brand bier verdwijnt uit wijlre.

Wijlre | De schok van Wijlre klinkt als een titel van een majestueus verhaal, een verhaal waarin reuzen de bedding van de Maas bewerken en dwergen goud delven in het heuvelland van Limburg. Een verhaal waarin de gezellige dames de pullen met bier op de tafels van de werklui zetten, waarin de schuimende kragen vol lust en verlangen opgeslurpt worden en blijven hangen in de ongeschoren gezichten van de zwoegers. Helaas is en blijft dat toch maar een stukje fantasie.

Daar kwam dan het nieuws. Heineken stopt met het brouwen van Brand Pils in Wijlre. De brouwerij wordt afgebroken en er is een soort plan dat er een microbrouwerij voor speciaalbier gebouwd zal worden. Uiteraard met een proeflokaal erbij. Saillant detail is wel dat er 48 banen verloren gaan, of toch niet? Of, toch wel?

Verduurzamen enzo

“Om de ijzersterke positie van Brand ook in de toekomst te kunnen waarborgen is deze stap noodzakelijk. Met de investering in de nieuwe microbrouwerij spelen we in op de snelgroeiende markt van speciaalbier. In Limburg en ver daarbuiten kan iedere bierliefhebber genieten van het moois dat we in Wijlre brouwen. Wat ook belangrijk is, is dat de nieuwe Brand Brouwerij in zijn nieuwe vorm helemaal C02-neutraal* wordt. Dat is in de huidige opzet in Wijlre niet te realiseren. Met dit nieuwe hoofdstuk bouwen we voort op het stevige eeuwenoude fundament van Brand en zorgen voor een robuuste toekomst van onze oer-Limburgse brouwerij met respect voor omgeving en natuur”. Aldus Maarten Koudenburg, eindverantwoordelijk van de Brand brouwerij.

Brand Pils heeft wel eens prijzen gewonnen natuurlijk, niet geheel onterecht als je het mij vraagt. Maar wat rechtvaardigt een stap als deze? Zeker wanneer je positie al ijzersterk is. Ik begrijp heel goed dat we in een tijd leven waarin verduurzamen soms noodzakelijk is, maar toch ook zeker een trend is waar iedereen aan mee wil doen.

Wanneer we gaan kijken naar verduurzamen, is dat, in tegenstelling tot de berichtgeving vanuit Heineken, toch echt wel mogelijk in Wijlre. Kijk maar eens naar de buren in Gulpen, waar Gulpener de duurzaamste brouwerij van Europa heeft staan. Waarom dan niet in Wijlre?

Aandeelhouders

Grote bedrijven hebben te maken met aandeelhouders, en die moet je natuurlijk tevreden houden. Dat lukt wanneer je je bedrijfsprocessen efficiënter maakt en daarmee je kosten naar beneden brengt. Brand Pils niet langer in Wijlre brouwen hoort daar natuurlijk bij, zeker als je weet dat de productie van Brand Pils zal verhuizen naar Zoeterwoude en Den Bosch.

Bedrijven die duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen nastreven hebben vaak een dubbele agenda. Dat kan natuurlijk niet zomaar veroordeelt worden, iedere ondernemer of onderneming is natuurlijk ooit begonnen om geld te verdienen. Maar wanneer is het genoeg?

de schok van wijlre bij fsom magazine

Altijd maar, meer en meer winst moeten maken heeft natuurlijk niets met duurzaam en maatschappelijk ondernemen te maken. Het gaat om de tevredenheid bij de aandeelhouders. Daarna laat je de Pr-afdeling een mooi verhaal maken over de nieuwe microbrouwerij met proeflokaal in Wijlre en klaar is Kees. Of in dit geval Heineken. Probleem opgelost! Een iconische brouwerij elimineren, Brand pils in de massa gooien en een leuk verhaal bedenken waarin de lokale binding tussen Wijlre en Brand wordt benadrukt.

Werk(loos)en

De nieuwe bestemming van de Brand Brouwerij in Wijlre heeft natuurlijk gevolgen voor het personeel, er verdwijnen namelijk 48 banen. Het doel is om een deel van deze banen in de microbrouwerij en proeflokaal onder te brengen. En de rest zal elders binnen Heineken aan het werk kunnen gaan, hoe dat te realiseren is wanneer je in Wijlre woont. Is nog onduidelijk.

Het doel is om alle achtenveertig medewerkers, die de uitstekende reputatie van Brand mede hebben opgebouwd, vervangend werk buiten Wijlre aan te bieden. Aldus Heineken.

De toekomst

Met de moderne microbrouwerij speelt Brand in op de groeiende markt voor speciaalbier. Het biedt volop ruimte aan klassiekers zoals Brand Up en Imperator en tegelijkertijd kunnen we anticiperen op trends en consumentenwensen. Want in het nieuwe ontwerp kan snel en makkelijk geschakeld worden tussen verschillende brouwsels.”

Van Lichtblond tot Donker; de nieuwe Brand microbrouwerij in Wijlre kan het hele scala aan. Wijlre wordt naast een bakermat van klassieke brouwsels ook een broedplaats voor collabs en de ontwikkeling van limited editions voor bijvoorbeeld Limburgse evenementen. Dit platform van flexibiliteit vergt een investering van enkele miljoenen. Kleinschalige productie vereist namelijk een andere set aan brouwapparatuur. Het grootste deel wordt besteed aan ketels en nieuwe verpakkingslijnen. Door de metamorfose wordt het meteen ook een duurzame onderneming. Het energieverbruik gaat fors omlaag en er wordt maximaal gebruik gemaakt van hernieuwbare energie.”

Er daar was ineens de schok van Wijlre. Met de aanstaande sluiting van de Brand bier brouwerij in Wijlre komt een einde aan een tijdperk.

De Brand microbrouwerij is hierdoor straks volledig C02 neutraal. En dit alles met oog voor de natuur en de directe omgeving, waaronder het geliefde wandelpad langs de Geul dat nadrukkelijk bij de brouwerij wordt betrokken. Maar het allerbelangrijkste is dat we hier prachtige speciaalbieren blijven brouwen en verder bouwen aan dit mooie merk, daar kijk ik echt naar uit”. Aldus Marc Scholten, merkverantwoordelijke van Brand.

Ach, misschien ben ik ook maar een romanticus. Ik zal er niet meer of minder Brand Pils van gaan drinken en wanneer alles langzaam is veranderd in 2023/2024. Zal ook ik zeker weten wederom een bezoek aan Wijlre brengen, maar dan voor een speciaalbiertje i.p.v die oude vertrouwde Brand Pils.

Lees in dit artikel de vatgerijpt smaakbeleving van Monica Etman, die jullie ook wel kennen als ‘Moon Loves Food’, van de voorproef editie van de Hertog Jan Grand Prestige Biere du Soir Vatgerijpt 2022.

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen ook op Untappd en Instagram! Let’s share! #beergeeksunite

Lees ook: Wie is die Nathalie van Bierliefhebbers 2.0? Of neem een trip down memory lane

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram