Stop being so busy!

Stop being so busy!

17 maart 2021 3 Door Bas de Goede

Hangmat | Tijd maken voor non productiviteit maakt je gelukkig en gezonder. Dit is mijn visie op het leven in een maatschappij dat altijd vol gas gaat en waar je haast continu onder prestatiedruk staat. Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt…

Een aantal maanden geleden schreef ik een artikel over Stress en drukte. Ik kwam op het idee om hierover te schrijven door een boek van Olga Mecking. Dan bedoel ik natuurlijk niet zomaar een boek, maar het boek over de Nederlandse kunst van het niets doen (bestel hem hier, het is echt een aanrader!).

Wie is Olga ook alweer?

Olga Mecking is een journalist met Poolse roots, zei woont al ruim 10 jaar in Nederland en maakte furore over de hele wereld met haar materiaal over de kunst van het ‘niets doen’. Want niksen is moeilijker dan je denkt en is voor velen zelfs onmogelijk in de huidige maatschappij.

Ik heb zelf een fase gehad waarin de stress, drukte en zorgen van het leven mij in gingen halen. Als ik de kennis had gehad die ik nu heb… Oftewel kennis? Het is meer een soort overtuiging en besef dat er meer is dan alleen maar vol gas gaan op jacht naar die volgende euro…

Stop being so busy! Tijd maken voor non productiviteit maakt je gelukkig en gezonder. Dit is mijn visie op het leven in een maatschappij dat altijd vol gas gaat en waar je haast continu onder prestatiedruk staat. Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt... Waar is mijn hangmat?

Olga schreef onder andere het boek ‘Niksen’. Dit boek heb ik met veel plezier en in één ruk uitgelezen, wat überhaupt al bijzonder is voor mijn doen, want lezen is geen regelmatige bezigheid van mij de laatste jaren. Ze begint haar boek met een inleiding waarin ze zichzelf als perfect omschrijft. Om er daarna op terug te komen dat het natuurlijk niet altijd zo was. Een interessante opening van een boek dat verder met dezelfde overtuiging is geschreven zonder arrogant over te komen.

Het niksen is dus trending topic te noemen toen ik het eerste artikel over dit boek schreef, maar daaraan is maanden later nog niets veranderd. ‘Niksen’ door Olga Mecking werd al in 14 landen verkocht van Noord Amerika tot Hongarije en weer verder via Brazilië naar Indonesië. Overal is men geïnteresseerd in het ‘niksen’, want dat is niet niks.

‘Olga Mecking zette het Nederlandse fenomeen niksen op de internationale kaart.’ – de Volkskrant
‘Niksen. Deze Nederlandse way of life is zo simpel als, eh, niets doen.’ – Time Magazine
‘Niksen is perfect voor mensen die meditatie frustrerend vinden.’ – NBC News
‘Tijd maken voor non-productiviteit maakt je gelukkiger en gezonder.’ – The Times

Lekker Niksen

Bij niks doen denken mensen al gauw aan het chillen in een hangmat. En dat is ook zeker zo, maar vaak ga je toch weer met je telefoon of tablet aan de slag. Het idee erachter is juist om je productiviteit stil te leggen, gewoon echt even helemaal niets.

Ook mensen die juist gefrustreerd raken van mediteren kan ik dit boek aanraden. Niks werkt meer bevrijend dan je productiviteit stil te leggen en even te niksen, niks doen, nada, noppes… Echt even helemaal niks… En dat kan ook gewoon vanuit je hangmat!

Stop being so busy! Tijd maken voor non productiviteit maakt je gelukkig en gezonder. Dit is mijn visie op het leven in een maatschappij dat altijd vol gas gaat en waar je haast continu onder prestatiedruk staat. Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt... Waar is mijn hangmat?

Weet je bijvoorbeeld dat Stress eigenlijk hetzelfde signaal afgeeft als pijn? Wanneer wij het druk hebben is er een duidelijke correlatie met stress en dit is op zich goed, het is namelijk een signaal dat je het rustiger aan moet doen. Hoe meer je onder een doorlopende vorm van stress staat, des te meer ga je er een afkeer tegen krijgen in plaats van afweer. Want dit laatste is juist de sleutel naar goed om kunnen gaan met druk…

Luister naar je stress signalen. Ga eens zitten als je een stress-achtig gevoel krijgt. Hoe voel je je dan? Je kunt dan niet tot rust komen, hoe graag je ook wilt. Je lichaam zit namelijk in de noodtoestand met haar voet tot op het gaspedaal tot de bodem ingedrukt. Continu vol gas rijden betekent dat je tank snel leeg raakt. Tank dus op tijd en de visie die Olga Mecking met het boek ‘niksen’ bespreekbaar maakt, spreekt mij in ieder geval aan.

Probeer jij mee te ‘niksen’? Scoor dan gelijk even die hangmat! Binnenkort gaan we verder over dit onderwerp, maar nu ga ik eerst even niks doen.

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Food & Drinks are my passion!
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Please follow and like us: