De 10 jaar vatgerijpte parel van Boomsma

De 10 jaar vatgerijpte parel van Boomsma

3 november 2020 8 Door Bas de Goede

Vategrijpt | Een melange van fijne graandestillaten en de zuiverste moutwijn is het DNA van de Oude Genever van Boomsma. Leg deze 10 jaar op eikenhouten vaten en je krijgt een verbluffend resultaat en een mooie aanvulling op de al bestaande vatgerijpte Genevers van Boomsma. Een smaaksensatie waarmee je fluitend aan de herfst kunt beginnen.

Waar Genever al jaren onder een laagje stof zit, zijn er onder andere bij Boomsma in Leeuwarden voldoende leuke ontwikkelingen te ontdekken. Zo heb ik afgelopen zomer diverse cocktails en mix-drankjes gemaakt met de vlierbessen en limoen fruitlikeuren van Boomsma. Deze zijn vol op smaak, niet als te “suikerig” en dan mogen we de Dry Gin van Boomsma niet vergeten natuurlijk! In de ‘screwdriver‘ komt deze geweldig tot haar recht. Mijn ‘screwdriver‘ maak ik namelijk met Gin én Vodka! 😉

Ligt Genever al jaren onder een laagje stof? Misschien wel, maar bij Boomsma in Leeuwarden zijn toch met te gekke projecten bezig. Aanschouw hier de Boomsam 10 jaar vatgerijpte parel. 

TheDutchBeerDad neemt hem voor FSOM onder de loep!

Over Boomsma

Laat ik je eerst even meenemen naar Leeuwarden, dit is namelijk de plek waar de nog altijd als familie bedrijf opererende distilleerderij van Boomsma te vinden is. Vandaag de dag staan Chantoine en Saskia Boomsma aan het roer, als broer en zus geven zijn ze de belichaming van een écht authentiek familiebedrijf.

Bij Boomsma is er nog altijd veel mogelijk om te experimenteren, zo staan er twee prachtige koperen distilleerketels en kunnen ze eenvoudig kleine batches maken. Naast traditiegetrouw een reeks prachtige Genevers en een mooie Dry Gin, hebben ze tegenwoordig ook hele toffe likeuren die ik graag gebruik bij het mixen en cocktails maken.

Op de website van ‘Ongewoon lekker’ kun je een leuk artikel vinden over de 5e generatie Boomsma.

Vatgerijpte parel (Genever!)

Bij Boomsma weten ze wel raad met een Vatgerijpte Genever. De 10 jaar oude (waarvan ik zo mijn proefnotities ga delen) is een mooie aanvulling op de al bestaande reeks.

Vatgerijpte Genever 1 jaar (gelagerd op eikenhouten vat), vatgerijpte Genever 3 jaar oud(gelagerd op portvat), vatgerijpte Genever 3 jaar oud (gelagerd op wijnvat van Château Beaulieu) en de vatgerijpte (gelagerd op bourbonvat) genever van 5 jaar oud.

Met de 10 jaar oude Vategrijpte Genever komt Boomsma dus nu met misschien wel haar kroonjuweel. Deze Genever heeft 10 jaar gelagerd op voormalig Bourbon vaten en wat deze Genever nog bijzonderder maakt is het feit dat bij het openen van de vaatjes zagen dat de helft naar “het rijk der engelen” bleek te zijn vervlogen. De Genever die nog overbleef is er eentje die zelfs een doorgewinterde whisky liefhebber kan bekoren.

Ligt Genever al jaren onder een laagje stof? Misschien wel, maar bij Boomsma in Leeuwarden zijn toch met te gekke projecten bezig. Aanschouw hier de Boomsam 10 jaar vatgerijpte parel. 

TheDutchBeerDad neemt hem voor FSOM onder de loep! 

Wilt u onze afbeeldingen gebruiken? Neem dan contact op via info@fsom.nl.

We gaan proeven!

Bij het snuffelen komen de mooie houttonen je direct tegemoet, ter aanvulling wat elegante vanilletonen die het geheel mooi rond maakt.

De smaak! Want de smaak is waar het uiteindelijk om draait. Voorin je mond proef je een kleine scherpe kruidige toets, waarin zoethout absoluut heer en meester is. Als een soort orkest complementeren houttoetsen, vanille en ter afronding gedroogde pruim het geheel in harmonieuze wijze. Wat een heerlijke smaaksensatie. Fluweelzacht en toch een enorme diepgang. Ook de afdronk is heerlijk lang waarbij vooral zoethout nog even een keer gedag komt zeggen.

Voor mij was het ultieme moment om deze vatgerijpte Genever van Boomsma te proeven, toen we na de warme nazomerdagen overgingen in de dagen dat het najaars- zonnetje nog even gedag kwam zeggen en het nog net niet waterig koud is buiten…

Mijn heerlijke luie stoel op het randje van mijn terras naast de kalende appelboom. De kleine vuurkorf aan die zo snel heet is dat de blokken hout al spoedig heerlijk knisperen. Een heerlijke sigaar erbij, in dit geval koos ik voor een licht milde sigaar want deze komt het beste tot haar recht met de smaak van de vatgerijpte genever. Door de takken van de eikenboom achter het huis strelen die laatste zonnestralen nog net even mijn gezicht.

Dat is nou het ultieme moment voor de 10 jaar Vatgrijpte Genever van Boomsma.

Mijn heerlijke luie stoel op het randje van mijn terras naast de kalende appelboom. De kleine vuurkorf aan die zo snel heet is dat de blokken hout al spoedig heerlijk knisperen. Een heerlijke sigaar erbij, in dit geval koos ik voor een licht milde sigaar want deze komt het beste tot haar recht met de smaak van de vatgerijpte genever. Door de takken van de eikenboom achter het huis strelen die laatste zonnestralen nog net even mijn gezicht. 

Dat is nou het ultieme moment voor de 10 jaar Vatgrijpte Genever van Boomsma.

Aldus TheDutchBeerDad voor FSOM Magazine.

Artikel door: Bas de Goede / @thedutchbeerdad
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM tv? Klik dan snel –> hier <– voor The GodFather en mis niets meer!

Meer lezen over vatgerijpte lekkernijen? Dan is het artikel over de Whisky vatgerijpte Grand Prestige van Hertog Jan ook iets voor jou!

nix18 geen18geenalcohol genietmaardrinkmetmate.

FSOM Crew

Please follow and like us: