Bier proeven? Hoe proef je bier eigenlijk?
12 november 2020Bier proeven | Hoe proef je eigenlijk bier eigenlijk? Voor velen is dat een eenvoudige vraag, flesje of blikje openen en een slokje nemen. Al dan niet uit een (bijbehorend) glaswerk, maar werkt het eigenlijk wel zo?
Dit artikel is een eerste in de reeks artikelen met de prachtige naam: De Thuisbar. In deze tijd is de thuisbar eigenlijk de verplichte plek om nog aan wat vermaak toe te komen, maar vergeet vooral niet dat je als liefhebber helemaal niet verkeerd bezig bent als jouw thuisbar altijd goed is ingericht.
Na dit artikel neem ik je mee op reis door de verschillende bierstijlen en de tips die ik binnen die stijlen voor je heb, maar nu eerst gaan we even een duikje nemen in het proeven van bier zelf. Want hoe kun je dat eigenlijk doen?
Hmmm… bier proeven!
In een ver verleden heb ik ooit eens een kleine video in elkaar gezet als opstart van onze ‘Wat proeven we vandaag?‘ serie op FSOM tv. Het YouTube kanaal van dit prachtige online magazine. 😉 De video kun je onderaan dit artikel bekijken en voor nu gaan we gewoon verder met het “geschreven” woord.
Hierboven zie je een ‘biersmaakwiel’. Deze is in de jaren 70 al ontwikkeld door ene Morten Meilgaard.
Morten Christian Meilgaard werd geboren op 11 november 1928 in de buurt van Odense op het eiland Funen (in het Deens, Fyn) in Denemarken. Hij was chemicus bij het Alfred Jørgensen Laboratorium in Kopenhagen. Dit laboratorium is gespecialiseerd in gisten.
Morten Meilgaard was altijd bezig met de biochemische en fysiologische basis van smaak. Hij was vooral geïnteresseerd in het leggen van verbindingen tussen die smaken (en geur!). Dit leidde bijvoorbeeld tot het boek ‘Sensory Evaluation Techniques‘. In 1973 werd Morten, Senior Technical Advisor bij de Stroh Brewery in Detroit, totdat deze brouwerij in 1999 werd overgenomen door Miller Brewing. Morten ging toen met pensioen. De Stroh family was sinds halvewerge de 19e eeuw één zeer succesvolle familie, maar ten tijde van de overname was er bijna niets meer van dit imperium over. Met uitzondering van het bier dan!
Morten kreeg onder andere de Schwarz Award en de Master Brewers Association Award of Merit voor zijn onderzoek naar verbindingen, die de smaak van het bier beïnvloeden. Ook is hij oprichter en voormalig voorzitter van de Hop Research Council in de VS. In 2009 is hij overleden.
Nu gaan we echt bier proeven!
Genoeg over Morten en dingen uit het verleden, we gaan ons richten op het heden en de toekomst. In mijn optiek bestaat bier proeven uit enkele eenvoudige basisdingen die iedereen kan! Want bier proeven is emotie en smaakbeleveing.
Stap 1: Je pakt een biertje uit de koelkast waar je op dat moment zin in hebt. Denk aan je stemming, tijdstip van de dag en voor mijn part het jaargetij. Iedereen heeft zijn/haar mening hierover, dus bepaal het vooral zelf. Als jij zin hebt om met 33° een blubberdikke stout te drinken. Doe dat gewoon!
Wanneer je het biertje hebt uitgekozen pak je er altijd een glas bij! Dit is niet onderhandelbaar, bier drink je uit glaswerk. Bij voorkeur ‘proper glassware‘, maar pak een glas dat goed schoon is en bij voorkeur nooit een ander drankje heeft aangevoeld dan bier. Voor de volgende stappen is een glas met een bolling aan de onderkant en een taps toelopende of smalle bovenkant optimaal, maar kijk vooral wat er in je kast staat.
Stap 2: Schenk het bier in en doe het glas maximaal halfvol. Je mag best een beestje smokkelen met het schuim, maar zorg dat je bier kan “ademen” in je glas. Kijk goed. Wat zie je? Een compacte schuimkraag of grote bellen. Is er überhaupt wel een schuimkraag en welke kleur heeft hij? Wat voor kleur heeft het bier, is het troebel? Zie je de koolzuurbelletjes opstijgen vanaf de bodem?
Dit zijn allemaal zaken die bepalend kunnen zijn voor je totale smaakbeleving, want bier proeven is en blijven een emotionele persoonlijke reis van je zintuigen en beleving.
Stap 3: Snuffel aan je glas! Ga ruiken, steek je neus erin! Niet helemaal in die prachtige schuimkraag, maar ruik eens. Eerst met je linkerneusgat en dan met de rechter. Inhaleer diep of hou je neus boven het glas. Hoe je het doet mag je lekker zelf invullen, maar probeer te ontdekken welke geuren je herkent. Gebruik hier dan eventueel het smaakwiel weer voor.
Stap 4: Deze laatste stap is cruciaal en misschien wel het belangrijkste onderdeel van het bier proeven. Neem een slok! Niet een klein nipje, maar gewoon een goede slok. Rol het bier met je tong door je mond… Van links naar rechts en van onder naar boven. Daarna slik je het bier door.
Hoe voelde het bier? Wat voor mondgevoel kreeg je erbij. Vol, waterig, plakkerig… Welke tinteling kreeg je op je tong en welke signalen richtig je brein hoorde hierbij? Wat voelde je toen je het bier doorslikte, een boozy afdronk? Zoet? Bitterheid? Ook hiervoor kun je het smaakwiel pakken, maar proef vooral zelf en probeer na te gaan welke smaken jij zelf al kende en herkende.
Zo, nu eerst een…
Het kopje boven deze tekst wekt allicht de suggestie dat we het hier hebben over een pilsje van Bavaria. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, maar hou wel in gedachten dat jouw smaakbeleving uniek is. Laat je dus niet van de kaart brengen als iemand tegen je zegt dat pils geen écht bier is. Dat is het namelijk wel! En ook nog eens een hele moeilijke stijl om te (thuis) brouwen! Of dat je die dikke stout niet kunt drinken in het midden van de zomervakantie met je voetjes in het zand.
Kies, kijk, ruik, proef en geniet. Meer is er niet! In de volgende artikelen van ‘De Thuisbar’ neem ik je mee lang diverse bierstijlen en krijg je suggesties welke bieren er altijd in je kast of koelkast een plekje moeten kunnen reserveren… 😉 Proost!
Artikel door: Bas de Goede / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd! Let’s share!
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!
Deze artikelen zijn ook iets voor jou!
De wereld rond in 80 glazen!
Een nieuwe Barrel Aged Quadrupel uit Friesland? Proef mee!
De beste wensen van Stanislaus Brewskovitch!
Hertog Jan Grand Prestige Whisky Vatgerijpt 2020.
[…] Bier proeven? Hoe proef je bier eigenlijk? Grutsk is de Whisky Barrel Aged Quadrupel uit Friesland! […]
[…] Lees hier alles over de West Coast IPA en misschien nog wel belangrijker, hoe proef je bier eigenlijk? […]
[…] Lees hier alles over de West Coast IPA en misschien nog wel belangrijker, hoe proef je bier eigenlijk? […]
[…] Hoe proef je bier eigenlijk? In ons magazine verscheen hier al een uitgebreid artikel over welke je rustig even door kunt lezen, maar voor nu is het heel simpel: Kijken, ruiken en dan proeven en beoordelen. […]