Samen met Perry en Rembrandt op zoek naar smaak!

perry en rembrandt op zoek naar smaak bij fsom magazine

Rembrandt | Wat krijg je als je een tv-kok, een aantal bierbrouwers en historici aan een stamtafel zet? Juist. De vraag welk bier Rembrandt dronk op zijn 17e-eeuwse selfie!

Nu denk je misschien dat ik een grapje maak, maar niets is minder waar! Dit is echt gebeurt! Perry de Man (Bekend van 24 kitchen, Falafval, De Toko Rotterdam) is samen met een aantal brouwers en historici op zoek gegaan naar het bier dat op de selfie van Rembrandt in het glas zit.

Wat krijg je als je een tv-kok, brouwers en historici aan een stamtafel zet? Juist. Welk bier Rembrandt dronk op zijn 17e-eeuwse selfie!?

Rembrandt en de verloren zoon in een herberg.

De verloren zoon in een herberg” komt uit 1635 en wordt gezien als een selfie van Rembrandt en zijn vrouw Saskia. De vraag van Perry, de brouwers en historici is het vertrekpunt van de nieuwe documentaireserie Op zoek naar smaak. In deze serie gaan ze niet alleen op zoek naar de smaak van het bier van Rembrandt toen, ook is te zien hoe het gelukt is om het bier op het schilderij zelf te brouwen met de smaak van nu. Dit alles in samenwerking met CRAFT.

Op het schilderij, geïnspireerd door het verhaal van de verloren zoon, is een jong stel te zien dat in een vrolijke bui het glas heft. Het zijn niemand minder dan Rembrandt en zijn vrouw Saskia – het schilderij wordt dan ook wel Zelfportret met Saskia genoemd. Een 17e-eeuwse selfie. Bierbrouwers en -drinkers vragen zich natuurlijk maar één ding af bij het zien van het schilderij: hoe smaakte het bier dat Rembrandt dronk? Bekijk hieronder de trailer van de documentaire.

Op zoek naar smaak

Op zoek naar smaak, dat is wat ik zelf altijd bent, maar wanneer een uitdaging als deze in het verschiet ligt. Zo ging ik op onderzoek naar een andere bierstijl die al heel erg oud is. Tafelbier natuurlijk! Er zijn namelijk tafelbieren die zelfs indruk maken!

Toch is het maar goed dat Perry eraan begonnen is, samen met de betrokken bier brouwers en historici. Het is namelijk nogal een uitdaging om een bier uit 1635 naar het heden te vertalen. En hij moet ook nog eens lekker zijn natuurlijk!

‘Vrolijk’ is de naam van het bier geworden. Op basis van een geheel nieuw, zorgvuldig ontworpen brouwrecept maakten de leden van CRAFT een op Rembrandts schilderij gebaseerd bier. Het bier is licht van kleur, heeft rond de vijf procent alcohol, is tamelijk droog van smaak en heeft door het gebruik van een vleugje rookmout en kruiden als steranijs en koriander een uniek, doordrinkbaar karakter. Het bier wordt onder de naam VROLIJK exclusief door CRAFT brouwerijen gemaakt en geschonken.

Ik kan echt niet wachten om deze te proeven! De documentaire Op zoek naar Smaak is vanaf 30 juni te bekijken via craftbrouwers.nl/smaak Bezoek de website voor meer informatie en de verkrijgbaarheid van VROLIJK.

samen met perry en rembrandt op zoek naar smaak! Door thedutchbeerdad voor fsom magazine.

Een flinke zoektocht

De zoektocht die vooraf ging aan het brouwen van VROLIJK is natuurlijk een enorme uitdaging geweest.

CRAFT, de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen in Nederland, besloot dit uit te zoeken en maakte de documentaire Op zoek naar smaak zodat wij ook mee kunnen kijken!

Mede dankzij de eeuwenlange traditie van bierbrouwen in Nederlands, is de serie een fascinerende zoektocht naar oude receptuur én hedendaagse smaak. Met een flinke dosis humor neemt Perry de Man de kijker mee in een wervelende mix van boeiende geschiedenis en moderne brouwerskunst. Bijgestaan door bierbrouwers, kunst- en bierhistorici. De reeks van vier korte films laat zien hoe brouwers van nu erin zijn geslaagd om het bier van Rembrandt te vertalen naar een bier waarvan vandaag de dag genoten kan worden.

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share! #beergeeksunite

het tafelbier van unverhopft bij fsom magazine
Wat is Tafelbier?
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram