Hertog Jan Grand Prestige dag 2018

Grand Prestige – Aan de Kruisweg in het prachtige Limburgse plaatsje Arcen, vlakbij de Duitse grens, vind je de Hertog Jan Brouwerij. Ik ben in de vroege ochtend vanuit zuid-oost Friesland vertrokken richting het zuiden des lands met een prachtig evenement in het verschiet.  24 november was het tijd voor de 3e Grand Prestige dag…

De Hertog Jan Grand Prestige dag werd op 24 november alweer voor de 3e keer georganiseerd. Het evenement lijkt elk jaar een groter fenomeen te worden en de alsmaar groeiende groep bierliefhebbers weet Arcen dan ook steeds beter te vinden. Voor mij was het dus ook hoog tijd om een kijkje te gaan nemen!

Ik mocht een mooie uitnodiging ontvangen om aan de aftrap te verschijnen van de 3e Grand Prestige dag die Hertog Jan organiseert. Samen met een aantal andere genodigden waren we aanwezig nog voordat het terrein en de brouwerij vol zou stromen met toeschouwers.

Rond de klok van 12.00 werden o.a ik, Jody ( Ongewoonlekker ), Tina ( 010BeerBlog ) en Fabian ( BiermetBoot ) ontvangen door meesterbrouwer Gerard in het bijzijn van Fiona de Lange. Op dit moment was het terrein nog niet gevuld met bierliefhebbers, maar slechts met de harde werkers die de dag nog aan voorbereiden waren. De deur van de brouwerij werd letterlijk door Gerard van het slot gedaan en we konden gaan beginnen….

 Hertog Jan Grand Prestige rondleiding

Allereerst de uitleg over het ontstaan van Hertog Jan Grand Prestige. We mochten we ook even proeven van- en snuffelen aan de basis ingrediënten mout, tarwe en hop. Daarnaast uiteraard het tapkraantje met water rechtstreeks uit de bron van Hertog Jan zelf. Deze bron is namelijk eigendom van de brouwerij. Trappetje op, trappetje af en hoofd omlaag was de volgende fase van de rondleiding door de brouwerij.
Aangekomen bij de prachtige koperen ketels klom meesterbrouwer Gerard echt in zijn element en begon te vertellen over de historie van de brouwerij, de historie van de regio en uiteraard over Hertog Jan van Brabant ( 1252 – 1294 ) zelf. Wist je dat Hertog Jan Grand Prestige niet altijd zo heeft geheten? Ik niet… De naam was voorheen namelijk Magnus.
In dezelfde ruimte waar we de prachtige koperen ketels konden aanschouwen met de woorden van Gerard door de ruimte schallend, is het welbekende reclamespotje opgenomen van de Hertog Jan reclame met ‘het matje’! Gerard wilde uiteraard even laten zien hoe het ging tijdens het reclamespotje.
Meesterbrouwer Gerard in zijn element.
Daarna ging onze tour naar voor mij toch wel het eerste echte hoogtepuntje, namelijk Hertog Jan Grand Prestige proeven in haar jonge vorm. Nog voor het filteren smaakt de Grand Prestige nog lang niet als het eindproduct wat je in de schappen kunt vinden. Het bier is pas eenmaal gegist en de smaak is wat vlak en zoetig, dit komt onder andere door het ontbreken van koolzuur. Dit betekend overigens niet dat het vies is! Het is namelijk zeer interessant om een bier te proeven in deze fase van het traject. Daarna vervolgde de rondleiding zich weer wat verder naar beneden en mochten we onze ogen laten gaan over 150 prachtig vaten vol met Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt.

Wat gaat het worden in 2019?
Ook hier was meesterbrouwer Gerard weer in zijn element. Zijn manier van spreken is zeer aanstekelijk en je blijft geïnteresseerd in wat hij zegt. Wanneer Gerard de Grand Prestige uit het tapkraantje laat stromen, ontwaken we allemaal even en kijken met bewondering naar de ruimte waarin de Grand Prestige 2017 – 2018 en ook de 2019 al ligt te rijpen. Wat de vatgerijpte 2019 gaat worden, houdt ook Gerard gewoon nog geheim voor ons. “Dat horen jullie in januari of februari” voegt hij er nog even aan toe. Vooruit dan maar weer! Proeven en in mijn geval zelfs een beetje knoeien, hierdoor kreeg Fabian van BiermetBoot de kans om een prachtig plaatje te schieten…
Foto door: BiermetBoot
Eens kijken of ik ergens moet solliciteren om dit vaker te kunnen doen!
Daarna ging ons gezelschap langs de bottellijn waar ook gewoon op Zaterdag doorgewerkt wordt, hierdoor krijgen de mensen tijdens de Grand Prestige dag de volledige ervaring. Want het gerinkel van de flesjes op de band is wel echt een heerlijk zen geluidje voor een beergeek zoals ik. Nadat we even ons momentje hadden gepakt, vervolgden we onze tour naar de rijpingskelder van Hertog Jan. Hier spreken foto’s meer dan de woorden die ik er ooit bij bedenken kan…
In de kelder van Hertog Jan spreekt Gerard over hoe hij 16 jaar geleden per toeval op het idee is gekomen om bier en dus de Grand Prestige, te laten rijpen. De foto van de Grand Prestige flessen met de kaartjes eraan, zijn daadwerkelijk flessen van mensen die hun fles laten rijpen bij Gerard in de rijpingskelder. De kelder heeft een heerlijk sfeertje en creëert een ambiance waar je helemaal in op kunt gaan. Samen met Gerard proefde we hier een traditioneel Grand Prestige uit 2015, deze had al een hele andere smaakbeleving dan de 2018 die je nu in de schappen kunt vinden. De smaak van Cognac en Port komt al een klein beetje omhoog, de smaak is goed vol en het gedroogde fruit verovert elke smaakpapil in je mond.

Nadat we nog even genoten van de sfeer, vervolgden we onze tour een trap op naar boven. Deze trap betekende helaas ook het einde van de rondleiding. Gelukkig kregen we nog wel een kleine toegift. Als verrassing is er door Hertog Jan een flesje van de Grand Prestige 2018 in kelder gelegd. Deze kunnen we uiterlijk in 2024 ophalen, dus dit staat alvast in de agenda. Wil jij nou ook een flesje laten rijpen in de kelder van de Hertog Jan Brouwerij? Neem dan even een kijkje in de digitale rijpingskelder.

Masterclass van Fiona de Lange

Nadat we de rondleiding van meesterbrouwer Gerard hadden afgerond en even rond hadden gekeken in de winkel bij de brouwerij, was het hoog tijd om de weg over te steken naar de Hertog Jan proeverij!
In de kelder van de proeverij was er een prachtige masterclass van Fiona de Lange, Fiona is Internationaal Biersommelier, Zytholoog (bierkundige) en Certified Cicerone® (bierprofessor) Naar deze masterclass keek ik uiteraard enorm uit. Tijdens de masterclass van de zeer bevlogen Fiona de Lange pak je een stukje bierhistorie mee en in de geval proefde we de Grand Prestige 2018 naast:
Grand Prestige 2016

Grand Prestige 2014
Grand Prestige 2012
Ondanks dat de Grand Prestige edities van hierboven stuk voor stuk op geheel eigen wijze lekker zijn en een unieke smaak hebben. Was de absolute winnaar voor mij de op houten bourbon vaten gerijpte Grand prestige van 2017. Jummie! Een dikke aanrader!
Mocht je nou de kans krijgen om een workshop of masterclass van Fiona de Lange bij te wonen, doen! We hebben daarna de dag afgesloten met het schieten van een aantal plaatjes, de sfeer opsnuiven nu het terrein niet meer leeg was en uiteraard even spieken bij het bandje dat in de warme tent stond te spelen. Uiteraard was er nog even tijd voor mooie groepsfoto, daarvoor dank aan de voor mij onbekende fotograaf en Fabian voor het bewerken.

Van links naar rechts: Tina, Jody, Fiona, Bas en Fabian.

Hertog Jan en eenieder die een bijdrage heeft geleverd aan de dag, bedankt voor de uitnodiging en de reis door de wereld van Hertog Jan Grand Prestige. Mijn tip voor jullie! Reis de 4e editie ook even af naar Arcen! Ciao!

Wist je dat… er diverse bieren en goodies van Hertog Jan verkrijgbaar zijn via Bol.com!

Artikel door: Bas de Goede / thedutchbeerdad 

Untappd & Instagram: thedutchbeerdad 

Kijk snel bij ons op Facebook, Like onze pagina en join een de Fifty Shades of Men groepen!
Instagram is bij ons de place to be, volg daarom @fiftyshades_ofmen snel en mis niets meer!
Jouw verhaal op Fifty Shades of Men?
Gebruik het contactformulier, benader ons op Instagram/facebook op stuur gewoon een mailtje naar fiftyshadesofmen@outlook.com 
Ben jij of  jouw onderneming/product op zoek naar een partner
om jou Social Media op te zetten of een boost te geven?
Neem dan contact op met Kim Michaelis Media via kimmichaelis@hotmail.com.

Fifty Shades of Men en alle Social Media kanalen zijn
onderdeel van Kim Michaelis Marketing.
Social Media Management & Micro Marketing.

Foto’s zijn eigendom van Fifty Shades of Men
en haar partners.
Deze mogen niet zonder toestemming gebruikt worden.
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

4 reacties

  1. […] Meer weten? Neem dan een kijkje op http://www.hertogjan.nl Wil je meer weten over de jaarlijkse Grand Prestige dag bij de brouwerij in Arcen? Bekijk dan mijn verslag van de Grand Prestige dag 2018! […]

  2. […] In dit artikel lees je mijn verhaal over de Grand Prestige dag én de masterclass van Fiona de Lange, tijdens de Grand Prestige dag 2018. […]

  3. […] Alles over de Grand Prestige dag bij Hertog Jan in Arcen lees je in mijn artikel over de Grand Prestige dag van 2018. […]

  4. […] ook: Wie is die Nathalie van Bierliefhebbers 2.0? Of neem een trip down memory lane, naar de Grand prestige dag 2018 waar ik ook nog een unieke proeverij met Fione de Lange mocht […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram