Het is Nationale Haringdag! Maar welk biertje drink je bij je maatje?

Nationale Haringdag op FSOM

Nationale Haringdag | Het is nationale haringdag en als echte Hollanders moeten we dit natuurlijk vieren. Dit doen we dan ook ieder jaar weer in juni wanneer de terrasjes weer volstromen en het eerste vaatje onder de hamer gaat! Traditioneel gezien drink je korenwijn bij je maatje, maar welke speciaalbieren passen er eigenlijk goed bij?

Waarom korenwijn en haring vraagt u. De ziltige smaak van de vette haring gaat subliem samen met het granige van de korenwijn. Door het alcoholpercentage van (vaak) 38% is een slokje korenwijn na een hapje van je maatje een heerlijk verfrissende traktatie. Nu kan ik enorm genieten van die combinatie, maar uiteraard gaat mijn voorkeur uit naar een lekker (speciaal) biertje om bij deze vette vis te degusteren. Daarom heb ik een aantal toffe tips voor je op een rijtje gezet!

Het is Nationale Haringdag! Traditioneel gezien drink je deze vette vis lekker met een korenwijn, maar welke bieren passen er eigenlijk bij? FSOM Magazine

Welke bierstijlen passen bij je maatje?

We weten dat korenwijn traditioneel gezien het beste maatje van je maatje is. Alleen ben ik van mening dat er voor de smaak nog veel betere combinaties te maken zijn. Zo is er een drankje met koolzuur dat veel beter de aroma’s kan doorvoeren dan koolzuurloze dranken. Dan heb ik het natuurlijk over gerstenat, bier!

Wanneer je een combinatie zoekt voor bij je maatje, hou dan vooral rekening mee dat je geen bier kiest dat heel hoog in zijn bitterheid zit. Een Amerikaanse IPA met een hoge hopbitterheid is niet de beste combinatie en ook een zwaar bier met een hoog alcoholpercentage is geen aan te raden combinatie. Alcohol en vet gaan namelijk niet goed samen in de smaaksensatie.

Wat dan wel? Laten we beginnen met een favoriet van mijzelf. Als ik de kans krijg scoor ik zo’n maatje en haal ik de Grand Cru van La Goudale in huis. Logischerwijs is de stijl die ik je kan aanraden dan ook een blond bier. Kies er dan wel eentje uit die niet te zoet is en ook geen blond bier dat verdrinkt in koriander. Zo zal ik bijvoorbeeld nooit een Leffe Blond aanraden, maar wel de Bons Voeux!

Naast Blonde bieren kun je ook voor tarwebieren gaan. Een mooie weizen is dan op zijn plaats. Automatisch denk je bij weizen aan de Duitse bieren van Schneider Weisse of Franziskaner, maar ook in Nederland kom je her en der wat mooie weizenbieren tegen. Skuumkoppe van de Texelse bierbrouwerij is een mooi voorbeeld, maar ook het weizenbier van Maallust is een mooie degelijke keuze. Zeker op Nationale Haringdag!

Geniet en proef! Deel je ervaring uiteraard met ons en laat een reactie achter onder dit artikel of op onze Social media kanalen. Meer lezen? Hou dan vooral ons online magazine in de gaten en tune in op ons YouTube kanaal FSOM tv!

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd! Let’s share!
Lees in ons magazine ook over de Boomsma 10 jaar vatgerijpte parel!
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram