Google komt met Gaming platform “Stadia”


Ben je het zat om om de zoveel jaar te moeten investeren in een nieuwe pc of console? Ben je het zat om altijd maar je disc te wisselen wanneer je een andere game wilt spelen? Of wil je niet langer eindeloos wachten op het downloaden van een gekochte game in de digitale wereld? Dan heeft Google wellicht de oplossing!

In den beginne…

Dat de wereld van gaming aan een verandering onderhevig is mogen we denk ik wel stellen. In het tijdperk van de PlayStation 2 was er geen mogelijkheid om op je console een patch te installeren en online gamen op console stond echt nog in de kinderschoenen. Met de komst van de Xbox 360 en PlayStation 3 werd dit toch wel anders en zag je de focus langzamerhand verschuiven naar een wereld waarin je games digitaal en fysiek kon halen en ook updates, die op PC natuurlijk als jaren een ding waren, konden eindelijk gedownload en geinstalleerd worden. In de huidige generatie is het eigenlijk helemaal niet meer weg te denken. Je dropt je vers gekochte game in je console en je wordt vaker wel dan niet geconfronteerd met een Day-One patch.

To stream or not to stream

Dat we de laatste jaren steeds meer downloaden en gebruik maken van patches en met de komst van sneller internet is Streaming ook steeds meer zijn intrede gaan doen in de wereld van gaming. Op kleine schaal is het het streamen van je Xbox One of PlayStation 4 games naar je PC. Op grotere schaal heeft Sony PlayStation Now waarmee je een grote catalogus PlayStation, 2, 3 en 4 games kunt spelen door ze te streamen. Laat Google nu gedacht hebben, dit kunnen wij ook.

It’s the future man!

De dienst van Google is dan ook streaming only. Geen (dure) console of pc meer noodzakelijk maar gewoons streamen naar het apparaat van jouw keuze. Dit gebeurt allemaal in glorieus 4K op 60 fps in HDR. De Stadia Controller is door middel van Wi-Fi rechtstreeks verbonden met de Google servers om de lag input zo laag mogelijk te houden. Ongeveer gelijk aan wat je nu hebt op PS4 en Xbox One. De controller is echter optioneel want je kunt ook gebruik maken van controllers die je aansluit op je apparaat van keuze.

En je internet dan?

Tien jaar geleden was streaming nog een vies woord. Grote hoeveelheden data over datalijnen die al die data niet aan zouden kunnen. Gelukkig heeft de techonologie niet stilgestaan en kijken we tegenwoordig lekker Netflix met meerdere apparaten zonder dat iemand hinder ondervind van een stotterende film of serie. En als het kan met films op 4K kwaliteit, waarom zou het dan niet kunnen met games?

Digital Foundry is een organisatie die technologie als deze op fantastische wijze onder de loep neemt. Zo hebben ze de technische specificaties en hebben ze met de laatste versie (niet de definitieve versie) getest en zij vragen zich af, is dit een voorproefje op next-gen gaming? Check de vergelijking hieronder.

Vragen, vragen, vragen…

Wanneer er zoiets aangekondigd wordt blijven er toch een aantal vragen naar boven borrelen. Vragen als:

  • Welke games kunnen we straks spelen?
  • Hoe kunnen we straks gaan spelen als we geen console hebben?
  • Wanneer kunnen we gebruik maken van deze dienst?
  • Wat gaat het kosten?

Stapsgewijs dan maar even. De games tot dusver zijn: Assassin’s Creed: Odyssey, Tomb Raider, NBA2K en Doom: Eternal. Natuurlijk zal het hier niet bij blijven maar meer games zijn er op dit moment nog niet aangekondigd. Google zal dit jaar nog wel met meer informatie komen dus we wachten het nog even af.

Dan de vraag hoe we het kunnen spelen. Google is daar vrij duidelijk over, op alle apparaten die Youtube ondersteunen. Dus in ieder geval op TV’s, laptops en telefoons. Of dit dan ook Apple telefoons betreft is nog even afwachten maar gezien de grote markt met Apple gebruikers kan ik me niet voorstellen van niet.

Wanneer we gebruik kunnen maken van de dienst en wat we er dan voor moeten neerleggen is nog onduidelijk. Misschien is het straks een pay-per-view idee dat je een game huurt. Misschien is het net als PlayStation Now een abonnementsdienst waarmee je alle content naar hartelust kunt spelen. Maar misschien is het ook wel meer een soort Steam waarbij je gewoon betaalt voor je game alleen stream je deze daarna in plaats van deze te downloaden zoals nu vaak het geval is. Alles is mogelijk en dan is het beter om gewoon nog even te wachten op de feiten.

Awesome, toch?

Daar ben ik nog niet over uit. Ik ben een PlayStation gamer en een trophy hunter. Om dan nu ineens een streamingdienst van Google te gaan spelen betekent dat ik mijn trophy collectie achter laat en daar ben ik nog geen groot fan van. Het is echter wel een zeer interessant concept en ook iets waarvan ik denk dat het in de toekomst zeker de standaard gaat worden. Zie de muziekindustrie met onder andere Spotify. Fysiek is nog steeds mogelijk maar het kopen van een CD of LP wordt steeds minder.

Ik moet zeggen dat ik altijd een beetje achter de feiten aan loop met dit soort dingen. PlayStation Now heb ik ook nog niet geprobeerd en ik voel ook nog niet de drang om het te proberen. Maar ik heb dan ook pas sinds een jaar Spotify dus geef het tijd.

Bring on the future

Ondanks dat ik persoonljk nog niet klaar ben voor een overstap als deze zal dit mijns inziens zeker de toekomst zijn. Consoles zullen steeds meer verdwijnen en overgaan in andere apparaten waarbij gaming een dienst wordt. Hoe snel deze trend zich zal doorzetten gaan we meemaken maar het is een trend die ik zeker op de voet zal volgen. Op naar de toekomst!

Meer weten over Peter van de Velde / DutchPlayStationGamer?
Check dan ook deze andere artikelen!
Far Cry: New Dawn – Review
Kingdom Hearts – Birth by Sleep FINAL MIX – Review
Kingdom Hearts III – Review
Finish the Game 2019

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

4 reacties

  1. […] weten over Peter van de Velde / DutchPlayStationGamer?Check dan ook deze andere artikelen!Google komt met Gaming platform StadiaFar Cry: New Dawn – ReviewKingdom Hearts III – ReviewFinish the Game […]

  2. […] Temptation is terug!Legends of Rock AssenGoogle komt met Gaming platform StadiaKingdom Hearts III – […]

  3. […] artikelen ook wat voor jou!Rammstein ist wieder da!Sekiro – Mijn eerste 20 uur als een ShinobiGoogle komt met gaming platform “Stadia”Kingdom Hearts – Birth By Sleep […]

  4. […] Wil je meer weten over Peter van de Velde / DutchPlayStationGamerdan zijn deze artikelen ook wat voor jou!2019 – Nu al een topjaar voor gamersRammstein ist wieder da!Sekiro – Mijn eerste 20 uur als een ShinobiGoogle komt met gaming platform “Stadia” […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram