Het Receptenboek | Beer-foodpairing van de BBQ met Sweet Valkyries Ride

Het Receptenboek | Beer-foodpairing van de BBQ met Sweet Valkyries Ride

23 januari 2024 Uit Door Bas de Goede

Sweet Valkyries Ride | In de Noorse mythologie werden de Valkyries vaak afgebeeld als godinnen van de strijd! Er waren verschillende aspecten die een rol speelde in het uitstralen van kracht, maar het daadwerkelijk hebben van kracht kwam onder andere door zich te voeden met honing. Honing als krachtvoer! Volkomen terecht als je het mij vraagt! De honing werd beschouwd als een symbool van kracht en wijsheid en werd vaak geassocieerd met goden en godinnen…

En daar is dan weer het honing blond bier van From The Nort brewing uit Roden op gebaseerd. Dit bier draagt dan ook volkomen terecht de naam ‘Sweet Valkryries ride’! Vandaag gaat de BBQ aan en gaan we met dit bier aan de slag.

Bier & BBQ

Voor mij is het altijd een leuke uitdaging om een mooi gerecht van de BBQ te pairen met een tof bier. Gelukkig kwam er doosje met bieren van From The North Brewing naar Portugal en ben ik aan de slag gegaan met een heel erg Nederlands stukje vlees!

Wist je dit? Het land van de Bourgondiërs. Lang, lang geleden, zeg maar in de tijd van Asterix en Obelix, werden Franse zwijnen aan een braadspit geroosterd. In de volksmond werd zo’n braadspit “Erin bij de baard, eruit bij de staart” genoemd. De Franse vertaling luidt als volgt:” Barbe-et-queue” (baard=barbe, en=et, staart=queue). O (Bron: BBQ Kampioen). Ik vond dit wel een wel heel erg treffende vergelijking met het ontstaan van de term ‘barbeque’ aka BBQ!

Dat gezegd hebbende, laten we maar gewoon aan de slag gaan!

Sweet Valkyries Ride & Schouderkarbonade

Dit bier kun je op vele manieren toepassen, bij de borrelhap, een meergangendiner of gewoon met de BBQ aan. Onze tip gaan we oppakken in combinatie met wat lekkers van de BBQ! We gaan aan de slag met een stukje vlees waar wij als Nederlanders dol op zijn. Dat is dan natuurlijk de karbonade, niet het eerste stukje vlees waar je aan denkt voor op de BBQ, maar wel een hele lekkere!

Nu ik dat zo zeg, besef ik mij ineens dat ik vooral voor mijzelf spreek. Dat stukje procureur met bot is niet iets wat ik altijd in huis haal voor de BBQ, maar het is natuurlijk wel super easy om een doosje Schouderkarbonades uit de supermarkt mee te nemen als je die spontane BBQ heb georganiseerd!

De eerste stap is het selecteren van het juiste stukje vlees. Voor op de BBQ is dit de schouderkarbonade. De schouderkarbonade is vrij vet van zichzelf en dat heb je nodig als je gaat BBQ’en! Wist je trouwens dat de schouderkarbonade uit de nek van het varken komt en niet van de schouder? In de supermarkt zijn de schouderkarbonades vaak vrij dun. Deze kun je gewoon gebruiken, maar je kunt ook even je slager lief aankijken en vragen om stukken die minimaal 1,5cm dik zijn en het liefst zelfs zo’n 2 centimeter!

Je kunt een karbonade op verschillende manieren op smaak brengen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het pekelen van de karbonade, dryrub, of een lekkere marinade maken.

Een magische beer-foodpairing van onze eigen Bas. Karbonades van de BBQ in combinatie met Sweet Valkyries ride van From The North Brewing. Met een Dry Rub natuurlijk!

Eenvoudige en magische Rub!

Wij gaan in dit recept, in combinatie met Sweet Valkyries Ride van From The North Brewing, aan de slag met een Dry-Rub. Dit is een mengsel van kruiden en de “eenvoudigste” manier om je karbonade op smaak te brengen. Dit kun je namelijk doen op het moment dat je de BBQ op temperatuur brengt.

De Rub die ik het liefst inzetten bij de karbonade is een eigen mengsel van Keltisch zeezout, Zwarte peper (grof), knoflookpoeder (homemade), een vleugje gerookte paprikapoeder (zoet), snufje komijn erop, gedroogde oregano en wat gedroogde tijm. Het klinkt wat veel, maar deze basis moet gewoon in je keukenkastje staan!

Binnenkort laat ik je in een reeks artikelen en video’s zien hoe je supersimpel je eigen kruiden en kruidenmengsels kunt maken. Zo kun je ook perfect je rubs aanpassen naar je eigen smaak!

Het voordeel van de Dry-Rub is dat je je geen zorgen hoeft te maken dat er suikers uit een marinade verbranden, dus leg je karbonade direct boven het hete stuk van de BBQ. Af en toe een vlammetje erop mag, maar blijf alert en zorg dat dit niet te lang duurt en je karbonade zwart wordt.

Karbonade klaarmaken en genieten met Sweet Valkyries Ride

Leg je schouderkarbonades op het hete gedeelte van de BBQ, dat mag best met een vlammetje erop af en toe. Heb je een BBQ met deksel, doe dan de deksel dicht gedurende 1 minuut tot 75 seconden. Daarna even checken, of je tevreden bent en dan draai je de karbonade om. Wederom op het hete gedeelte voor een minuut.

Op een old skool open BBQ, dus zonder deksel, speel je iets meer met de karbonade. Zorg dat deze niet te lang achter elkaar in de vlammetjes ligt. Leg de karbonades daarna op de koelere kant en borstel ze af met een saus of naar onze voorkeur met een knoflook boter. De laatste gebruik ik voor dit recept.

Dit maak je eenvoudig door boter te laten smelten, knoflook, zout en bieslook toe te voegen. Laat de boter iets afkoelen en smeer de karbonades in. Tip: Gebruik altijd ongezouten roomboter en het liefst van grasgevoerde runderen. Ik zweer zelf bij de Kerrygold ongezouten roomboter. Over knoflook gesproken, heb je onze hemelse knoflook dip al gespot?

Daarna laat je de karbonade 10 minuutjes rusten in aluminiumfolie en daarna is het heerlijk smikkelen! Door de karbonades kort op de BBQ te leggen, blijven de vetten lekker behouden en heb je een heerlijk sappige schouderkarbonade!

Uiteindelijk ben jij zelf de koning van de BBQ, maar bovenal drink je bij deze schouderkarbonades onze Sweet Valkyries Ride ‘honing blond’. De bitters en zoetigheid komen prachtig samen met de smaak van de karbonade zelf en de combinatie van kruiden. Waarin we zelf de combinatie van gerookte paprikapoeder en de knoflook, hemels vinden.

Een magische beer-foodpairing van onze eigen Bas. Karbonades van de BBQ in combinatie met Sweet Valkyries ride van From The North Brewing.

Op naar een fenomenale smaakbeleving en een korte trip naar het foodwalhalla om in de termen van From The North Brewing te blijven! Klik op de foto hierboven om rechtstreeks naar de website van de brouwer te gaan,

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share!
Wil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’

Lees ook over de smaakbeleving van ‘Death By IBU‘ uit Kroatië, of neem samen met mij de White Labels van Emelisse onder de loep van vorig jaar!

Op deze pagina kun je meer over TheDutchBeerDad lezen en natuurlijk is FSOM Magazine altijd op zoek naar leuke samenwerkingen! Ideeën, of wil je zelf over je passie schrijven? Mail dan naar info@fsom.nl.

Please follow and like us: