Bierpaspoort: Is de van Vollenhoven & Co Extra Stout echt zo intens!?

Van Vollenhoven Extra Stout door TheDutchbeerDad op FSOM.

v. Vollenhoven & Co | De biersoort Extra Stout, regeerde met overmacht over het Hollandse bierlandschap halverwege de 19e eeuw. Er zijn recent tijden geweest dat deze biersoort nergens meer opdook, niet vernieuwend genoeg was en veel terrein had weggegeven aan de hippe en trendy bieren. Maar er zijn geruchten dat er al een tijdje eentje fier overeind staat! Tijd om te proeven!

We kunnen wel een heel verhaal maken over de geschiedenis van dit bier, maar het gaat er natuurlijk om hoe hij smaakt. Het bier is nieuw leven ingeblazen door de brouwers van Poesiat en Kater uit Amsterdam en valt onder de traditionele van Vollenhoven bieren. (review van september 2018)

Dit zijn traditionele bieren gebrouwen met het originele recept, uiteraard wel met een moderne twist eraan. De brouwmethoden en ingrediënten hebben zich namelijk wel sterk ontwikkeld de afgelopen 100 jaar.  De bierstijl Extra Stout domineerde halverwege de 19e eeuw het bierlandschap, maar heeft veel terrein en liefde verloren in de tijd erna. Het bier werd zelfs geëxporteerd naar landen als Engeland, Duitsland, Australië, Zuid-Afrika en zelfs Egypte.

De Extra Stout van Jopen is zo’n beetje de meest recente die ik mij direct voor de geest kan halen. Bij FSOM duiken we graag nog wat verder de historie van dit bier in, maar allicht dat we dit in een andere special gaan doen! 

We gaan verder met een gouwe ouwe! Een tijdje terug maakte ik een bierpaspoort over de Van Vollenhoven & CO Extra Stout, proef je mee?

De Smaak

Of hij echt zo intens is, wilde ik zelf graag proeven! Dus op naar de Jumbo, want daar staat hij op het moment “gewoon” in het bier-schap. En proeven maar! Geur:  De geroosterde mouten voeren de boventoon en met een flinke dosis laurier die je tegemoet komt, is dit zeker geen saai begin. Heel ver weg ruik ik wat fruitigs, maar dit is te vaag om er wat zinvols over te melden.  

Zicht: Ik wilde het eigenlijk net-niet-zwart noemen. Maar dit bier is echt gewoon zwart, een klein karamelkleurig schuimlaagje erboven op. En deze beauty staat flink te shinen in haar glaswerk.   Smaak: De afdronk was zeer aangenaam en vrij lang.

De smaak bleef mooi op je tong plakken, ondanks dat hij slechts een licht bittertje en maar een minuscuul zoetje bevatte. De smaken vallen harmonieus samen in je mond, hierdoor is het echt een pareltje voor de bierwereld.

We gaan verder met een gouwe ouwe! Een tijdje terug maakte ik een bierpaspoort over de Van Vollenhoven & CO Extra Stout, proef je mee?

Bierpaspoort

Brouwerij: Poesiat en Kater
Herkomst: Amsterdam, Nederland
Soort: Extra Stout (Traditioneel met een moderne twist!) 
ABV: 7,1%
Details: IBU 57 EBC 118
Geur: Geroosterde mouten, kruidig (laurier) met lichte fruitige en karamel tonen.
Smaak: Mouten met een licht bittertje en een klein lief zoetje.
Waardering: 7,5 / 10
Verkooppunt: De betere Jumbo vestiging en natuurlijk gewoon bij de slijter! 
Untappd: 3,75/5

We gaan verder met een gouwe ouwe! Een tijdje terug maakte ik een bierpaspoort over de Van Vollenhoven & CO Extra Stout, proef je mee?


Is de van Vollenhoven Stout echt zo intens? Laat ons uiteraard even weten of het biertje jou gesmaakt heeft, voor mij is het zeker een dikke voldoende! Drink en geniet! (Geen18geenAlcohol natuurlijk!)

Artikel door: Bas – TheDutchBeerDad
Met speciale dank aan @bierenmetbor. #beergeeksunite @fsommagazine

Neem snel een kijkje op het YouTube kanaal van FSOM! Abonneren is uiteraard helemaal GRATIS! Vergeet natuurlijk niet om de FSOM magazine facebook pagina een like te geven en ons te volgen op Instagram!
See you there! Pin je ook mee met FSOM op Pinterest?

Dit is echt iets voor jou!

Bierproef op bezoek bij TheDutchBeerDad in Friesland!
Volg de bier en spijs cursus bij de Bier butler!
Vijf heerlijke Whisky tips voor deze herfst!
Bestel jij je bieren al bij Beerwulf?
The Watchlist episode 1
Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler!

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram