Smaakvol Kennismaken met Arvid Bergström
20 juni 2020Kennismaken met Arvid Bergström | In ‘kennismaken met‘ gaan wij zoals de naam al doet vermoeden kennismaken met een aantal markante figuren en pioniers is een bepaald vakgebied. Met specialisten dan wel zelfbenoemde professionals op het gebied van wat je wildste dromen maar kunnen bedenken. In de eerste aflevering van ‘kennismaken met’ gaan we kennismaken met niemand minder dan Arvid Bergström!
Dé Q&A waar jij op zat te wachten!
Onze crew bestaat uit een aantal leden die elk over hun eigen professie, passie en interesses verhalen met jullie delen op FSOM.nl en onze Socialmediakanalen. Na onder andere ‘Wat proeven we vandaag?’ en ‘FSOM Gaming’ hebben we nu een nieuwe vaste rubriek ‘Kennismaken met’. En, niet vergeten dat we zijn begonnen met een reeks artikelen over tips voor jouw winter BBQ!
We gaan een aantal korte vragen stellen welke sommige specifiek op de persoon gericht zijn, maar er zijn ook vragen die wij vast in de rubriek opnemen. Vandaag is de beurt aan Arvid Bergström in aflevering 1 van ‘kennismaken met’!
Kennismaken met Arvid Bergström
Arvid Bergström kennen sommige van jullie ongetwijfeld al. Boeken als Bier & Kaas, Bier aan tafel, Bier en Barbecue en Bier & Oliebollen staan bij zowel bierliefhebbers als foodies dikwijls op de boekenplank.
Kennismaken met Arvid Bergström ging eigenlijk vrij ongedwongen, familiair en informeel. Op Instagram (Uiteraard op Instagram) is Arvid ook steeds actiever en zo wist hij uiteraard ook onze Instagrampagina @fsommagazine te vinden. Arvid was van mening dat er wel eens een knappe biersommelier tussen al dat andere moois moest verschijnen.
Wij hebben Arvid enkel gelijk kunnen geven en daarom is de aftrap voor ‘kennismaken met’ dan ook dik verdient voor the one and only Arvid Bergström.
Wie is Arvid ? En waar kom je vandaan?
Mijn naam is Arvid Bergström. Geboren in Amsterdam, op gegroeid in Drente en Heerhugowaard, daarna gewoond in Doorn, Bussum en Utrecht. Sinds mijn studietijd, industrieel product ontwerpen, in Den Haag
Wat was je eerste (bij)baantje?
Krantenwijk en daarna afwasser. De eerste stap richting de horeca.
Waar mogen ze je voor wakker maken?
Croissant met roomboter en abrikozenjam en een bruine boterham met roomboter en gebakken-ei met spek.
Wat was het moment dat je de wereld van het bier & foodpairing binnenstapte?
Dat zal een jaar of 25 geleden moeten zijn geweest. Waarschijnlijk toen een vriend mij vroeg wat zijn volgende bier moest worden
Hoe is het idee ontstaan van bier & oliebollen?
In een tijdschrift zag ik een schaal met Oliebollen, ergens in maart. Ik zeg vaak dat ik bij elk gerecht een bier kan plaatsen, en bij elk bier een gerecht, dus ik vroeg mij af, welk bier past er bij een Oliebol? Toen kwam mijn ontwerp-achtergrond naar voren. “Een oplossing voor een probleem is meestal niet goed, als het probleem niet goed is gedefinieerd” .. Dus ik dacht een stapje terug: “Wat is een Oliebol? Dat is een heerlijk stuk vers gebakken brooddeeg. Daar kan veel meer in dan appel, kaneel, sukade en rozijnen. Daar kun je ook kaas en uien, of munt en blauwe bes in doen! Of je kunt een oliebol beleggen, zoals een bagel! Met 14 bierviltjes, een ronde lege tafel in de kroeg en een pen werd het idee voor het boek snel weer gegeven.
Hoe is het idee ontstaan van de bierbutler app?
Dit is in opdracht van de Nederlandse Brouwers ontstaan. Bekijk hier meer over de bierbutler app.
Wanneer ben je niet met bier & food bezig?
Ik zou willen zeggen als ik slaap, maar waarschijnlijk droom ik ook over bier en eten. Als ik in de bioscoop naar een goede film kijk. Op andere momenten, zeker als ik eet of drink, ben ik met smaak en geur bezig.
Wat mogen we de komende maanden nog van je verwachten op het gebied van schrijven, events e.d?
Ik ben momenteel bezig met Bier en kaasfondue, Bier en Burger, Bier en Vega/Vegan! Een heleboel leuke uitdagingen.
Deze laatste vraag is een klein beetje traditie bij ons geworden in andere artikelen en we houden deze vraag er graag in!
Als je nog 1 biertje zou mogen drinken, welke zou je dan uitkiezen?
Dan zou ik graag een 9 a 10 maanden oude Orval willen drinken. Daar zitten zoveel mooie en verschillende smaken in, liefst met een Speyside Single Malt Whisky ernaast…
Meer weten?
Arvid heeft de aftrap gedaan in de nieuwe rubriek ‘kennismaken met’ en na hem zullen er nog vele volgen! Weet jij of ken jij iemand die ook thuishoort in deze rubriek. Laat dan even een berichtje achter op onze Instagrampagina @fsommagazine of stuur een mailtje naar info@fsom.nl.
Naast Internationaal Biersommelier is hij kok, docent aan de bieropleiding, jurylid bij bierkeuringen en -wedstrijden, keynote speaker over bier en eten en uiteraard genieter. Daarnaast is Arvid lid van het Bestuur van het Nederlands Gilde der Biersommeliers en werk aan projecten van verschillende brouwerijen, bedrijven in de bierbranche en veel bierfestivals natuurlijk!
Wil je weten waar je Arvid de komende tijd tegen kunt komen? Neem dan even een kijkje bij de proeverijen die staan vermeld op de website www.proefbier.nl.
Dit artikel is geschreven door: Bas de Goede – TheDutchBeerDad
Meer zien van mijn bieravonturen? Check dan TheDutchBeerDad op Instagram & Untappd. Mijn YouTubevideo’s check je op FSOM tv! <— Momenteel is het erg rustig op ons kanaal! We gaan ons YouTubekanaal namelijk een make-over geven, maar daarover later meer!
[…] sommige van jullie is Arvid geen onbekende, kortgeleden heb ik in de serie ‘Kennismaken met‘ ook al een leuk interview met Arvid gehad. Deze bevlogen internationaal biersommellier, die […]
[…] het proeven van het heerlijke gerstenat en de masterclass van Arvid Bergström. Krijg je met de kaarten van Biertest Drachten, ook toegang tot de afterparty. Deze zal geheel in […]
[…] De Vlierbloesem IPA van Brouwerij ’84Wat proeven we vandaag? In Aflevering 11 een Mermaid Elixer! Bierproef op bezoek bij TheDutchBeerDad in Friesland!De tapperij van de Eeuwige jeugdLagerbieren van Bierverbond uit AmsterdamKennismaken met Arvid Bergström […]
[…] Valhalla is een logisch vervolg voor Vikings!Wat proeven we vandaag? In Aflevering 11 een Mermaid Elixer! Bierproef op bezoek bij TheDutchBeerDad in Friesland!De tapperij van de Eeuwige jeugdLagerbieren van Bierverbond uit AmsterdamKennismaken met Arvid Bergström […]
[…] De Messiah keert eindelijk terug!Valhalla is een logisch vervolg voor Vikings!Wat proeven we vandaag? In Aflevering 11 een Mermaid Elixer! Bierproef op bezoek bij TheDutchBeerDad in Friesland!De tapperij van de Eeuwige jeugdLagerbieren van Bierverbond uit AmsterdamKennismaken met Arvid Bergström […]
[…] Portobella met een kabouterbiertje is Uiteraard kom je weer wat vertrouwde gezichten tegen. Zo is Arvid Bergström weer actief aanwezig en zie je ook Alain weer voorbij […]