Hertog Jan Grand Prestige vatgerijpt 2019 komt eraan!

Hertog Jan meesterbrouwer Gerard van de Broek verteld vol trots over de nieuwe vatgerijpte Grand Prestige bieren ‘De natuur haar gang laten gaan, dat is bij vatrijping het belangrijkste. Je moet niks willen forceren. Door de tijd gaan de smaken van het bier een huwelijk aan met de smaken van het houten vat. Daarbij verloopt de rijping in ieder vat op een eigen manier. Dat zorgt voor een stukje onberekenbaarheid in het rijpingsproces. Daarin schuilt een soort magie, wat vatrijping voor ons zo bijzonder en leuk maakt. 

Peter Klosse is de oprichter van de Academie voor Gastronomie en promoveerder aan de universiteit van Maastricht met een proefschrift over smaak. Over het proces van Hertog Jan vatgerijpt Grand Prestige zegt hij ‘Wanneer je proeft ontdek je dat aroma’s en smaaktonen zich blijven ontwikkelen. ´ Tijdens het proeven van de Grand Prestige kun je dus altijd nieuwe smaken blijven ontdekken.

Bij de Hertog Jan brouwerij in Arcen heb ikzelf afgelopen jaar de geneugten van de Grand Prestige mogen proeven. Tijdens de rondleiding van Gerard van den Broek heb ik mijn ogen uitgekeken in de kelder van de brouwerij. Tevens heb ik de Grand Prestige bieren van 2012, 2014, 2016, een vatgegrijpte van 2017 en uiteraard de Grand Prestige van 2018 mogen proeven. Wat een genot! Mocht je ooit in de gelegenheid zijn om de Grand Prestige dag te bezoeken, doe het! Trust me!

Het lange wachten was natuurlijk op de Grand Prestige vatgerijpt. Wat zou het dit jaar gaan worden….. Ik mag het eindelijk verklappen! Hertog Jan is namelijk de samenwerking aangegaan met drie verschillende jeneverdestillateurs. Ja! Jenever dus!

Bier en jenever kennen een lange geschiedenis in Nederland en behoren wat mij betreft tot een van de meest toonaangevende en traditionele dranken uit ons landje. Beide dranken zitten momenteel ook enorm in de lift. De craftbeerscéne is booming en ook jenever heeft haar comeback gemaakt, zelfs in het buitenland wint de laatste aan populariteit. Maar wat gebeurd er eigenlijk als je deze twee samenvoegd?

Hertog Jan laat in samenwerking met Hooghoudt, Zuidam en Rutte deze eeuwenoude ambachten samensmelten tot de Hertog Jan Grand Prestige vatgegrijpt 2019. Er is bij Hooghoudt in samenwerking met Hertog Jan zelfs een uniek jenever gemaakt. Ik ben hier toch wel reuze benieuwd naar, bij de gedachte alleen al kan ik niet wachten om te ontdekken wat de jenevervaten met de Grand Prestige hebben gedaan.

Per jeneverdestillateur heeft Hertog Jan 40 vaten gevuld met de Grand Prestige zodat daarna de natuur haar werk kon gaan doen. Op de vaten hebben voorheen korenwijn (Hooghoudt), rogge genever (Rutte) en gerstemoutwijn (Zuidam) gezeten.

Beschikbaarheid

De Hertog Jan Grand Prestige vatgerijpt zal bij de brouwerij in Arcen en in de webwinkel verkrijgbaar zijn. Ook in de horeca zal bij de leden van het Genootschap van Hertog Jan de vatgerijpt serie verkrijgbaar zijn.
Op 16 maart zal de lancering zijn van de Hertog Jan vatgerijpt 2019 en de speciale jenever bij de brouwerij in Arcen.

Meer weten? Neem dan een kijkje op www.hertogjan.nl 
Wil je meer weten over de jaarlijkse Grand Prestige dag bij de brouwerij in Arcen? Bekijk dan mijn verslag van de Grand Prestige dag 2018!

Dit artikel is geschreven door: Bas de Goede / TheDutchBeerDad

Samen bieravonturen beleven? Zoek me dan snel op Instagram en Untappd op en verder kun je al mijn content zien op de site van FSOM, het YouTube kanaal FSOM TV en we pin(teresten)nen er met zijn allen op los bij FSOM!
Je kunt FSOM magazine op Facebook en
Instagram vinden als @fsommagazine
Vragen op opmerkingen? Info@fsom.nl Cheers! #geen18geenalcohol

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

2 reacties

  1. […] nu bij BEERWULF!Zelfgemaakte Tzatziki!De dikste Mini Cooper ooit!Welkom terug drive-in bioscoop!Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2019!Mannen weten niet wat vrouwen allemaal […]

  2. […] verhaal is er niet eentje die al vele malen verteld is. Eerder was ik al te gast in Arcen voor de Vatgerijpt serie van 2019 en eerder natuurlijk ook op de reguliere Grand Prestige dag. Het verhaal is nieuw en enerverend […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram