Goed nieuws voor je portemonnee! Koken op gas is zo slecht nog niet!

Goed nieuws voor je portemonnee! Koken op gas is zo slecht nog niet!

21 juni 2022 2 Door Bas de Goede

Goed nieuws | Hoe het mogelijk is, dat vragen wij ons nog steeds af, maar in deze barre tijden is het ons toch gelukt om met goed nieuws te komen. Uit recent onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat “ouderwets” koken op gas helemaal niet zo duur (en slecht voor het milieu) is!

Er zijn talloze websites waar je van alles en nog wat kunt vergelijken. Dit soort websites zijn er natuurlijk ook om gas, inductie en keramisch koken in kaart te brengen. En dan natuurlijk vooral de kosten hiervan. Slimster is zo’n website en nadat de cijfers van het CBS bekend werden, kwam er toch een opmerkelijke uitkomst uit.

Gas VS Elektra

De strijd is hevigop dit moment. We mogen niet meer douchen, moeten minder met gas koken, etc. En uit de cijfers van de vergelijkingswebsite Slimster blijkt dat 90% van de verkochte kookplaten inmiddels elektrisch zijn. Dit was ruim een jaar geleden nog maar amper 70%.

Interesse en typen kookplaten. Uit recent onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat "ouderwets" koken op gas helemaal niet zo duur (en slecht voor het milieu) is!

Waarom men ervan houdt om op gas te koken is duidelijk te verklaren. Koken op gas vergt namelijk veel minder energie dan elektra, kort samen gevat. Gas is een veel effectievere energiebron om op te koken.

Marvin Grouw, van Slimster, veronderstelt dat het besparen van kosten de voornaamste reden is om de overstap naar elektrisch koken te maken. “Een kuub gas is momenteel drie keer zo duur als begin 2021. Dat zet Nederlanders die een nieuwe keuken zoeken toch aan het denken.” Ook de oorlog in Oekraïne en het dreigende tekort aan Russisch gas maakt volgens Grouw dat veel Nederlanders een alternatief zoeken. Het tekort aan Russich gas is natuurlijk de oorzaak van het conflict in Oekraïne, daarnaast hebben we zelf een enorm gasveld in ons land. Echter doen we daar niets mee, net zoals het vergoeden van de mensen in Groningen.

It’s all about the money!

Dus, de verkoop van elektrische kookplaten is enorm aan het domineren ten opzichte van gaskookplaten. Goed nieuws en logisch zou je zeggen, maar is dat eigenlijk wel zo?

In de praktijk is het namelijk niet zo dat elektrisch koken per definitie goedkoper is dan koken op gas. Ook elektriciteit is een stuk duurder (heel veel duurder!) geworden en gas heeft bovendien een hoger rendement zoals ik al eerder aan gaf. Uitgaande van de meest recente gemiddelde gas- en stroomprijzen van het CBS kost koken op gas een doorsnee gezin 82 euro op jaarbasis. Met inductiekoken ben je zo’n 91 euro kwijt en met een keramische kookplaat 116 euro. (SHOCK!)

Maar het milieu dan?

In een tijd dat verduurzamen zowat ten kosten van alles moet gaan. Is het natuurlijk de vraag wat het effect op het milieu is. Het Co2 verhaal. Kijk maar eens naar het onderstaande plaatje.

Energiekosten per type kookplaat. Uit recent onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat "ouderwets" koken op gas helemaal niet zo duur (en slecht voor het milieu) is!

Ook vanuit milieuoverwegingen is het elektrisch koken nauwelijks een verbetering. Je kunt zien dat je ‘keramisch’ op alles fronten kunt afschrijven en dat Gas misschien wel de grote winnaar behoort te zijn. Des te vreemder is het dan ook dat gas als de grote boosdoener wordt gezien.

Dat het koken op elektriciteit eigenlijk helemaal niet goed is, komt doordat er nog grotendeels met gas en kolen wordt opgewekt. Uit berekeningen van Slimster blijkt dat er met koken op gas gemiddeld 67 kilo CO2-uitstoot per jaar gepaard gaat. Een inductiekookplaat zorgt voor slechts zes kilo minder uitstoot, terwijl een keramische kookplaat vanwege het hogere energieverbruik zelfs elf kilo meer uitstoot dan een gastoestel.

Onze infrastructuur is er namelijk nog helemaal niet klaar voor om zoveel activiteiten op elektra te doen, hierdoor moeten we met fossiele brandstoffen gaan aanvullen en hebben we eigenlijk voor niks al die zonneparken aangelegd. En duurt mogelijk nog jaren totdat dit gaat veranderen.

En mijn zonnepanelen dan?

Toch hebben wel nóg meer goed nieuws! Wanneer je namelijk zonnepanelen op je dak of in de tuin hebt en je verbruikt die stroom. Dan zit je goed!

De conclusie die we uit deze cijfers kunnen halen is toch wel een opmerkelijke. Voor je portemonnee én het milieu kies je altijd voor het koken op gas, maar ben je in de gelegenheid om je eigen stroom op te wekken en te verbruiken. Dan is dat nog beter en in dat geval kun je natuurlijk gewoon zo’n elektrische kookplaat in je aanrecht zetten.

Linksom of rechtsom, persoonlijk vind ik het nog altijd fijn om een prachtig vlammetje onder mijn wok te zien! Ga je liever naar buiten om te BBQ-en of op een vuurtje je eten klaar te maken, peuzel het dan lekker op onder de overkapping die je zelf kunt maken!

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad

Lees in ons magazine ook over de Boomsma 10 jaar vatgerijpte parel of neem een kijkje in ons receptenboek voor de lekkerste hapjes!

Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Please follow and like us: