Het eerste speciaalbierfestival in Wolvega

Het is bijna zover! Het allereerste speciaalbierfestival in Wolvega is een feit. 8 maart kunnen bierliefhebbers in de prachtige tent op het ‘Acht pilarenplein’ gaan genieten van heerlijke lokale lekkernijen en nationale en internationale speciaalbieren.

Ik woon zelf in Friesland en weet dus uit eigen ervaring dat evenementen als deze vrij schaars zijn in de noordelijke provincies. Natuurlijk zijn er genoeg initiatieven en vermaak alom, maar echte speciaalbier events kom je hier nog veel te weinig tegen naar mijn mening.

Hoog tijd om eens kennis te maken met de helden die het speciaalbierfestival realiteit hebben weten te maken. Jullie kunnen ze nu zelf een stukje betere leren kennen want via de digitale snelweg stelde ik ze enkele vragen!

Q&A met de organisatie

Wie zijn de helden achter het eerste speciaalbier festival in Wolvega?

Erwin van Dijk (41), ambulanceverpleegkundige en speciaalbier liefhebber
Guido Niehaus (34), eigenaar Pub ’84 te Wolvega en speciaalbier liefhebber

Hoe is het idee ontstaan? Waarom is er gekozen om het festival in Wolvega te organiseren?

Tijdens een jaarlijks terugkerend weekend stappen met drie vrienden, doen we vaak een bierfestival aan. In eerste instantie veelal bij de zuiderburen, waar het al jaren een bekend fenomeen is, later ook in eigen land. Na 3 of 4 glazen wordt er dan hardop gedroomd over een festival in ons eigen dorp, Wolvega. Nu ik (Guido) een cafébedrijf in het centrum van dit mooie dorp uitbaat, en verschillende evenementen voor mijn pub mede organiseer, ligt er een uitgelezen kans voor het eerste Speciaalbier Festival Wolvega. We plaatsen jaarlijks met carnaval een tent op het Centrumplein, waar de gasten op zaterdag in bijzondere outfits los gaan op carnavalskrakers. Op de vrijdag daarvoor (als de tent er al staat) komen nu 9 brouwers hun bieren laten proeven.

Hoe zijn de reacties geweest toen jullie dit plan in het prille begin bekend maakte?

Vooral net na de bekendmaking hebben we veel vragen gekregen van dorpsgenoten over wat een speciaalbier festival precies inhoud, maar dat is natuurlijk logisch voor zo’n specifiek festival. Na een korte uitleg reageert men bijna zonder uitzondering positief. Zowel de bezoekers, als de brouwerijen raken enthousiast en zien een gezellige proeverij voor zich.
Ook vanuit de gemeente wordt er positief gereageerd. Zo mogen we bijvoorbeeld (als uitzondering op het reguliere evenementenbeleid) proefglazen gebruiken.

Het duurt nog maar een paar dagen tot de aftrap van het festival, is het geworden zoals jullie voor ogen hadden?

Toen we in oktober een eerste avond afspraken om onze plannen op papier te zetten, werden we enthousiast en overtuigt dat het iets moois zou kunnen worden. Toch was er lichte onzekerheid over het enthousiasme van Wolvega en de brouwerijen die we voor ogen hadden. Nu, …. Dagen voor de eerste editie lijkt alles in goede banen te lopen (afkloppen) en voorzien we een mooie avond. Dat hebben we natuurlijk mede te danken aan de prachtige line-up (al zeggen we het zelf), in willekeurige volgorde: Diggelfjoer, HappyFace, Gallivant, Het Brouwdok, Koe en Kalf, Brewdog, Kleine Beer, Het Uiltje en Kald Kletske. De muzikale omlijsting komt voor rekening van DJ Vintage Vinyl, welke perfect past in de setting die we voor ogen hebben. Bij de mooie bieren die deze avond gedronken kunnen worden kun je dmv een kaassuggestie een eigen kaasplank samenstellen of iets bijpassends bij de aanwezige foodtruck eten.

Gaat het een terugkerend evenement worden?

Er zijn al verschillende brouwerijen die zich hebben aangemeld voor een eventuele tweede editie. Wat dat betreft kan het zeker een vervolg hebben. Als het publiek er ook voor in is, dan zien we vooralsnog geen bezwaren om nog een keer zo’n leuk evenement te organiseren.

Het einde der (bier)tijd in aangebroken, wat is het laatste biertje dat je wilt nuttigen?

Guido: Zo, dat is een lastige. Wat betreft het mooie verhaal zou ik voor de klassieke Westvleteren 12 gaan. De trappist uit de abdij waar Erwin en ik vorig jaar op kruistocht zijn geweest. Echter is er tegenwoordig nog zo veel meer om van te genieten. Zo heb ik nu een bourbon county brand stout van Goose Island in de kast staan waar ik me zeer op verheug. Of nog één keer de Tactical Nuclear Pinguin?

Erwin: Qua bierkeuze sluit ik mij bij Guido aan, maar dan het liefst een Westvleteren 12 die al wat meer gerijpt is. Ik zie mij dan ook het liefst bij monniken van St. Sixtus abdij op het terras zitten uitkijkend over het graanlandschap.

Where to be(er)!?

Het speciaalbierfestival in Wolvega zal op 8 maart 2019 haar eerste editie kennen. Op het ‘Acht pilarenplein’ in Wolvega zal van 18:30 t/m 00:30 de tent bol staan met beergeeks, craftbeer, heerlijk voedsel en het geluid van DJ Vintage Vynil. Ik ben reuze benieuwd naar het verloop van het festival en ben zelf ook aanwezig met brouwerij Diggelfjoer. Kom je ook een biertje proeven?

Wil je meer weten? www.speciaalbierfestivalwolvega.nl voor meer informatie en tickets. Je kunt natuurlijk ook de Instagram pagina @speciaalbierfestivalwolvega of Facebookpagina @speciaalbierfestivalwolvega bekijken.

#geen18geenalcohol #genietmaardrinkmetmate

Artikel door: Bas de Goede / TheDutchBeerDad

Namens FSOM nodigen we je uit om de avonturen van TheDutchBeerDad op Instagram, Untappd te volgen en zijn filmpjes te checken op het FSOM TV youtube kanaal (LAUNCH SOON!). Vergeet uiteraard niet om onze Social media kanalen te checken! Duimpjes, like en abonnees. Wij houden ervan! See you there & let us entertain you! #fsom

Wil je meer weten over Bas de Goede / TheDutchBeerDad 
dan zijn deze artikelen ook wat voor jou
Bierista worden vanuit je luie stoel? ja, ik wil!
Bouwerij Bûsdoek – ‘Untstean út freonskip’ Veel meer dan alleen bier!
Beth Hart Live from the Royal Albert Hall

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

2 reacties

 1. Goede dag

  En wat als je geen alcohol mag van wege medicijnen.
  Zijn er dan ook speciale biertjes alcohol vrij?

  Petra

  1. Hi Petra,

   Dat is een hele goede vraag. Het is bij mij in ieder geval niet bekend, maar ik sluit het zeker niet uit.
   ’t uiltje heeft bijvoorbeeld alcoholarm bier. Brewdog natuurlijk ook. Ik weet alleen niet wat de brouwers mee gaan nemen naar het festival… Als je uitsluitsel wilt, dan adviseer ik je om contact op te nemen met de organisatie.

   Gr Bas,

   TheDutchBeerDad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram