Hertog Jan Grand Prestige Whisky Vatgerijpt 2020 | Geduld is een schone taak…

Hertog-Jan-Grand-Prestige-Vatgerijpt-2020-Whisky-lowland-highland-speyside-islay-door-thedutchbeerdad-op-fsom-magazine

Grand Prestige Vatgerijpt| Waar normaliter het voorjaar de tijd is om leuke dingen te doen en de donkere maanden van je af te schudden. Ging het dit jaar toch een beetje anders en dat gold toch zeker ook voor de Hertog Jan brouwerij in Arcen. Waar de lancering van de nieuwe vatgerijpt in maart geplant stond, verliep alles toch net even anders, daarom is Geduld is een schone taak‘ wel heel erg op zijn plek.

Op een zonnige dag in september reden wij (ikzelf en Peter) de oprijlaan van de brouwerij in Arcen op. We hoorden de vogeltjes fluiten en ondanks de koude gloed van de ochtend was het inmiddels aardig opgewarmd. Een prachtige nazomerse dag schetste het decor van de aftrap voor de Hertog Jan vatgerijpt 2020 tour waar wij gauw aan zouden beginnen.

Een aantal tentjes stond opgesteld tegenover de brouwerij rondom een grote tent. In deze tent zou lekker eten en drinken voor het nodige vertier gaan zorgen. Eerst even bij de Hertog Jan proeverij naar binnen voor een mooie introductie en daarna op pad met de enige echte Gerard.

Meesterbrouwer Gerard

Hoe Gerard het doet weet niemand. Ik vermoed dat het enkel aangedreven door een eindeloze bron van passie en liefde voor het vak kan zijn, maar hij weet keer op keer de interesse van liefhebbers, toeristen, kenners en rookies te wekken en ze mee te krijgen in het verhaal. Ze hangen aan zijn lippen en zo ook ik, ondanks dat ik niet voor het eerst naar het verhaal luister.

Maar vergis u niet, het verhaal is er niet eentje die al vele malen verteld is. Eerder was ik al te gast in Arcen voor de Vatgerijpt serie van 2019 en eerder natuurlijk ook op de reguliere Grand Prestige dag. Het verhaal is enerverend en vernieuwend om aan te horen. En begint eigenlijk al jaren geleden. Wat vooral nieuw is in het verhaal, is natuurlijk welke Vatgerijpt serie het dit jaar is geworden.

Het magische huwelijk tussen bier en whisky

Ik deelde op mijn Social Media al enkele kiekjes die het één en ander hebben verraden, maar het gaat om een Whisky vatgerijpt serie. Bij het schrijven van mijn zin moet ik mijzelf eigenlijk al een tik op de vingers geven, want het gaat hier namelijk niet om “een whisky vatgerijpt serie”.

Afgelopen maandag was het zover, wij mochten een kijkje komen nemen in Arcen om de nieuwe Grand Prestige Vatgerijpt serie te aanschouwen. 

Dit jaar was het de beurt aan Schotse Whisky vaten en TheDutchBeerDad ging erheen voor FSOM Magazine

Op deze afbeelding is de kelder van Hertog Jan te zien. Foto door TheDutchBeerdad

Het gaat natuurlijk om de Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt serie van 2020 die op whisky vaten heeft gelegen. Om het verhaal direct juist vorm te geven en toch zeker ook voor de whisky liefhebbers onder ons. Hertog Jan brengt dit jaar een vatgerijpt uit met een whisky uit de lowlands, highland, speyside en uiteraard ook een Islay. Wat wil een whisky drinkende bierliefhebber nog meer?

Maar er is absoluut meer, het lijkt haast een natte droom van iedere bierliefhebber.

Rustig opbouwen met de ‘Lowland’

Zoals de tour verliep, zo adviseer ik je ook op deze Vatgerijpt serie thuis te degusteren. Bij aanvang was er natuurlijk een mooi verhaaltje en zelfs een begeleidende video met prachtige beelden uit Schotland, maar wat vooral van belang was, was het moment dat de tap open ging voor een heerlijke Grand Prestige. Een referentiebier zoals dit zo mooi heet. Zo kun je alle Vatgerijpt bieren prachtig mooi vergelijken met het origineel en zo ook duidelijk naar boven halen wat de verschillen zijn.

De route in de brouwerij vervolgde zich direct in de richting van een kleine sessie ‘biermeditatie met Gerard, naar de eerst vatgerijpte Grand Prestige van dit jaar. De ‘Lowland’. Distilleerderijen hebben liever niet dat hun naam prijkt op een ander product dan hun eigen whisky. Gelukkig heeft Hertog Jan de coördinaten vrijgegeven kun je achterhalen van welke distilleerderij de vaten afkomstig zijn. Voor de lowland vatgerijpt is dat: 55°55’22.3″N4°26’15.4″W.

Afgelopen maandag was het zover, wij mochten een kijkje komen nemen in Arcen om de nieuwe Grand Prestige Vatgerijpt serie te aanschouwen. 

Dit jaar was het de beurt aan Schotse Whisky vaten en TheDutchBeerDad ging erheen voor FSOM Magazine

Op deze afbeelding van Hertog Jan is de prachtige foto van de Lowland versie te zien.

De smaakbeleving van de lowland is uniek. De zoethout, laurier en fruitige tonen van de reguliere Grand Prestige worden duidelijk verrijkt met de invloeden van het whisky vat. Rozijnen, karamel, vanille en zelfs iets noot-achtigs, dit zijn de smaken die met een vol romig mondgevoel samengaan. Het bier heeft de whisky prachtig geadopteerd en het geeft haast bourbon-achtige tonen aan het bier.

Mijn Untappd rating: 4,25/5

Highland Whisky Vatgerijpt Grand Prestige

Na de Lowland Vatgerijpt van Hertog Jan, vervolgen wij onze avontuurlijk tocht door de gangen en over trappetjes van de brouwerij te Arcen. Het hele gebouw ademt historie en wanneer wij bij de Highland Vatgerijpt aankomen, wanen wij ons direct op de locatie waar Hertog Jan zelf een prachtige ‘vat-afvul-machine’ heeft gebouwd, om een vat af te kunnen vullen zonder dat er veel zuurstof bij komt. Na opnieuw een mooie begeleiding van Gerard en een video over het ontstaan van deze Highland Vatgerijpt Grand Prestige, was het weer tijd om te proeven.

De Highland variant werd iets complexer van smaak dan de Lowland. De whisky komt duidelijker naar voren en het lijkt alsof de whisky meer vrienden is geworden met het bier, dan dat ze zijn samengesmolten. Wederom komt duidelijk een fruitigheid naar boven, maar deze keer geeft de karamelsmaak meer kracht aan het gebrande en licht gerookte karakter van dit bier. Vol van smaak, maar net even anders en met een iets scherper randje.

Hertog Jan Grand Prestige highland Whisky Vatgerijpt door thedutchbeerdad op fsom

Wil jij even spieken op welke vaten de Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Highland heeft gelegen. Check dan de volgende coördinaten: 57°20’18.0″N2°19’10.2″W.

Mijn Untappd rating: 4,25/5

Op naar Speyside

Voor mij was het al een aangename verrassing dat het zou gaan om whisky vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt. Maar Speyside is een regio dat mij op whiskygebied ook enorm kan bekoren. De coördinaten van deze distilleerderij zijn: 57°27’32.4″N3°07’42.5″W en de Speyside word ook wel gezien als het hart van de Schotse whisky-industrie.

Afgelopen maandag was het zover, wij mochten een kijkje komen nemen in Arcen om de nieuwe Grand Prestige Vatgerijpt serie te aanschouwen. 

Dit jaar was het de beurt aan Schotse Whisky vaten en TheDutchBeerDad ging erheen voor FSOM Magazine

Op deze afbeelding van Hertog Jan is de prachtige foto van de Speyside versie te zien.

‘Het hout maakt de whisky’ is een oud Schots gezegde en de Schotten kunnen als geen ander de vaten laten werken. Bij het snuffelen aan de Spyside Grand Prestige viel mij direct op dat het hier gaat om een vrij complexe geur. Een lichte fruitigheid gaat gepaard met honing, zonder al te veel zoetigheid prijs te geven. Fruitige aroma’s en zeker peer, komt mooi naar boven. Voor mij was dit echt een hele bijzondere en lekkere variant want ook de afdronk was intens lang met een kleine bite.

Mijn Untappd rating: 4,50/5

Op naar de ruige kust van Islay

Voordat we verder gaan met het bier even iets over de Islay whisky. Deze whisky kenmerkt zich evenals het landschap, als een ruige whisky. Turfgerookt en afhankelijk van de whisky die je hebt, kunnen tonen als leer, jodium, medicinaal (ziekenhuis) en ziltigheid de smaak (intensiteit( van de Whisky bepalen.

Dit is ook zeker het geval bij de vierde en laatste (of toch niet?) Grand Prestige Vatgerijpt van 2020. De geur van gerookte turf, verbrand rubber en zelfs wat jodium komt je glas uitgestoven. Een heerlijk geur-spektakel dat mij met het verstrijken van iedere seconde meer doet verlangen naar die eerste slok. En zoals ik al hoopte, stelt de slok geen moment teleur! De ruige kust van Islay proef je gewoon met elke smaakpapil van je tong, je waant je in de kleine stenen huisjes met lage daken op Islay waar de kachel nog altijd turfgestookt is en de elementen onafgebroken de aanval inzetten op de buitenzijde van die kenmerkende huisjes… Heerlijk!

Afgelopen maandag was het zover, wij mochten een kijkje komen nemen in Arcen om de nieuwe Grand Prestige Vatgerijpt serie te aanschouwen. 

Dit jaar was het de beurt aan Schotse Whisky vaten en TheDutchBeerDad ging erheen voor FSOM Magazine

Op deze afbeelding van Hertog Jan is de prachtige foto van de Islay versie te zien.

De afdronk was verrassend subtiel en deed de elegantie van de Lowland, Highland en Speyside meer eer aan dan de ruige Islay. Echter doet dit helemaal niets af aan het ‘fun gehalte‘ van de Islay!

De coördinaten van deze distilleerderij zijn: 55°37’48.8″N6°09’07.8″W, maar ik ga jullie gewoon keihard verklappen dat het hier om Laphroaig gaat! Wat gaaf!

Mijn Untappd rating: 4,25/5

–John Campbell
‘Een whiskyfles is net al wij. Van buiten hetzelfde, maar met totaal verschillende karakters’

Kersje op de Grand Prestige Vatgerijpt Taart

Als kersje op de taart toverde Gerard ook nog wat proefglaasjes tevoorschijn bij een vat dat een persoonlijk project van hem is. Voor elke bierliefhebber is dit natuurlijk het moment om je hart een sprongetje van geluk te laten maken.

De slang ging het vat in en de vloeibare substantie gleed het glas in. Wat een volle geur zeg… Waarin vooral tannines naar boven komen. Het gaf naast de andere complexe geuren de illusie mee dat het hier om iets van wijn zou gaan. In a way, was dat ook zo. Maar dit was zeker weten Cognac! Mijn (onze; Peter en ondergetekende) dank is groot Gerard, voor wederom een geweldige dag. En mijn dank gaat natuurlijk ook uit naar het team van Hertog Jan zelf voor de gastvrijheid en de prachtige afbeeldingen.

Neem vooral even een kijkje op de website van Hertog Jan zelf! De officiële releasedatum van de Grand Prestige Whisky Vatgerijpt bieren is op 12 september en vanaf 12 september zijn ze ook online verkrijgbaar. Echter zijn de bieren ieder jaar opnieuw in mum van tijd uitverkocht, wees er dus snel bij.

Het thema van de Grand Presite Whisky Vatgerijpt Series ‘Geduld is een schone taak’ is dit jaar, onbedoeld, meer van toepassing dan ooit en geldt bij uitstek voor de Grand Prestige Whisky Vatgerijpt van Hertog Jan. De Vatgerijpt serie van 2020 kosten twee tientjes per stuk, of zijn in een doos verkrijgbaar waar ze alle vier in zitten voor acht tientjes. Het voordeel is dan wel dat je er maar liefst vier proefglaasjes bij krijgt!

Ga jij ze scoren? Ik ben reuze benieuwd naar jullie reacties over de Vatgerijpt serie van dit jaar. Mijn eigen foto’s van de dag Arcen zijn te vinden op mijn eigen Instagram en bij FSOM Magazine. Cheers!

Alles over de Grand Prestige dag bij Hertog Jan in Arcen lees je in mijn artikel over de Grand Prestige dag van 2018. En een tripje naar het heden kan ook geen kwaad! Neem in dit artikel alvast een bourgondisch kijkje bij de Hertog Jan Vatgerijpt van 2022!

Artikel door: Bas de Goede / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd! Let’s share!
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Afgelopen maandag was het zover, wij mochten een kijkje komen nemen in Arcen om de nieuwe Grand Prestige Vatgerijpt serie te aanschouwen. 

Dit jaar was het de beurt aan Schotse Whisky vaten en TheDutchBeerDad ging erheen voor FSOM Magazine

Op deze afbeelding van Hertog Jan is de prachtige foto van de Lowland versie te zien.

Na Europa verovert Drunken Monkey Limoncello ook China!

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

6 reacties

  1. De coördinaten van de Highlands zijn voor Islay en die van Islay eindigen in zee 😉

    Ben benieuwd hoe ze smaken want ik heb vanmorgen een setje weten te bemachtigen.

    1. De rectificatie heeft plaatsgevonden. Een dramatische typfout bij de ‘Islay’ en voor de Highland stonden er verkeerde coördinaten in het boekje, maar op de koker van de fles gelukkig wel de goeie! Ik ben heel erg benieuwd wat je van deze serie vatgerijpt vindt! Cheers

  2. […] Check de volledige review van ‘The Division 2’ bij @dutchplaystationgamer Na Europa verovert Drunken Monkey Limoncello ook China!De Hertog Jan Grand Prestige Whisky Vatgerijpt 2020 is er! […]

  3. […] lezen over vatgerijpte lekkernijen? Dan is het artikel over de Whisky vatgerijpte Grand Prestige van Hertog Jan ook iets voor […]

  4. […] lezen over vatgerijpte lekkernijen? Dan is het artikel over de Whisky vatgerijpte Grand Prestige van Hertog Jan ook iets voor […]

  5. […] voorlaatste serie was de Grand Prestige Whisky vatgerijpt serie. In deze serie mocht de GP rijpe op vaten uit Schotland, deze was binnen 30 minuten online […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram