De Boomsma Proeverij als perfecte afsluiter van het jaar!

Boomsma proeverij TheDutchBeerDad voor FSOM

Boomsma Proeverij | We leven in een tijd die wat anders verloopt dan we eigenlijk willen, restricties om covid-19 te bestrijden en de leukste maand van het jaar (december natuurlijk!) was er eentje als nooit tevoren. Op de planning stond een te gekke proeverij van de vatgerijpte parel van Boomsma en niets ging ons tegen houden om deze heerlijke lekkernij samen te proeven…

De proeverij die op de planning stond was de perfecte afsluiter van het jaar geweest. Vlak voor de kerst lekker de tuin in! Dat klinkt misschien een beetje gek, maar over alles was nagedacht. Een lekker hapje erbij, de vuurkorf aan en misschien zelfs wel hopen op dat ene sneeuwvlokje om dit idyllische plaatje compleet te maken. Helaas mocht het niet zo zijn, het land ging op slot zo kondigde onze Minister President aan en de beperkte mogelijkheden die er nog waren verdwenen als sneeuw voor de zon.

De Boomsma proeverij als perfecte afsluiter van het jaar dat niet zo perfect was. De 10 jaar oude vatgerijpte genever was het hoogtepunt. Check snel wat de deelnemers ervan vonden! - TheDutchBeerDad voor FSOM
Foto door: Confessions of a whisky freak

Maar niets zou ons uit het veld laten slaan, we ging schakelen… We are going digital! We gaan gewoon online proeven, de afwezigheid van de vuurkorf is dan een stukje sfeer wat we missen, maar ik was zo dol op deze verrassend smaakvolle genever dat ik hem aan mijn vrienden wilde laten proeven. Gelukkig dachten ze bij Boomsma goed mee en omdat ze zelf ook erg trots zijn kon ik nog een aantal flessen bemachtigen met wat bijpassende glazen. Ik thuis aan de slag om pakketjes te maken en zorgen dat iedereen spoedig het pakket in huis kreeg.

Proeven maar!

Gelukkig kreeg iedereen redelijk op tijd alles binnen. Her en der wat vertraging, maar dat is misschien wel te verwachten in de decembermaand. Zo vlak voor de kerst stond de online proeverij op de planning, wegens de drukte en hectiek die de afgelopen periode met zich mee bracht moest één iemand afhaken op de bewuste avond, maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de 10 jaar oude vatgerijpte parel van Boomsma enorm in de smaak is gevallen. Dat was in ieder geval merkbaar op Instagram.

De Boomsma proeverij als perfecte afsluiter van het jaar dat niet zo perfect was. De 10 jaar oude vatgerijpte genever was het hoogtepunt. Check snel wat de deelnemers ervan vonden! - TheDutchBeerDad voor FSOM

De proeverij begon en in plaats van de vuurkorf heb ik een kaarsje aangezet, wat lekkere droge worst en kaas op tafel en lullen maar! Want dat gebeurde! De flesjes gingen open en al tijdens het snuffelen was men aangenaam verrast. Het proeven bracht leuke reacties met zich mee en we wisselden verhalen uit over onze smaaknotities. Met een Whisky Freak in ons midden bleef de vergelijking met whisky niet uit en de conclusie was al snel dat deze genever ook menig whiskyliefhebber kan bekoren.

De Boomsma proeverij als perfecte afsluiter van het jaar dat niet zo perfect was. De 10 jaar oude vatgerijpte genever was het hoogtepunt. Check snel wat de deelnemers ervan vonden! - TheDutchBeerDad voor FSOM

Wat vinden we ervan?

Peter: ‘Wat is de 10 jaar vatgerijpte Boomsma een mooie brug van het oude naar het nieuwe. De opmerking ‘dat drinkt mijn opa’ gaat in deze zeker niet op. Een heerlijk verfrissende variant van de zogenaamde “Opa drankje”. Zoetig, fruitig en fris! I love it!’.

Als Whisky liefhebber kwam Robbert met een uitgebreide smaaknotitie en was de belangrijkste ontdekking van de avond dat deze genever naarmate hij langer in het glas mag ademen… Nog veel meer smaakaroma’s afgeeft. De smaakanalyse van Robbert was als volgt.

Neus: Hout, meloen, nagellakremover (Not a bad thing!), hot toddy style! (De ‘Hot Toddy‘ is het perfecte middel tegen een griepje of verkoudheid. Een zure thee met whisky, kaneel, steranijs en suiker.).

Palet: Hout, vanille, lichte menthol.
Afdronk: Ananassap & Perzik.
‘Deze Boomsma is het bewijs dat genever niet saai of duf hoeft te zijn! Geef deze genever de kans om te ademen in je glas en je hebt een heerlijk complex drankje in je hand. Heerlijk onderuit in mijn relaxfauteuil is dit een drankje waar ik meer dan eens van kan genieten!‘. Aldus Robbert.

De Boomsma proeverij als perfecte afsluiter van het jaar dat niet zo perfect was. De 10 jaar oude vatgerijpte genever was het hoogtepunt. Check snel wat de deelnemers ervan vonden! 

Deze foto is gemaakt door Robbert aka Confessions of a whisky freak. - TheDutchBeerDad voor FSOM
Foto door: Confessions of a whisky freak

René: ‘Ik stond wat sceptisch tegenover de 10 jaar vatgerijpte genever van Boomsma, misschien vanwege wat mindere ervaringen in het verleden. I was wrong! Wanneer deze genever wat lucht heeft gekregen in je glas is dit een heerlijk sapje. Complex van smaak en heerlijk zacht!‘.

Mijn mening over deze genever was al wel duidelijk, hierover schreef ik eerder een artikel. Bij ons thuis zijn we altijd op avontuur naar heerlijke drankjes en dus liet ik deze genever ook aan mijn wederhelft proeven. Kim: ‘Wow! Ik drink dit liever dan whisky!’. Nu is dit misschien niet de meest uitgebreide reactie, maar die inhoud is wel degelijk wat waard!

De Boomsma Proeverij Afronden

Omdat we het ook tijdens de digitale proeverij gezellig wisten te maken besloot ik ook nog het een en ander qua pairing te doen.

Zo probeerde ik de een aantal bieren uit naast deze genever. Ik mag namelijk zelf graag een glas whisky, rum of genever drinken naast een biertje. Dan heb ik het over het algemeen over speciaalbier natuurlijk. De match hieronder met het bockbier van Maallust was erg prettig, de afdronk van het bier werd alleen overrompeld door de lange afdronk van de genever. Mijn ideale pairing-tip is dan ook een mooie volzoete (karamel) quadrupel van ten minste 10% naast deze genever. Allicht een ideetje voor een video… To be continued…

De Boomsma proeverij als perfecte afsluiter van het jaar dat niet zo perfect was. De 10 jaar oude vatgerijpte genever was het hoogtepunt. Check snel wat de deelnemers ervan vonden! 

Er vond ook een leuke pairing met een bier van Maallust uit Veenhuizen plaats! 

- TheDutchBeerDad voor FSOM

Artikel door: Bas de Goede / @thedutchbeerdad
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer! Afbeeldingen en teksten door Bas | TheDutchBeerDad tenzij anders vermeld.

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram