maar wie o wie wordt het volgens jou. Hieronder het lijstje genomineerden.

And the nominees are…

Bart van der Boom, De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943 .
Rolf Bos, Een Duitse zomer. De Olympische Spelen van 1972.
Patrick Dassen, De Weimarrepubliek. Over de kwetsbaarheid van de democratie.
Emily Hemelrijk, Verborgen levens, publieke figuren. Romeinse vrouwen buiten Rome.
Anne-Lot Hoek, De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950.
Luc Panhuysen, Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639.
Harry Poeze en Henk Schulte Nordholt, Merdeka. De strijd om de Indonesische onafhankelijkheid en de ongewisse opkomst van de Republiek 1945-1950.
Erik Somers en René Kok, Adolf Hitler. De beeldbiografie.
René van Stipriaan, De zwijger. Het leven van Willem van Oranje.
En natuurlijk Aleid Truijens, Leven in de verbeelding. Hella S. Haasse 1918-2011.

In het rijtje genomineerden staan natuurlijk niet de minste namen, maar wie gaat de beoordeling doen?

De genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022 zijn bekendgemaakt! Een spannend moment dat in september een vervolg krijgt.  Lees er alles over bij fsom magazine

Jury, beoordeling en uitreiking

De jury van 2022 wordt gevormd door:

Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; George Harinck, hoogleraar geschiedenis van het neocalvinisme in Kampen; Manon van der Heijden, hoogleraar Comparative Urban History aan de Universiteit Leiden; Maria Holtrop, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Bas Kromhout, hoofdredacteur van Historisch NieuwsbladNelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan TrouwHubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum.

Juryvoorzitter is dit jaar Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State. Hij is geboren in Amsterdam in juni 1957 en is lid van D66. Van 2011 tot en met 2018 zat hij in de Eerste Kamer.

Op 18 september wordt een shortlist van vijf boeken bekendgemaakt. Op 30 oktober 2022 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2022 uitgereikt door juryvoorzitter Thom de Graaf tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT. Fingers crossed voor de genomineerden, want een prijs zoals deze wil je in de wacht slepen!

Heb je onze review van de tijdloze klassieker ‘De Oorsprong‘ van Dan Brown al gelezen?

Artikel update 12-09-2022: Inmiddels is de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs bekend!

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share! #beergeeksunitePlease follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

1 reactie

  1. […] Geschiedenis Prijs | Een tijdje geleden schreven we in ons magazine al over de genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022. En nu is het dan eindelijk zover dat de shortlist bekend gemaakt […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram