De jigsaw puzzel die een hypotheek afsluiten heet.

Huis kopen

Huis kopen | Een huis kopen is een geweldige stap in je leven. Of het nou je eerste woning is, of dat je alweer bezig bent met een vervolgstap, een big deal is het zeker. Wanneer je dit gaat doen is het helaas iets meer dan enkel wat nummertjes invoeren. Hoe werkt het eigenlijk?

Bij FSOM Magazine voorzien we je regelmatig van bepaalde tips & tricks over dagelijkse zaken in het leven en dus ook financiële zaken. Denk aan het kopen van een nieuwe auto of het afsluiten van je verzekeringen. Een huis kopen is ongetwijfeld de grootste aankoop die je in het leven zult doen. Daarom kun je het beste beginnen met het vinden van een goede hypotheekadviseur.

Hoe ga je beginnen?

Ik neem je dus even mee in het traject dat ik aflegde om als starter een woning te kopen. Dit was ongeveer zes jaar geleden en ik was op dat moment vrijgezel en wilde een mooi huis kopen. Eerst ging ik natuurlijk kijken wat ik te besteden had, want er zijn namelijk eindeloos veel gratis tools om online te berekenen wat je ongeveer kunt besteden.

Al deze tools zijn leuk en kunnen je zeker een globaal beeld geven, maar vergeet niet dat al deze tools beïnvloedbaar zijn door diverse factoren. Denk aan rentestanden, welke gegevens nemen ze mee, welke hypotheekverstrekkers worden er meegenomen in deze tool. Want aan het einde van de rit, draait het wel om het verkrijgen van gunstige voorwaarden.

De jigsaw puzzel dat een huis kopen heet. 

FSOM Magazine
Foto credits Dmitry Zvolskiy

Ik ging wat woningen bezichtigen van vrijstaand en oud tot aan nieuwbouwwoningen. Destijds was het zo dat er recent besloten was dat je 2% van de koopsom zelf op tafel moest leggen en de kosten van de notaris en dergelijke ook uit “eigen zak” moest komen. Gelukkig rekenende de financieel adviseur die ik vond een vast tarief dat lekker meegefinancierd kon worden.

Wanneer je dus een woning hebt gevonden, ga dan vooral eerst op zoek naar een goede adviseur om de ideale hypotheek te vinden. Deze kun je adviseren over alle stukjes uit de jigsaw puzzel die een hypotheek afsluiten heet. Mijn financieel adviseur was zo geweldig dat hij me ook een aantal hele goede tips gaf voor de onderhandeling met de verkopende partij. In the end, it’s all about the money.

Je huis kopen

Dus, je hebt je droomhuis gevonden en je start de onderhandelingen. Je weet inmiddels van je adviseur wat je bestedingsruimte is. Daarnaast is het vooral belangrijk om ook de kosten inzichtelijk te maken waarmee je te maken krijgt na het overeenkomen van de prijs.

In mijn geval bleek dat ik meer te besteden had, dan de gemiddelde rekentool online aangaf. Ik had een mooie bonus-clausule in mijn contract, die veel hypotheekverstrekkers meenemen in je totale inkomen. Dikke pluspunten voor mijn adviseur!

Huis kopen? De Jigsaw puzzel dat een huis kopen heet. TheDutchBeerDad op FSOM Magazine.

Uiteindelijk waren de onderhandelingen over mijn woning binnen één uur geregeld. Een bod, tegenbod en laatste bod van mijn kant resulteerde in een overeenkomst. Ik werd de trotse eigenaar van een mooi nieuwbouw casco twee-onder-een-kapwoning in Friesland. Klussen maar! Ehh, nope. Zo snel gaat dit niet.

Er komt nu een traject aan waarin je alle documenten gaat lezen en gaat aanleveren aan je adviseur. Die bouwt een mooi dossier voor je op en onderhandelt de voorwaarden met de hypotheekverstrekkers en banken. Dit traject duurde voor mij enorm lang. Ik was maar alleen, een starter op de woningmarkt en dan toch die rare bonus-clausule in mijn contract.

Waar de eerste bank toch afhaakte nadat ze eerder akkoord gingen heeft mijn adviseur razendsnel geschakeld en wilde een andere bank maar wat graag een hypotheek aan mij verstrekken. Mooi meegenomen was ook nog een lagere rente!

Het is zover!

Dan is het eindelijk zover, op naar de notaris. De hypotheekadviseur heeft alles goed geregeld. Alle akkoorden staan op papier en de overdracht kan plaatsvinden. Een hoop formaliteiten en dan de handtekening! Het grandioze moment dat je de sleutels in handen krijgt en gewoon zelf naar je nieuwe huis kunt. Zelf de deur open kunt doen en beseft dat er een heel nieuwe avontuur kan beginnen…

Ik had het geluk dat ik een goeie hypotheekadviseur heb gevonden, mijn tip aan jou is: Doe dat ook! Ga op zoek naar de juiste adviseur. Ga eerst eens op de koffie of in deze tijd een videogesprek, kijk of die click er is en ga dan aan de slag met die hypotheek om je droomhuis te kopen!

Artikel door: Bas de Goede / @thedutchbeerdad

fsom website banner logo entertainment De Jigsaw puzzel die een hypotheek afsluiten heet. TheDutchBeerDad.

Dit is echt wat voor jou!

Bizarre voorspelling over het corona virus!
Northern Monk X By the river brewing collabbrew!
Days Gone – The FfredericC Review

Mannen weten niet wat vrouwen allemaal weten!
Deze films horen op jou watchlist!
Het receptenboek | Zelf Tzatziki maken!

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram