Nieuw bier van Folkingebrew!

Nieuw bier van Folkingebrew!

25 oktober 2022 0 Door Bas de Goede

Pandemonium | Mijn laatste slokje van het nieuwste bier van Folkingebrew uit Groningen is nog niet op, of de aankondiging van een nieuw nieuwste bier is er al! Na een succesvolle New England style Double IPA ‘Daybreak’ te hebben gedronken, waarbij Folkingebrew weer terug naar hun Roots (woord/biergrapje) gingen. Is het nu alweer tijd voor Pandemonium. Wat ook nog eens een bijzondere collab is geworden…

Het nieuwe bier van Folkingebrew, Pandemonium, is zoals we gewend zijn wederom een NEDIPA geworden. Oftewel een New England Double India Pale Ale. Een zwaardere IPA bierstijl die lekker hop forward is. Over het algemeen heeft deze stijl een alcoholpercentage heeft van 7,5% tot 9%, en van nature wat volle en ietwat zoeter is dan de klassieke IPA. Vaak wordt het standaard zoetje flink overklast door een aardige dosis Dryhopping en dat doet de stijl zeker goed.

Podium voor Pandemonium

Pandemonium betekend ‘Chaos’, of ‘verwarring’, of ‘heksenketel’. En dat is denk ik precies het doel dat Folkingebrew met dit bier wil gaan bereiken. Zeker omdat het een collab is geworden met niemand minder dan Adroit Theory. Een brouwerij die bij mij al jaren hoog in aanzien staat.

Jos van Adroit Theory was op rondreis door Europa en kon daarom Groningen natuurlijk niet overslaan. Dit is tenslotte de IPA-hoofdstad van NL op dit moment. Iedereen die daarover met mij in discussie gaat, is van harte welkom, maar als je ziet dat alle IPA’s van Folkingebrew, Floem, White Dog en Baxbier zelf uit de ketels van Baxbier komen. Dan denk ik dat ik een solide argument maak!

Anyway! Pandemonium is dus een collab met Adroit Theory geworden. Een brouwerij dat bekend staat om haar (hazy) IPA’s, maar ook raadt weet met fruited sours, pastry stout en een mooie stout in de blikjes weet te krijgen. Dia De Los Muertos is zo’n prachtige Russian Imperial Stout van Adroit Theory!

Hop Hop Hop!

Dan nu even het bier zelf. Pandemonium gaat een heerlijke sappige New England DIPA geworden met 8,5%. Er zitten drie hopsoorten in waarbij Citra centraal staat. Het gaat om een nieuwe experimentele hopsoort van Yakima Chief, de Trial 301 Citra hop en de Galaxy en BRU-1 hop.

pandemonium collab folkingebrew adroit theory bij fsom magazine
Afbeelding: Folkingebrew

Deze combinatie aan hoppen zorgt voor een blend aan cry hop en verse hopsoorten. Tijdens het brouwen is er een harmonieus samenspel ontstaan tussen citrus, perzik en passiefruit. Als gist is er gekozen voor WHC’s Juice Machine, een gist dat perfect is voor een Hazy (New England stijl) IPA is. Door het gebruik van deze gist worden de citrus invloeden naar voren getrokken in combinatie met abrikoos en grapefruit.

Nog even geduld en dan is Pandemonium er eindelijk! De bieren van Folkingebrew zijn altijd verkrijgbaar bij de betere slijterij of bierwinkel. Lees bij FSOM Magazine ook meer over andere bijzondere bieren. Zo hebben we recent een heel bijzonder Tafelbier onder de loep genomen!

Artikel door: Bas (TheDutchBeerDad)

Please follow and like us: