Krokante Coppatoast met Blond Bier

krokante coppatoast met grutte pier bij fsom magazine

Krokante Coppatoast | Bier combineert fantastisch met eten en de meeste bierliefhebbers weten dit maar al te goed. Door de grote variatie in bieren kan je eindeloos combineren met heerlijke gerechten. De meest simpele methode voor geslaagde combinaties is de ABC methode: Accent, Brug en Contrast.

  • Accent , de belangrijkste smaak uit het gerecht versterken door een bier met dezelfde hoofdsmaak. Denk bijvoorbeeld aan gerookte forel in combinatie met een bier op basis van gerookte mout. Tip: The Goudale Project van Brasserie Goudale.
  • Brug, smaken die elkaar aanvullen waardoor je een brug slaat tussen het bier en eten. Bijvoorbeeld een chocolade lava cake met een roodfruitbier. Tip: Kriek 100% Lambic van Brasserie Cantillon.
  • Contrast, het combineren van uiteenlopende smaken om uiteindelijk een smaaksensatie te creëren. Bijvoorbeeld een pittig gerecht met een pils. Tip: de meeste pilseners zijn hiervoor geschikt. De fik erin en afblussen.

Ook combinaties die niet onder de ABC methode vallen kunnen heerlijk bij elkaar passen, dus combineer er lekker op los!

krokante coppatoast bij fsom magazine receptenboek

Blond bier in combinatie met krokante Coppatoast

Omdat ik zelf een voorliefde heb voor lekker eten en mooie bieren, ben ik vooral in de weekenden in de keuken te vinden. Ik ga dan aan de slag met nieuwe gerechten en zo probeer ik mooie combinaties te maken met bieren.

Voor mijn werk reis ik door heel het land en overal waar ik dan kom probeer ik wat mooie lokale bieren te scoren. Zo ook dit bier uit Bartlehiem, Friesland. Dit gerecht met Krokante Coppatoast heb ik uit één van mijn vele kookboeken.

Krokante Coppatoast met peer en olijfolie, Coppa is een Italiaanse ham van varkensnek- en schouder die in witte wijn doordrenkte doeken rijpt en bewaard wordt. Peren van eigen bodem en dit op een sneetje Turks brood is dit eenvoudige gerecht een favoriet als starter voor een gezellige avond met nog meer bier en eten.

Ik heb dit gerecht gecombineerd met het prachtige blonde bier van Grutte Pier.

Het blonde bier van Grutte Pier

Een dorstlessend bier met een fruitig aroma. Heeft een moutige smaak en een hoppige bitterheid in de afdronk.

Grutte Pier Brouwerij dankt zijn naam aan de heldhaftige verhalen van Pier Gerlofs Donia, een vrijheidsstrijder en volksheld die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Dankzij zijn reusachtige gestalte en bovenmenselijke kracht werd hij omgedoopt tot Grutte Pier. Een naam die staat voor kracht, vrijheid, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en trots.

krokante coppatoast met grutte pier bij fsom magazine

Grutte Pier Brouwerij ontstaat in 2014, aan de stamtafel van speciaalbier Café de Markies in Leeuwarden. Hier leren Frans Filius en Renze Bil, de vernieuwende smaken van speciaalbier kennen. Met een StiBON opleiding op zak, een uitstekende neus voor geur, kleur en smaak én een flinke dosis lef en ondernemerschap begint Frans te experimenteren met de door hem zo geliefde klassieke Belgische bierstijlen. Renze distribueert de eerste brouwsels (dan nog in relatief kleine oplage) vanuit zijn eigen schuur naar lokale café’s in Leeuwarden en omstreken.

Het merk Grutte Pier Brouwerij is geboren: een speciaalbier dat zijn naam dankt aan de heldhaftige Friese volksheld en vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia. En heel toevallig past het perfect bij mijn Krokante Coppatoast met zelfgekweekte peertjes en olijfolie,

Heb jij nou ook een leuke combinatie, of ga je deze proberen? Let me know! Voor meer combinaties kun je uiteraard terecht in ons receptenboek!

Artikel door: Marvin Beltman (@beer.food.life)

Wat is een tafelbier eigenlijk? Lees er alles over in ons magazine, inclusief de lekkerste die wij recent hebben geproefd!

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

1 reactie

  1. […] Heb jij nou ook een leuke combinatie, of ga je deze proberen? Let me know! Voor meer combinaties kun je uiteraard terecht in ons receptenboek! Zo schreef ik eerder al over de combinatie krokante coppatoast met blond bier. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram