Waar komt die Zuydhype toch vandaan?

pineapple pilsner uit maastricht van brouwerij zuyd

In het afgelopen jaar dook er ineens een nieuwe brouwer op en met deze nieuwe brouwer werd er ook ineens een nieuwe hype geboren. De Zuydhype van Brouwerij Zuyd. Maar waar komt die Zuydhype toch vandaan?

Brouwerij Zuyd komt zoals de naam als doet vermoeden uit het zuiden van ons land. Maastricht is de plek van waaruit Bas Jacob, Rick en Hein hun passie beoefenen en dat niet zonder visie doen. Om toch eens in contact te komen met de helden achter de #zuydhype ben ik met ze in gesprek gegaan en heb ze een aantal vragen gesteld.

logo brouwerij zuyd op fsom door thedutchbeerdad

Brouwhelden uit het Zuyden

Wie zijn de helden achter Brouwerij Zuyd?

Brouwerij Zuyd bestaat uit een 3 koppig “helden” team. Samen maken ze Brouwerij Zuyd tot de geweldige creatieve Brouwerij die we nu zijn. Startend met held nummer 1 Bas Jacob.

Bas Jacob is mede eigenaar & De creatieve brouwer.

Bas, een jonge gepassioneerde brouw ondernemer met een culinaire achtergrond. Door zijn opleiding Food & Design aan de Hanze Hogeschool beschikt Bas over veel kennis die hij vervolgens is gaan combineren met de ambacht Bierbrouwen. Door te denken als een chef-kok brouwt Bas de meest waanzinnige uiteenlopende bieren die perfect samengaan met een goed gerecht. Creatief, origineel, experimenteel oftewel Bas Jacob.

Zijn droom? De bourgondische eetcultuur van het zuiden verrijken met bier dat met kennis en passie gemaakt is van uitgelezen ingrediënten.

Onze tweede held, Hein van Baast. Hein van Baast is de technisch brouwer

Deze gedreven bierbrouwer kan van water geen wijn maken maar wel de mooiste bieren. Het vak bierbrouwen heeft hij dankzij zijn studie Voedingsmiddelentechnologie meester gemaakt. Door zijn kennis, ervaring en zorgvuldigheid weet hij uitgesproken recepten te ontwikkelen tot uitgebalanceerde brouwsels. Gedurfd, experimenteel, durfal, oftewel Hein van Baast!

Zijn droom? De biercultuur in Nederland verrijken met smaakvolle en ambachtelijke speciaalbieren.

pineapple pilsner van brouwerij zuyd op fsom

En de laatste held, ook meteen de jongste van dit hele stel. Rick Knops is onze creatieve B(r)ouwer.

Rick, Het creatieve brein van Brouwerij Zuyd met een mega grote passie voor bier. Onze student healthcare engineering ( iets met chirurgen en technologie) runt naast zijn studie de hele social media en communicatie afdeling van Brouwerij Zuyd. Al eens gechat met Zuyd, waarschijnlijk had je deze jongeman aan de lijn. Buiten het feit dat onze Social game nu on point is maakt Rick ook de etiketten en heeft hij… jawel…. 9 van de 10 nieuwe specials van 2020 bedacht. Creatief, sociaal, getalenteerd oftewel Rick Knops!

Zijn droom? Bieren creëren met een prachtig verhaal. Smaakvolle experimentele bieren in een leuk jasje en natuurlijk een Social game waar je u tegen zegt! Misschien heb je zelfs #rickmaaktdeetiketten viral zien gaan.

Hoe is het ‘Zuyd’ idee ontstaan?

Brouwerij Zuyd ligt in het Bourgondische en traditionele zuiden van Nederland, namelijk Maastricht. Graag wilden we een herkenbare naam die het zuiden zou benadrukken en de cultuur. Hieruit is de naam Zuyd ontstaan. Mede dankzij onze zuidelijke ligging van onze brouwerij, maar ook een regio vol traditie en geschiedenis.

Als jonge en experimentele brouwerij wilde we letterlijk wat leven in de brouwerij brengen en tegen deze gewoontes/tradities aanschoppen (alleen niet te hard natuurlijk). De eeuwen oude biercultuur van onze zuiderburen in België zit er dik in en die respecteren we zeker. Ons doel is dan ook om de mensen te verrassen en ze uit te dagen om nieuwe smaken, geuren, stijlen en sensaties te beleven. Reden hiervoor is ook dat we juist in Maastricht zijn gevestigd. In 2016 zijn we officieel gestart op een oude legerkazerne namelijk de Tapijn Kazerne.  In de oude kantine brouwen we nu onze experimentele en uitdagende bieren.

Welk bier kwam er uit de allereerste brouwsessie? En is deze dusdanig goed bevallen dat het bier is opgenomen bij de ‘vaste’ bieren?

Het allereerste bier van Brouwerij Zuyd was een India Pale lager. We hadden een combinatie gemaakt van een klassieke pils van 5& maar dan wel flink gedryhopt zoals een goede IPA is. Dit beviel zo onwijs goed, zelfs zo goed dat we hem vast in het assortiment genomen hebben. De naam? The beer, the myth, the legend, the MOSA 5.

Het is dus een hoppige lager die geïnspireerd is op de scheepsbieren voor lange zeereizen naar indie. Daarnaast vernoemd naar de handelsrivier van “Mestreech” oftewel Maastricht. Namelijk de Maas. Met 5% alcohol, lage gisting en 10 EBU. Heeft die bier ene goudblonde kleur en een bitterheid van 29EBC. Deze is dus vrij toegankelijk voor iedere bier drinker.

De laatste Zuyd special van 2019

Hoe is de laatste special van 2019 tot stand gekomen?

Naam: Sébastian Tapine
Stijl: Bière Du Brut

Wij wilden een feestelijk en sprankelend bier brouwen voor de afgelopen feestdagen, en natuurlijk om de prachtige Craft series af te sluiten. Het hoefde geen standaard bier te worden met winterse specerijen, maar een bier om mee te proosten, als aperitief of juist als partypopper op je feest.

sebastian taupine op fsom

De Sébastian Tapine is uiteindelijk een goud kleurig blond bier geworden met veel Amerikaanse aroma hoppen. Daarnaast hebben we voor het fruitige karakter verse perzik en abrikoos toegevoegd en is het bier vergist met je raad het al… Champagne gist! Hierdoor krijgt het bier een lekker droog karakter, zoals een goeie champagne hoort te smaken. Wij dachten zelf dat het op dat punt nog BRUTER zou moeten kunnen, hebben we er nog 10 kg lokaal geteelde honing bijgevoegd. Hierdoor hebben we zowel het zoetje als het alcoholpercentage een boost gegeven en verder heeft dit bier gelagerd op Frans eikenhoutensnippers. Kortom. Vanille, perzik, abrikoos, Honing en dat allemaal ge-dryhopt met amarillo en simcoe.

Het verhaal achter Sébastian Tapine

Sébastian Tapine of ook wel Sebastiaan Tapijn was een legeringenieur uit de 16de eeuw. In 1578 benoemde Willem van oranje hem tot vestingscommandant in Maastricht. Misschien gaat er al een belletje rinkelen? Tapijn … Maastricht… We hebben het dan natuurlijk over de Tapijnkazerne. Vernoemt naar deze legeringenieur uit de 16de eeuw.

Sebastian tapine was niet zomaar een legeringenieur. Hij verzwaarde de Maastrichts stadsmuren, moderniseerde muurtorens en diepte grachten uit. Hij zorgde voor de verbetering van de stad Maastricht in de 16de eeuw, en leidde in 1579 de verdediging van de stad tijdens het Beleg van Maastricht.

craft series special van brouwerij zuyd op fsom door thedutchbeerdad

Na eeuwenlang vergeten te zijn geweest, werd in 1934 de militaire kazerne in Maastricht vernoemd naar hem. De tapijnkazerne, dat niet alleen als militaire kazerne heeft gediend maar ook sinds 2016 als onderkomen voor Brouwerij Zuyd. In de kelders van de tapijnkazerne is immers het avontuur van Brouwerij Zuyd begonnen. Kortom een bedankbier vanuit Zuyd voor de tapijnkazerne en een geweldig verhaal om te vertellen op feestjes en partijen.

De toekomst van Brouwerij Zuyd

Wat staat er ver op de planning voor de komende maanden? Zijn jullie op events te vinden en wat voor nieuwe bieren gaan er komen?

Als Brouwerij Zuyd gaan we natuurlijk verder met de Craft series. Elke 6 weken zullen we een nieuwe special lanceren. Allemaal geïnspireerd op de food wereld die vol zit met guilty pleasures. Elk bier van de Zuyd Craft series is kleinschalig gebrouwen en heeft elk zijn eigen unieke karaktereigenschappen, zowel in smaak, beleving als ook ontwerp.

Daarnaast gaan we in kwartaal 1 van 2020 aan de slag met ons nieuwe basis assortiment. Daar gaat het een en ander namelijk veranderen als ook de manier van bedrijfsvoering. Verwachting is dat we in kwartaal 2 van 2020 een nieuwe core range hebben waardoor we 2 segmenten produceren. De Craft series en Project Z (laten we het nu maar even zo noemen).

specials van brouwerij zuyd op fsom

De laatste vraag is een klein beetje traditie geworden bij FSOM en vragen we eigenlijk aan alle brouwers en bierliefhebbers waarmee we in gesprek raken. Deze vraag is uiteraard met een dikke knipoog bedoeld.

Als jullie nog 1 biertje zou mogen drinken, welke zou je dan uitkiezen en op welke plek wil je deze drinken?

Pfoeh wat een vraag dit. Een laatste biertje voor een brouwer is natuurlijk wel heftig. Denk dat onze jongste telg Rick deze mag gaan beantwoorden.

Als ik mijn laatste biertje zou mogen drinken… Ik denk dat menig brouwer hier een dikke Barley wine, stout of wat dan ook verkiest. Maar ik kies denk ik voor het biertje waarmee mijn speciaal bier passie begon.

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik was bij mijn opa thuis en we hadden het over zijn werk als medewerker bij de Band bierbrouwerij. Opa vertelde altijd in geuren en kleuren over zijn ervaringen en verhalen wat hij op de Brouwerij meemaakte. Hij brouwde mee met Brand up en de Imperator twee van zijn favoriete bieren. Destijds was ik echt nog een leek, ik dronk alleen pils en had nog niet veel speciaal bier gehad. Mijn Opa nam me mee de kelder in, liep met me naar een kistje waar een oude imperator in lag.

Nu begint niet iedere speciaal bier drinker met een gerijpt bier maar voor mij was dit wel het geval. We maakte de oude Imperator open en er zat zelfs nog een minuscuul beetje koolzuur in. In de smaak was het iets wat ik nog nooit geproefd had. Het leken wel wat hopjes, zoetigheid, zoethout het was echt een heerlijk bier. Nu jaren verder kan ik die Imperator nog altijd goed herinneren. Mijn laatste bier? Als het kan, dan graag samen met mijn Opa bij hem in de kelder. Die Imperator open knallen en proosten op het leven. Want wat hebben wij het als brouwers toch goed!

The End?

This is not the End, this is just the beginning. Het interview was ten einde, maar Brouwerij Zuyd knalt gewoon lekker door. Wat een prachtige verhalen komen er naar boven wanneer je de helden achter Brouwerij Zuyd aan het woord laat. Mijn dank is dan ook groot dat ik kennis heb mogen maken met deze levensgenieters, maar ook zeker gedreven ondernemende brouwers met een passie voor de ambacht.

Het verhaal van het laatste biertje dat Rick graag zou drinken met zijn Opa, is en blijft er eentje om in te lijsten. Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog wat bieren mogen weggeven door middel van een Instagram giveaway. Wiebe Kees was de gelukkige winnaar en kan dus ook van deze met Zuyderlijke ambacht en liefde gebrouwen bieren genieten.

Wil je meer wat van en over Brouwerij Zuyd. Bezoek dan de website www.brouwerijzuyd.nl of volg hun natuurlijk op Social Media!

Artikel door: Bas – TheDutchBeerDad
Met speciale dank aan het team van Brouwerij Zuyd
#beergeeksunite @fsommagazine

Neem snel een kijkje op het YouTube kanaal van FSOM! Abonneren is uiteraard helemaal GRATIS! Vergeet natuurlijk niet om de FSOM magazine facebook pagina een like te geven en ons te volgen op Instagram!
See you there! Pin je ook mee met FSOM op Pinterest?

fsom banner fsom tv  thedutchbeerdad interview

Dit is echt iets voor jou!

TheDutchBeerDad gaat BierenmetBor!
Volg de bier en spijs cursus bij de Bier butler!
Bestel jij je bieren al bij Beerwulf?
The Watchlist episode 1
Volg de bier en spijs cursus bij de bierbutler!

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

2 reacties

  1. Wiebe Kees Koldijk

    Mooi verhaal over dé meest interessante brouwerij van het moment!
    En de bieren zullen zéker smaken!
    Wiebe Kees.

    1. Goed om te horen Wiebe Kees, ik ben de bieren zelf ook nog aan het ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram