De avonturen van RedBad

fsom redbad bieren foto thedutchbeerdad

“Redbad Kening fan é Friezen” Het echte verhaal. Een prachtig boek over niemand minder dan RedBad de koning van alle Friezen en een prachtig stukje geschiedenis. Het boek is al geschreven dus die mogen jullie zelf lezen. Ik ga jullie iets anders vertellen over de avonturen van RedBad. De avonturen van drie Friese vrienden en hun voorliefde voor het gerstenat.

Gezelligheid kent geen tijd.

Gezelligheid kent geen tijd. In ieder geval niet wanneer je met de mannen van Brouwerij RedBad een interview gaat doen. Ik kwam op een gure Vrijdagavond aan op een pikdonker stukje industrieterrein in Leeuwarden. De Hemrik is het terrein waar ik had afgesproken met de brouwers’, donker, winderig. Een zeiknat geregend wegdek bracht mij letterlijk naar een lichtje in de duisternis. Een bouwkeet dacht ik nog? Eenmaal dichterbij gekomen wist ik zeker dat ik goed zat… Ik was bij brouwerij Redbad aangekomen.

Ik ga jullie iets anders vertellen over de avonturen van RedBad. De avonturen van drie Friese vrienden en hun voorliefde voor het gerstenat.

In een kamer waar de dozen bier letterlijk tot aan het plafond gestapeld stonden en er meer bier te vinden was dat in de natste droom van een bierliefhebber begon het gesprek al snel op gang te komen. Een ding is zeker, een biertje drinken met de mannen van RedBad is niet saai! De verhalen die de revu passeerden waren prachtig, van sterke verhalen zoals aan de stamtafel in de kroeg tot een lesje geschiedenis waar mijn geschiedenis lerares Ria nog een puntje aan kon zuigen!

Redbad Kening fan é Friezen

Wie alles wil weten over de geschiedenis van Nederland uit de 7e en 8e eeuw verwijs ik graag naar het boek “Redbad Kening fan é Friezen“, neem een kijkje op Wikipedia of ga een keer gezellig langs bij de mannen van RedBad.

Redbad. Koning van de Friezen.

Het was een tijd onvergelijkbaar met het heden en Nederland was Nederland nog niet. Diverse stammen hadden allen hun eigen gebied en gebruiken totdat de Franken langskwamen. De Franken wilde met geweld het gebied veroveren en hun geloof en gebruiken opleggen aan de stammen/lokale bevolking. Een gebied van het noordelijke stukje van Frankrijk tot en met Noord Duitsland was het gebied waarover we spreken.

RedBad was een dappere held en een geweldige krijgsheer. Mede daarom werd hij door alle stammen uitgeroepen tot koning. Koning van Magna Frisia. Hij bleef strijden en weigerde zijn volk uit te leveren aan de Franken en van het woord overgave had hij nog nooit gehoord. Hij was een zeer eigenwijze koning en zo maken we een prachtig bruggetje naar de hedendaagse (brouw)koningen die de naam RedBad dragen.

Ik ga jullie iets anders vertellen over de avonturen van RedBad. De avonturen van drie Friese vrienden en hun voorliefde voor het gerstenat.

Speciaalbier uit Friesland

Ik woon zo’n beetje 10 jaar in de provincie Friesland en er is een ding wat mij opvalt. Het bier! Het bier dat gedronken word is overwegend pils. Dit is niet generaliserend bedoeld, maar het is simpelweg zo. Zelfs in mijn vrienden en kennissenkring moet ik alle zeilen bijzetten om ze steeds meer speciaalbier te laten proeven. De lokale kroegen worden pas recent aangevuld met steeds meer speciaalbier.

Er zijn steeds meer kleine brouwerijen die dapper aan het brouwen slaan en de groei doormaken richtig een professionele(re) brouwerij. Of je de bieren nu laat brouwen bij een huurbrouwerij of dat je zelf staat te brouwen in je schuurtje. Er is een beweging gaande waar ik me al jaren mee bezig hou en stimuleer voor zover mijn nederige persoon dat kan. Nu is deze beweging er eentje die nu eindelijk levendiger word.

De Markies in Leeuwarden bijvoorbeeld. Een venue bomvol met bier en afgelopen jaar kregen ze daar ook nog de erkenning voor. In de Café Top 100 eindigde ze fier als provinciewinnaar. En zo begint ook ons verhaal over de avonturen van RedBad.

Het ontstaan van Bierbrouwerij RedBad

Een biertje drinken met de mannen van RedBad is niet saai! Denk maar eens na, je kunt zelfs partyservice RedBad boeken en dan heb je de garantie dat het dak eraf knalt. De mannen van RedBad hebben niets te maken met de gelijknamige sensatiefilm van eigen bodem, die helaas niet bepaald sensationele reviews kreeg. Maar toch zijn ze naar Eindhoven toegereden om de cast en crew te trakteren op bieren van RedBad.

Hierover vertelden de mannen dan ook honderduit toen ik ze sprak. Een prachtig gebaar als je het mij vraagt en tevens was dit een uitgelezen mogelijkheid voor de makers om wat fact-checking te doen. Dit had de film enkel goed kunnen doen!

Ik ga jullie iets anders vertellen over de avonturen van RedBad. De avonturen van drie Friese vrienden en hun voorliefde voor het gerstenat.

Een vriendengroep in Friesland is de basis van bierbrouwerij RedBad. Een opvallende gelijkenis met een eerder artikel in de bierbrouwerijen kruistocht die ik heb geschreven; over Brouwerij Busdoek.
Een vriendengroep dat zoals zovelen tijdens het uitgaan graag een pilsje drinkt. Maar de vrienden kwamen er al gauw achter dat ze toch wat meer wilde, er was simpelweg een tekort een goed bier. Door hun natuurlijke aard schroomde ze niet dit duidelijk aan te geven bij een gerespecteerde kastelein. Zijn reactie was: “Dan moet je het lekker zelf gaan brouwen!” en zo geschiedde…

De vrienden gingen zelf brouwen! Ik mocht een kijkje nemen waar dit ooit begon, hieronder vindt je een aantal foto’s die de brouwlocatie laten zien. Superschoon (Dankzij Gerrit!) en nog altijd in topconditie!

Ik ga jullie iets anders vertellen over de avonturen van RedBad. De avonturen van drie Friese vrienden en hun voorliefde voor het gerstenat.

Ik ga jullie iets anders vertellen over de avonturen van RedBad. De avonturen van drie Friese vrienden en hun voorliefde voor het gerstenat.

Vriendschap

De vrienden gingen aan de slag, maar moesten nog een hoop leren. Dit leerproces heeft jaren geduurd en elke keer opnieuw moest het recept verbeterd worden, elke keer opnieuw moest en zou het bier lekkerder worden. Voldoening, dat is wat ze uit het bier wilde halen. Zoals ze zelf zonder schaamte aangeven zijn ze daarin glansrijk geslaagd! Tijdens het interview kwam de term ‘Moonshiners op z’n Fries’ ter sprake, deze benaming geeft de avonturen van RedBad nog meer allure dan deze al heeft!

Uiteindelijk zijn er vanuit de vriendgroep drie overgebleven die de knoop hebben doorgehakt en de uitdaging op hebben gepakt om met hun visie en hun bier het bierlandschap te veroveren. De avonturen van RedBad namen steeds serieuzere vormen aan.

De bieren van RedBad kom je steeds vaker tegen, in de vele streekwinkeltjes die Friesland en diverse prima slijters kun je ze eigenlijk altijd wel vinden. Daarnaast zijn de mannen regelmatig te vinden op diverse festivals en evenementen. 11 Augustus in Earnewald. Van 5 tot en met 8 September bij de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Uiteraard zijn ze weer te vinden op het Bockfest bij bierbrouwerij Maallust en de dag ervoor op een event in het Friese Surhuisterveen.

FSOM RedBad Aldgisl
Aldgisl was de voorganger van Koning RedBad.

Weizen

Vanaf het eerste moment was de enige eis aan de bieren die ooit de ketels van RedBad zouden verlaten, dat het een puur natuurlijk product moest zijn dat uitstekend doordrinkbaar is. Dat het dus ook gewoon lekker gedronken kan worden in elke kroeg in elke uithoek van het land. De logische keuze viel al gauw op Weizen bieren. Puur natuur, dat is RedBad.

Eigenwijze brouwers brouwen eigenwijze bieren. Dit houden ze stug vol tot de dag van vandaag. In 2015 zag RedBad officieel het levenslicht en inmiddels hebben ze 3 verschillende bieren op de markt.

RedBad Dunkel Weizen – Een prachtig doordrinkbare Dunkelweizen met de naam Zwarte Ridder en een wat hoger koolzuurgehalte. Bovengistend en met 5,8% alcohol is dit wat mij betreft een ode aan de oorspronkelijke Dunkel Weizen.

RedBad Weizen – Op de markt sinds 2016 en naar smaak van de brouwers is dit de perfecte weizen. 5,2% alcohol en de indeale drink temperatuur van 7 graden moet gehandhaafd worden voor een optimale smaakbeleving!

RedBad Weizenbock – Jawel, een bock bier. Maar dan wel een weizenbock! Met haar 7% alcohol is dit een plaatje, een zachte maar volle smaak doet je verleiden om snel nog een slok te nemen. Precies het gevoel wat de brouwers voor ogen hadden toen ze dit bier in 2018 op de markt brachten.

De bieren komen binnenkort nog uitgebreid aan bod op mijn Instagramkanaal. Dus volg snel @thedutchbeerdad en check wat mijn gedachtes zijn over de bieren van RedBad. Brouwerij RedBad kun je uiteraard ook zelf volgen op Facebook en Instagram.

Ik ga jullie iets anders vertellen over de avonturen van RedBad. De avonturen van drie Friese vrienden en hun voorliefde voor het gerstenat.

De bierbrouwerijen kruistocht

Na deze verovering in mijn bierbrouwerijen kruistocht ga ik verder op reis naar de volgende brouwerij. Welke? Stay tuned…

De vorige episode van de bierbrouwerijen kruistocht was de Jonge Beer brouwerij uit Hoogeveen, heb je deze gemist? Klik dan snel op de link!
JONGE BEER BIERBROUWERIJ UIT HOOGEVEEN

Dit artikel is geschreven door: Bas de Goede – TheDutchBeerDad
Meer zien van mijn bieravonturen? Check dan TheDutchBeerDad op Instagram & Untappd. Mijn YouTube video’s check je op FSOM tv!

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

2 reacties

  1. […] jij de avonturen van Redbad al gelezen? In deze episode van de brouwerijen kruistocht zit ook een vette prijsvraag verstopt! […]

  2. […] uiteraard niet je nog maar tot en met Vrijdag 21-06-2019 mee kunt doen met de prijsvraag over RedBad! <– Klik snel om GRATIS bier te winnen! Vergeet niet om je te abonneren op ons FSOM […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram