De Westmalle Extra ontsnapt uit de abdij

Westmalle Extra ontsnapt uit de ABdij en TheDutchbeerdad praat je bij!

Westmalle Extra | Nadat een aantal trappisten hen al voorgingen met het doorbreken van tradities, volgt nu ook Westmalle. Westmalle brengt namelijk de Westmalle Extra op de markt in fles. Een goede ontwikkeling doet het toch afbreuk aan iets wat altijd authentiek en mooi is geweest.

Bij iedere bierliefhebber is de Westmalle tripel en dubbel een bekend bier. Deze twee trappistenbieren zijn al jaren onderdeel van het bierschap bij de betere vakwinkels en later ook gewoon in de supermarkten. En waar men vele nog dachten dat de trappistenbrouwerijen altijd te kunnen doen, wat ze al deden. Tot recent, de ene na de andere doorbreekt met de traditie. De Westmalle Extra was namelijk eerder alleen verkrijgbaar binnen de muren van de abdij.

Westmalle Dubbel en Westmalle Tripel

Westmalle Dubbel is een trappistenbier dat al sinds 1856 gebrouwen wordt binnen de muren van de abdij. In 1926 werd het recept van dit bier, met roodbruine kleur, aangepast en gemoderniseerd. Voor die tijd dan! Dit bier zit vol fruitige aroma’s en esters, heeft tonen van gebrande mout. Naast een licht zoetig en karamelachtig karakter heeft hij met 7% ook nog eens een prettig alcoholpercentage.

De Westmalle Tripel is misschien wel de meest iconische tripel uit het hedendaagse bierschap. Met haar 9% en aroma’s die variëren van fruitigheid tot kruidigheid. Dit is een buitengewoon elegant en complex bier, daar is vrijwel iedereen het over eens. De Westmalle Tripel verdient het om dit aanzien te vergaren en zal hopelijk nog lang de schappen blijven sieren. Daarnaast zullen de Belgische bieren, waaronder de trappistenbieren, binnenkort meer aandacht in ons magazine en het YouTube kanaal FSOM tv.

De monniken hebben even niet goed opgelet, want ook de Westmalle extra is nu uit de abdij ontsnapt. Nu kan iedereen het monnikenbier drinken!

TheDutchBeerDad voor FSOM

Bier voor monniken

We duiken even snel de in het verhaal van de Westmalle Extra. We pakken in dit geval de abdij van Westmalle erbij (rijm is fijn!) en dan hebben we al gezegd dat de Westmalle Tripel en Westmalle Dubbel de meest bekende zijn, maar deze drinken de monniken niet zelf. Dat is veel te heftig met een te hoog alcoholpercentage, zoals je hierboven kunt lezen, want de monniken moeten natuurlijk wel hun dagelijkse taken kunnen uitvoeren.

Daarom werd er van oudsher een bier geschonken binnen de muren van de abdij met een lager alcoholpercentage. Vroeger was schoon drinkwater niet vanzelfsprekend, maar ook daarna bleef het drinken van een bier met een lager alcoholpercentage gebruikelijk. Als resultaat daarvan werd het bier daarna als een soort beloning geschonken aan mensen die de abdij bezochten, tot nu…

De monniken hebben even niet goed opgelet, want ook de Westmalle extra is nu uit de abdij ontsnapt. Nu kan iedereen het monnikenbier drinken!

Thedutchbeerdad voor fsom

Westmalle Extra

Westmalle Extra kun je dus het beste omschrijven als een tafelbier en werd dus voorheen enkel gebrouwen en gedronken door de bewoners van de abdij. Met een alcoholpercentage van 4,8% is het bier toegankelijk en blijven de monniken de gehele dag in staat om hun zware taken uit te voeren.

Na de Tweede Wereldoorlog is de Westmalle Extra iets aangepast en sindsdien word dit bier met plezier gedronken, dit kun je zien aan de beoordeling op bijvoorbeeld het Bierista Platform. Het bier werd voorheen slechts tweemaal per jaar gebrouwen, maar met het op de markt brengen van dit bier zal ook dit gaan veranderen. Gaan dan de monniken ook commerciële belangen dienen, of is dit een gewonen en logische ontwikkeling die ook de trappistenbrouwerijen niet meer kunnen tegen houden/weerstaan.

Ik ga hem in ieder geval snel in huis halen, want een tripje naar de abdij zit er al een tijdje niet in. Jij ook?

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd! Let’s share!
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

The Flying Dutchman Nomad Brewer op FSOM door TheDutchBeerDad
uitgekookt fsom
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

3 reacties

  1. […] door: Bas / @thedutchbeerdadJoin mijn bieravonturen ook op Untappd! Let’s share!Wist jij dat de Westmalle Extra uit de abdij is ontsnapt? Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik […]

  2. […] door: Bas / @thedutchbeerdadJoin mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share!Wist jij dat de Westmalle Extra uit de abdij is ontsnapt? Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik […]

  3. […] door: Bas / @thedutchbeerdadJoin mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share!Wist jij dat de Westmalle Extra uit de abdij is ontsnapt? Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram