Gratis upgrade naar PlayStation 5, hooray or nay?

PlayStation 5 upgrade | Er komen de laatste tijd veel games uit voor de PlayStation 4 die direct of later een upgrade krijgen voor de PlayStation 5 versie. Daarmee is en blijft de lijst met echte PlayStation 5 exclusives klein. Maar wat moeten we daar eigenlijk van vinden?

PlayStation 5 exclusives

Met de komst van een nieuwe console ben ik altijd blij. Dit betekend niet alleen nieuw features en vaak een nieuwe controller (althans de laatste generaties) en een van de belangrijkste zaken zijn natuurlijk de games. En dan zijn het vooral de exclusives die een console maken of breken natuurlijk. Maar als ik dan even ga kijken naar de lijst met echte PlayStation 5 exclusives dan word ik daar toch enigzins stil van. De lijst is namelijk betamelijk kort. Dit zijn op dit moment de echte exclusieve PlayStation 5 titels:

 • Astro’s Playroom
 • Demon’s Souls
 • Destruction AllStars
 • Ratchet and Clank – Rift Apart
 • Returnal

Vijf titels. De enige games die je niet kunt spelen op PlayStation 4, PC, Xbox of waar dan ook. Vijf titels! En dat voor een console die ondertussen acht maanden op de markt is. Nu heb ik niet teruggekeken naar de tijd van de PlayStation 4 en hoeveel games er na acht maanden exclusief PlayStation 4 titels waren maar ik vind vijf beduidend weinig.

Ja maar… de upgrades dan?

Dat brengt me echter wel bij het punt van de gratis upgrades. Althans in de meeste gevallen (looking at you Control). Wanneer we kijken naar Ubisoft dan kunnen we zeggen dat ze het met de gratis upgrades van PlayStation 4 naar PlayStation 5 niet zo heel gek doen. WatchDogs Legion, Assassin’s Creed Valhalla, Immortals Fenyx Rising, Rainbow Six Siege en aankomende titels als Far Cry 6 zijn allemaal te spelen op PlayStation 4 maar wanneer je die versie koopt kun je gratis en voor niets upgraden naar de PlayStation 5 versie.

Maar er zitten wellicht een aantal haken en ogen aan deze upgrades. Je kunt bijvoorbeeld geen disc versie upgraden op een digital only PlayStation 5, maar het gratis upgrade is wel gewoon heel erg tof. Vaak voegt het ook daadwerkelijk iets toe. Zo merkte ik het zelf met het spelen van Assassin’s Creed Valhalla. Ik was begonnen op PlayStation 4 en toen ik daar de game uitgespeeld heb ben ik verder gaan spelen op de PlayStation 5. De grafische pracht en praal van 60 fps brengt veel meer dan ik had gedacht. Sindsdien vind ik het bijna zonde om de PlayStation 4 versie er nog eens bij te pakken om mijn trophies daar ook te verkrijgen.

Maar Ubisoft staat hier niet alleen in. Zo is Final Fantasy VII Remake net voorzien van een PlayStation 5 versie. Met namen zijn ze echter niet heel goed bij Square Enix. De game heet officieel Final Fantasy VII Remake Intergrade. En wanneer je de DLC naam er achteraan plakt krijg je: Final Fantasy VII Remake Intergrade Intermission. Een flinke mondvol als je het mij vraagt! Maar desalniettemin is de upgrade gratis en is de DLC enkel speelbaar op de PlayStation 5. Dus eigenlijk zijn er 5 games en 1 DLC exclusief.

De manier van een gratis upgrade om op die manier nieuw leven in games te blazen is wat mij betreft een prima manier om games ook aan de PlayStation 5 spelers te geven. Het is toch een gevoel hebben dat je een daadwerkelijke PlayStaton 5 titel aan het spelen bent. Maar waarom zou je eigenlijk direct de PlayStation 5 versie kopen als je de PlayStation 4 versie kunt kopen en gratis kunt upgraden?

Toch nog even PlayStation 4 games kopen

Ik heb bijvoorbeeld nog maar 1 game gekocht voor de PlayStation 5 en dat was Demon’s Souls. De rest heb ik allemaal gratis geüpgrade. Reden hiervoor is, de games zijn op de PlayStation 4 meestal goedkoper! Toen ik WatchDogs en Assassins Creed kocht moest ik voor de PS4 versie €59.99 betalen. De PS5 versie van dezelfde game was toen echter €69.99! En dat terwijl ik de PS4 vartiant gratis kon upgraden. Is toch €10 besparen en toch die versie kunnen spelen. Nu heeft Ubisoft dat op hun eigen store weten op de lossen. Ze hebben de PS4 versie van Far Cry 6 bijvoorbeeld ook gewoon €69.99 gemaakt.

Gelukkig is daar budgetgaming.nl die de game netjes in een rijtje heeft staan met de goedkoopste in prijs bovenaan. Want waarom zou je teveel betalen? De standaard adviesprijs voor Far Cry 6 op de PS4 ligt nog steeds op €59.99. Bol.com, BCC, MediaMarkt en Nedgame.nl gebruiken allemaal deze prijs. Een aantal webshops bieden hem iets goedkoper aan en een aantal zijn een stukje duurder.

Wanneer ik echter de PS5 versie van Far Cry 6 er bij pak kom ik enkel bij bol.com op dezelfde adviesprijs uit. Nedgame is bijvoorbeeld gestegen naar €64.99 en Mediamarkt en GameMania bieden deze titel zelfs aan voor €69.99! Dezelfde game, €10 duurder terwijl je de PS4 versie gratis kunt upgraden. En als klapper op de vuurpijl, je kunt de game ook nog eens uitlenen aan vrienden die nog geen PS5 in hun bezit hebben. Ik zie het dan als win/win/win situatie om de PS4 variant te halen.

Voorlopig weinig verandering

Ik zie voorlopig ook weinig echte verandering in het aantal exclusieve PlayStation 5 titels. Er zijn vast nog een aantal onderweg maar de grote titels zoals Horizon: Forbidden West, God of War Ragnarok en Gran Turismo 7 krijgen allemaal een PlayStation 4 en PlayStation 5 versie. Heel erg fijn voor de immense PlayStation 4 basis maar jammer dat er niet exclusief wordt gekeken naar die PlayStation 5. Voor mijn gevoel wordt er dan toch altijd een beetje terughoudend gedaan met de pracht en praal die er zou kunnen zijn. Ook al ziet de PlayStation 5 versie er over het algemeen beduidend beter uit tot dusver.

Desalniettemin snap ik het ergens ook wel. De schaarste op de markt voor de PlayStation 5 en ook de Xbox Series S/X, zorgen ervoor dat meer gamers toegang hebben tot meer games die nu nog uitkomen. Maar we zullen blijven wachten op de games die de kracht van de console optimaal gaan benutten en net als met de vorige generatie consoles zal dat nog wel even wachten zijn. Maar tegen de tijd dat het zover is heeft ook iedereen zijn handen kunnen leggen op de huidige generatie en zal de vraag naar exclusives ook stijgen. Tot die tijd is geduld het sleutelwoord. Maar de gratis upgrades van PS4 naar de PS5 versie van een game, dat is stiekem toch wel gewoon hooray.

Artikel door: Peter van de Velde / @dutchplaystationgamer / @fsomwhiskyguy
Volg FSOM Magazine op Instagram en Facebook!

Vikings is a show about Vikings! Deze week is het Vikings week bij FSOM en daarom gaan we op reis met deze zeevarende Noormannen!

Meer DutchPlayStationGamer

Eldest Souls Review
John Mayer – Sob Rock
DeathWish (2018) – Movieshort
Vandaag vechten in de toekomst van morgen? Check The Tomorrow War!
John Mayer – Where The Light Is Live From Los Angeles

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

6 reacties

 1. […] Gratis upgrade naar PS5 – hooray or nayEldest Souls ReviewJohn Mayer – Sob RockDeathWish (2018) – MovieshortJohn Mayer – Where The Light Is Live From Los Angeles […]

 2. […] ontdekkingsreis met… Spotify!Gratis upgrade naar PS5 – hooray or nayEldest Souls ReviewJohn Mayer – Sob RockDeathWish (2018) – […]

 3. […] Brown’s Het Verloren Symbool nu een tv serie!Op ontdekkingsreis met… Spotify!Gratis upgrade naar PS5 – hooray or nayEldest Souls ReviewJohn Mayer – Sob […]

 4. […] Brown’s Het Verloren Symbool nu een tv serie!Op ontdekkingsreis met… Spotify!Gratis upgrade naar PS5 – hooray or nayEldest Souls ReviewJohn Mayer – Sob […]

 5. […] Brown’s Het Verloren Symbool nu een tv serie!Op ontdekkingsreis met… Spotify!Gratis upgrade naar PS5 – hooray or nayEldest Souls […]

 6. […] Brown’s Het Verloren Symbool nu een tv serie!Op ontdekkingsreis met… Spotify!Gratis upgrade naar PS5 – hooray or nayEldest Souls […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram