De Paters van Grimbergen gaan na 200 jaar weer bier brouwen!

Grimbergen bieren door thedutchbeerdad op fsom magazine

Grimbergen | Vele bierliefhebbers kennen de bieren van Brouwerij Grimbergen uit Vlaanderen in België wel. Onder andere het blond bier, de dubbel en de tripel zijn klassiekers in het bierlandschap en sinds de bemoeienis van de Carlsberg group zijn ze dan ook overal verkrijgbaar. Maar nu gaan de paters weer lekker zelf bier brouwen en dat is best wel uniek…

Zeker in de Belgische bierwereld is dit groot nieuws. De paters van Grimbergen brouwen namelijk al 200 jaar niet meer zelf hun bier. Gelukkig komt daar nu verandering in! En wat voor verandering zeg! De paters gaan namelijk in hun gloednieuwe microbrouwerij zelf aan de slag met het brouwen van drie compleet nieuwe bieren.

De geschiedenis van de historische abdij

De geschiedenis van Grimbergen is er eentje met ups en downs. De abdij werd al in 1128 gebouwd en werd tijdens haar lange historie maar liefst tweemaal vrijwel volledig vernietigd. De Franse revolutie speelde hier een grote rol in. De basis van de abdij in haar huidige vorm werd gelegd in 1660 en het is dan ook fantastisch nieuws dat in mei 2021 bekend werd gemaakt dat er weer bier gebrouwen zou worden.

De heilige Nobertus was de eerste pater van de abdij en één van de belangrijkste inkomsten in die tijd was het brouwen van bier. Uiteraard bleven de religieuze taken de belangrijkste bezigheid van de paters. Ten tijde van de Franse revolutie werd de abdij ontbonden en verdween dus ook de brouwerij. Toen de wederopbouw van de abdij voltooid werd was er geen plaats meer voor een brouwerij. De paters bestelden de bieren bij lokale bierbrouwers en zo hadden ze toch nog een versnapering.

Na de Tweede Wereldoorlog duurde het een tijd voordat het brouwen van bier zich zou herstellen van de verwondingen die de oorlog had aangebracht. Het was in het jaar 1958 dat Brouwerij Maes contact opnam om het bruine bier van de paters commercieel uit te brengen onder de naam ‘Grimbergen’. Uiteindelijk kocht Heineken “Grimbergen” en bracht de naam onder bij de Carlsberg group. Sindsdien zijn de blond, dubbel en tripel niet meer weg te denken uit het bierlandschap.

De drie klassieke bieren van Grimbergen blijven uiteraard bestaan en zullen niet gebrouwen worden in de ketels van de paters. Maar welke dan wel?

Vele bierliefhebbers kennen de bieren van Grimbergen wel, maar nu gaan de paters weer lekker zelf nieuw bier brouwen en dat is best wel uniek!

TheDutchBeerdad voor FSOM Magazine

Nieuwe Grimbergen bieren!

In de abdij zijn op dit moment 15 paters en ze hebben stuk voor stuk zien in het nieuwe avontuur. Ook zijn ze overtuigd van de drie nieuwe bieren omdat ze schaamteloos roepen dat ze er prijzen mee gaan winnen! Ik ben geneigd om ze te geloven op basis van het enthousiasme.

De paters komen dus met drie nieuwe bieren die eerst alleen online verkrijgbaar waren, maar sinds eind juni ook bij Prik&tik in het schap staan. Dit zijn de drie nieuwe bieren:

De Ignis is een stevige (10% alc.) Quadruple en knipoogt met zijn naam naar de branden die de abdij tot drie keer toe verwoestten. De met beukenhout gerookte mout en toetsen van gekarameliseerde suikers zorgen voor een delicaat vuurtje in het aroma, verrijkt met subtiele toetsen van rozijn, pruim en vijg. De rijke zoetheid wordt elegant in evenwicht gebracht met een zachte en mild hoppige bitterheid voor een volle en toch zachte afdronk. Gastronomisch kan je de Ignis heerlijk pairen met wild, stoofschotels en gerookte heilbot

De Astrum Pale Ale is een vingerwijzing naar de volkssterrenwacht Mira die op de abdijsite gelegen is. In deze frisse vrij lichte (6% alc.) Pale Ale proef je toetsen van papaja, passievrucht, kruisbes en sinaasappel in combinatie met een uitgesproken kruidigheid en delicate biscuitachtige mout. De ideale begeleider van je barbecues!

De Magnum Opus Brut is het verrassende buitenbeentje in dit gezelschap. Een complex, sprankelend brouwsel (8% alc.) met delicate bloemen- en parfum aroma’s. Zacht moutkarakter en lichte fruittonen van peren, sinaasappelen en appelen. Knisperend, verfrissend met een zuivere, droge smaak. De perfecte keuze bij zeevruchten, schaaldieren en hartige bladerdeeggebakjes.

Vele bierliefhebbers kennen de bieren van Grimbergen wel, maar nu gaan de paters weer lekker zelf nieuw bier brouwen en dat is best wel uniek!

TheDutchBeerdad voor FSOM Magazine

De tekst en omschrijving zijn afkomstig van de paters (en een beetje hulp natuurlijk!) zelf en wij zijn heel erg ongeduldig om er zelf achter te komen. Jij ook?

Geniet en proef! Natuurlijk gaan wij ervan uit dat je deze bieren van Grimbergen ook snel wilt proeven! Deel je ervaring uiteraard met ons en laat een reactie achter onder dit artikel of op onze Social media kanalen. Meer lezen? Hou dan vooral ons online magazine in de gaten en tune in op ons YouTube kanaal FSOM tv!

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd! Let’s share!
Lees in ons magazine ook over de Boomsma 10 jaar vatgerijpte parel!
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

1 reactie

  1. […] Heb jij een mening over deze verandering in het Koning Willem II stadion? Laat het ons dan weten onder dit bericht of op Social media! Wist jij trouwens dat de paters van Grimbergen na 200 jaar weer zelf bier gaan brouwen? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram