Dit is de Single Malt Whisky die jij voor Vaderdag in huis wilt halen!

Whisky distillery the glenlivet founders reserve vaderdag tip fsom

Single Malt | Het is weer bijna Vaderdag en wanneer één van de belangrijkste dagen van het jaar, al zeg ik het zelf, eraan komt zijn wij de beroerdste niet om je wat tips te geven! Sterker nog, voor de zekerheid heb ik even voorgeproefd!

Zondag 19 juni is het Vaderdag. Bij uitstek de dag om jou grote held in het zonnetje te zetten. Omdat eigenlijk iedereen die schrijft voor FSOM wel een bourgondische streng in zijn of haar DNA heeft zitten, pakken we er natuurlijk een lekker drankje bij. Vandaag dus een Whisky! Niet gelijk een hele dure, maar wel een echte Single Malt waarmee jij je Vader veel gelukkiger maakt dan een flesje Jack Daniels!

Wat is een Single Malt Whisky ook alweer?

Bij Whisky kennen we verschillende aanduidingen waarvan er twee aanduidingen het meest bekend zijn. Dit zijn de blended whisk(e)y’s en de Single Malt whisky. De laatste geeft met haar naam ‘single’ al aan wat het is. Het gaat om een whisky van één enkele distilleerderij. Het kan wel zo zijn dat binnen deze distilleerderij een blend is gemaakt van verschillende whisky’s, maar dan is het nog steeds een Single Malt.

Oorspronkelijk was dit een kwaliteitsaanduiding, maar in de recente jaren is er toch een kleine aanpassing hierin geweest. Niet zozeer dat een Single Malt Whisky niet meer goed is, maar blended whisky’s zijn gewoon beter geworden en krijgen langzaam ook wat meer aanzien. Een mooi voorbeeld van een blended whisky is bijvoorbeeld ‘Jameson’. Deze Ierse whisky is heerlijk zacht en helemaal niet vies, maar hij mist wel diepgang ten opzichte van vele Single Malt Whisky’s. Dit komt bovenal doordat de Ierse whiskey’s een extra ronde worden gedistilleerd. En voor Vaderdag wil je toch net even een extra leuk flesje in huis halen…

Mocht je echt alles willen weten over whisky, whiskey en nog meer whisky? Lees dan het artikel over whisky in ons magazine, waarin we alles tot in de puntjes uitleggen.

Dé Single Malt Whisky voor Vaderdag!

Ik heb gekozen voor de Founder Reserve American Oak Selection van The Glenlivet. Een Schotse SIngle Malt met 40% alcohol uit de speyside regio welke een ode is aan de oprichter van The Glenlivet. Vandaar dus ook de zeer toepasselijke naam. Wat mij betreft is dit bij uitstek een whisky die gedronken kan worden door ervaren whisky drinkers, maar ook geschikt is om juist whisky te leren drinken. Een ideale whisky om na te gaan welke smaken jij het beste kunt waarderen in een whisky.

In 1824 stichtte Founder George Smith de distilleerderij in de ruige Glenlivet vallei. De naam adopteren was een logische keuze en vandaag de dag genieten we nog altijd van zijn legacy. Dit kunnen we doen met de Founder’s reserve. Deze whisky is gebaseerd op whisky’s met verschillende leeftijden die gelagerd zijn op Bourbon vaten van Amerikaans eikenhout en Sherryvaten van Europees eikenhout. Hierdoor krijg je een heerlijk zacht, romig en fruitig geheel. Daarnaast kun je deze whisky zeer voordelig kopen want hij is niet veel duurder dan veel blended whisk(e)y’s.

Uiteraard ben ik de beroerdste niet en deel ik mijn smaaknotities even met jullie! In de neus kom je vooral tonen van karamel, vanille en fruit tegen. De fruitige tonen die je tegen komt zijn: Peer, sinaasappel en rijp fruit. In de smaak proef je direct wat je ruikt, dit klinkt logisch, maar dat is niet bij iedere whisky het geval. De whisky is heerlijk zacht en toegankelijk door de karamel en vanille. Daarnaast is de whisky heerlijk fruitig waarin vooral de peer er mooi uit springt. De afdronk is medium lang en hierin komen nog wat citrustonen naar voren. Een erg leuke whisky om gewoon lekker te drinken. Uiteraard samen met je Vader…

Het is bijna Vaderdag en wat ons betreft is het hoog tijd dat jij je Vader verwend met een lekkere Schotse Single Malt! De Founder's Reserve van The Glenlivet natuurlijk! FSOM.nl

Foodpairing met The Glenlivet Founder’s Reserve

Een mooie zachte toegankelijke whisky als deze gaat bij uitstek goed samen met bijvoorbeeld Zalm of een frisse salade met kip erin. Nu ben ik er dol op een match te vinden voor op je borrelplank! Deze whisky gaat wat mij betreft geweldig samen met Sushi, maar ook een mooi stukje extra belegen kaas doet het goed. Kies hierbij een mooie vijgenchutney uit en Vaderdag 2021 wordt er eentje om nooit te vergeten…

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad

Lees in ons magazine ook over de Boomsma 10 jaar vatgerijpte parel!
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

1 reactie

  1. Helemaal mee eens. Deze is ontzettend lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram