
Bird Brewery koppelt proostmoment aan natuurbescherming
4 april 2025Bird Brewery koppelt proostmoment aan natuurbescherming | Op de redactie van FSOM zeggen we het wel vaker: bier is meer dan een drankje. Het is cultuur, verbinding, smaak, vaak met een goed verhaal en nu zelfs een directe bijdrage aan een groenere wereld. Bird Brewery, bekend van hun duurzame missie en smaakvolle specials, maakt de koppeling tussen bier en impact nu nog concreter. Met hun nieuwste initiatief geldt vanaf nu: elke liter gebrouwen bier staat gelijk aan één vierkante meter natuurbehoud.
En nee, dit is geen holle marketingkreet of feelgoodcampagne zonder inhoud. Dit is keiharde actie, recht uit het hart van een brouwerij die al jaren laat zien dat je ook als ondernemer de natuur een stem kunt geven. Letterlijk én figuurlijk.
Van bomen planten naar natuurbescherming
Na, onder andere, het planten van ruim 145.000 bomen, verschuift de focus bij Bird Brewery van groei naar behoud. En dat is precies wat dit nieuwe initiatief zo waardevol maakt. Want waar bomen planten vooral toekomstgericht is, gaat het hier om het veiligstellen van bestaande natuur, gebieden die nú onder druk staan.
Samen met IUCN NL (je weet wel, die club die wereldwijd natuurbescherming organiseert) en lokale partners wordt voor elke liter gebrouwen bier een vierkante meter bedreigd natuurgebied aangekocht. Denk aan tropisch regenwoud, bijzondere habitats of unieke ecosystemen waar zeldzame diersoorten leven. En geloof ons: dat is een stuk concreter dan de gemiddelde CO₂-compensatielabels die je op verpakkingen ziet verschijnen.
Mount Tompotika: De aftrap in Indonesië
De eerste bestemming? Mount Tompotika, Indonesië. Een bergachtig regenwoudgebied dat dreigt te verdwijnen door mijnbouw. Maar wat dit gebied écht bijzonder maakt, is dat het het enige leefgebied is van de Maleo, een zeldzame, bijna mythische vogel die nergens anders ter wereld voorkomt.
Door via het Landaankoopfonds van IUCN NL delen van dit gebied aan te kopen, kan een lokale natuurorganisatie deze gronden beschermen tegen verdere ontbossing. Zo wordt het leefgebied van de Maleo veiliggesteld, niet voor even, maar blijvend. En dat alles dankzij de mensen die een biertje van Bird Brewery opentrekken. Bird Brewery koppelt proostmoment aan natuurbescherming. Best een lekker gevoel, toch?
Simpel idee, grote impact
Ralph van Bemmel, mede-oprichter van Bird Brewery, vat het mooi samen: “De kracht van dit idee zit in de eenvoud.” En gelijk heeft hij. Geen ingewikkelde schema’s of abstracte beloftes. Gewoon: jij drinkt een liter bier, zij kopen een vierkante meter natuur. Direct, helder en tastbaar.
Want zeg nou zelf, we willen allemaal best iets goeds doen. Maar het moet wél ergens op slaan. En dat is precies wat Bird Brewery hier goed aanpakt: het koppelt het concrete van bier aan het tastbare van natuur.
Duurzaamheid in het glas én op je bord
En ze gaan verder dan alleen bier. In hun eigen proeflokalen. House of Bird Diemerbos en House of Bird Kwintelooijen. Trekken ze de lijn door naar de keuken. Voor elk gerecht, van een stuk taart tot een hoofdgerecht, wordt óók 1 m² natuur aangekocht en beschermd. Dus ja, zelfs als je alleen voor een cappuccino en een brownie langskomt, doe je iets goeds.
Het is een uitbreiding van hun al eerder ingezette lijn van duurzame horeca. En ook daar zie je het: niet lullen, maar doen. Van herbruikbare materialen tot een eigen voedselbos in ontwikkeling. Bird Brewery bewijst opnieuw dat bier drinken en bewust leven elkaar niet uitsluiten, sterker nog, ze kunnen elkaar versterken.
Op de FSOM redactie zijn we natuurlijk hopheads, smaakzoekers en liefhebbers van alles wat gist en schuimt. Maar als een brouwerij zoals Bird Brewery hun passie voor bier weet te koppelen aan échte verandering, dan gaat er bij ons iets open. (en niet alleen een flesje). Mede daarom, ben ik ook erg blij dat in Portugal met wat bieren van Bird Brewery aan de slag ga. Niet alleen bij de promotie van de Nederlandse biercultuur, maar dus nu ook nog met een goed doel in het achterhoofd.
Dit is geen greenwashing. Dit is geen feelgood zonder inhoud. Dit is een heldere visie op de rol die brouwerijen kunnen spelen in een wereld waar elk stukje natuur onder druk staat.
En laten we eerlijk zijn: hoe mooi is het dat jij met een glas bier in je hand niet alleen geniet van de smaak, maar ook van de wetenschap dat ergens, duizenden kilometers verderop, een stuk regenwoud blijft bestaan omdat jij koos voor een Bird?

Proost op de (groene) toekomst!
Dus of je nou aan het proosten bent met een Rumoerige Roodborst, een Zwaanzinnige Saison of de nieuwe Robuuste Reiger, vanaf nu drink je met impact. Letterlijk. En geloof ons: dát is pas echt een goed verhaal voor aan de borreltafel!
Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share! #beergeeksunite
Wil jij weten wat een West Coast IPA is? Lees dan vooral het artikel ‘Wat is een West Coast IPA?’
Lees ook over de smaakbeleving over, misschien wel, het meest bijzondere bier dat ik ooit heb mogen proeven. De Derail Olde Ale van het inmiddels niet meer bestaande Lompoc!
Meer Bird Brewery? Wat dacht je van een trip down memory lane met de Meerkoet en de Albatrots!
