Terugblik op Last Gen

True Gaming | Nu de Xbox Series X en de PlayStation 5 beide officieel uit zijn mogen we officieel zeggen dat de Xbox One en de PlayStation 4 last gen zijn. Dus we passen ons aan. Last gen is Xbox One en PlayStation 4, current gen Xbox Series X en PlayStation 5. Maar we gaan nu even terugkijken op de vorige generatie en zetten we zomaar een aantal feitjes op een rij. Are you ready? Let’s dive right in!

War Never Changes

Om maar direct met de deur in huis te vallen met een Fallout quote: “War Never Changes”. Nu is oorlog natuurlijk een idioot concept maar de “console wars” zijn helemaal te idioot voor woorden. Dat kan ik met gerust hart zeggen als DutchPlayStationGamer. Dat ik een voorkeur heb voor een bepaalde console betekent niet dat de andere dan maar volledig afgebrand dient te worden. Tegen die kinderen kan ik dan ook enkel zeggen, grow up already.

Goed, dat gezegd hebbende vind ik het natuurlijk wel leuk om cijfertjes bij elkaar op te tellen en te kijken wat nu wat is. Welke console heeft het beste verkocht in deze generatie en welke game(s) hebben daaraan bijgedragen en wat waren de kosten daarvan? Beslist.nl heeft hier onderzoek naar gedaan en wij zetten het in het kort allemaal een beetje op een rijtje.

Al bijna 20 jaar strijd

In een artikel waarin we het hebben om de strijd der titanen moeten we natuurlijk Nintendo ook meenemen, maar die doet er niet echt toe in de strijd. En daarmee zeg ik niet dat de Switch er niet toe doet, integendeel zelfs. Maar ze strijden niet mee! Het lijkt wel alsof Xbox Ajax is en PlayStation Feyenoord. Dat is water en vuur. Maar Nintendo is het Nederlands elftal en dan zitten we gebroederlijk naast elkaar.

Dat gezegd hebbende gaan we eens dieper in de materie duiken. De strijd duurt nu al 20 jaar en dat terwijl de PlayStation toch een voorsprong heeft van 6 jaar ten opzichte van de Xbox. Xbox heeft zich echter goed weten te profileren op de markt en wist zelfs mij met de Xbox 360 in hun kamp te krijgen. Uiteindelijk weer teruggegaan naar de PlayStation 3 maar ik heb met veel plezier Gears of War, Forza en Viva Pinata gespeeld in die tijd.

Back to business

Maar jullie zijn natuurlijk niet gekomen om mijn persoonlijke anekdotes te lezen, jullie willen weten wat er uit dat onderzoek naar voren is gekomen!

In de console wars worden vaak twee argumenten gebruikt om aan te tonen welke console beter is. Wat zijn de specs en zijn er exclusieve games! Nou, dat kunnen we redelijk eenvoudig bekijken door het simpelweg naast elkaar te leggen. In de afbeelding onderaan dit artikel staat het allemaal netjes opgesomd maar in onderstaande tabel zie je in een oogopslag wie de beter console heeft, op het gebied van hardware. Dit alles vanaf de PlayStation 2 en de Xbox, want de PlayStation 1 was heer en meester omdat er toen nog geen Xbox was.

XboxPlayStation
XboxPlayStation 2
Xbox 360PlayStation 3
Xbox OnePlayStation 4
Xbox One XPlayStation 4 Pro
Xbox Series XPlayStation 5
De “verliezer” is doorgestreept

Bovenstaande geeft eigenlijk aan dat wanneer je kijkt naar de specificaties van het apparaat de Xbox de overhand heeft op de PlayStation. Wel zijn hier de nodige kanttekeningen natuurlijk bij te maken als hoe gebruikt de console het geheugen en hoe kent het cpu/gpu capaciteit toe aan games vs OS. Maar kijk je puur naar de ruwe kracht onder de motorkap dan staat het op dit moment 3-2 in het voordeel van Xbox.

The Games

Nu is het heel erg fijn dat een console goede specificaties heeft maar uiteindelijk koop je geenc onsole om er naar te kijken, je wilt er op gamen. En dan ga je kijken naar de games die je graag speelt. Exclusieve titels kunnen hierin doorslaggevend zijn. Ook kun je de keuze bepalen aan de hand van je vrienden. Spelen die allemaal Xbox en wil je online gamen, dan kies je wellicht sneller voor een Xbox.

Eerst maar even een klein overzicht aan blockbuster titels die exclusief zijn. Hierbij is ook rekening gehouden met het feit of games ook te spelen zijn op PC of andere consoles an enkel deze twee grootmachten. En dan wordt echter wel heel erg duidelijk dat de PlayStation de grootmacht is op het gebied van exclusieve games. Let wel, dit is enkel last gen, dus Xbox One vs PlayStation 4!

Xbox OnePlayStation 4
Crimson DragonBloodborne
Dance Central SpotlightDays Gone
Fighter WithinDriveclub
Forza Motorsport 5Erica
FruFinal Fantasy VII Remake
Halo 5: GuardiansGhost of Tsushima
Kinect Sport RivalsGod of War (2018)
Powerstar GolfGran Turismo Sport
Rare ReplayInfamous: Second Son
Shape UpJudgment
Xbox FitnessKillzone Shadow Fall
 The Last Guardian
 The Last of Us Part II
 MediEvil (2019 remake)
 Spider-Man
 Uncharted 4: A Thieves End
 Yakuza 6: The Song of Life
Alle Xbox One exclusives vs een handvol PlayStation 4 exclusives

Hier mogen we toch overduidelijke spreken van een winnaar in de vorm van de PlayStation 4. In bovenstaande lijst staan alle games die echt exclusief zijn op de Xbox One en de lijst van de PlayStation 4 heb ik enkel de grotere titels gepakt want de lijst is nog een stuk langer. De PlayStation 4 kent in totaal 72 exclusieve titels vs 11 titels op de Xbox One. Let’s leave it at that.

Best verkopende games per console

We hebben dus op gebied van specificaties een duidelijke winnaar met Xbox en op gebied van exclusieve titels de PlayStation 4. Maar wat zijn nu de best verkopende games per generatie consoles? Opvallend zijn de games van last gen. Let’s find out!

XboxPlayStation
 PlayStaton – Gran Turismo
 PlayStation One – Gran Turismo
Xbox – Halo 2PlayStation 2 – GTA: San Andreas
 PlayStation 2 Slim – GTA: San Andreas
Xbox 360 – Kinect AdventuresPlayStation 3 – GTA V
Xbox 360 S – Kinect AdventuresPlayStation 3 Slim – GTA V
Xbox One – GTA VPlayStation 4 – GTA V
Xbox One S – GTA VPlayStation 4 Pro – GTA V
Xbox One X – GTA V 

De best verkopende games van de afgelopen generaties was geen console exclusive maar is al twee generaties hetzelfde spel: Grand Theft Auto V! Dus dat exclusives wellicht een console verkopen, de beste verkopende games op beide consoles is al jaren hetzelfde. Daar mag je als third party developer best trots op zijn. Chapeau Rockstar!

Tot slot: console verkoopcijfers

Hoewel het allemaal leuk en aardig is, zulke feitjes op een rij, het draait uiteindelijk om de meest verkochte consoles. Ook hier pakken we weer de cijfers van Beslist.nl en Statista.com en dan komen we tot de volgende conclusie:

XboxPlayStation
 PlayStation – 74.34 miljoen
 PS One – 28.15 miljoen
Xbox – 24 miljoenPlayStation 2 + Slim – 157.7 miljoen
Xbox 360 – 85.8 miljoenPlayStation 3 + Slim – 87.4 miljoen
Xbox One incl S en X – 48.5PlayStation 4 + Pro – 113.5 miljoen
Xbox Series S en X – tussen 1.1 en 1.4 miljoenPlayStation 5 (beide) – tussen 2.1 en 2.5 miljoen
Cijfers tot 20 september 2020

Hieruit kunnen we enkel concluderen dat de PlayStation het beter doet over het algemeen dan de Xbox. Meer verkochte consoles betekent een grotere klantenkring en dus een grotere afzetmarkt.

Voor nu staat PlayStation dus gewoon (ver) voor op Xbox gezien de verkoopcijfers door de jaren heen. En ondanks dat de Xbox 360 en PlayStation 3 erg dict bij elkaar liggen heeft vorige generatie wel laten zien dat de PlayStation 4 veel gewilder was dan de Xbox One. De enige conclusie, Last Gen heeft PlayStation gewonnen. And that’s a wrap! Now let’s play video games!

Artikel door: Peter van de Velde / @dutchplaystationgamer
Volg FSOM Magazine op Instagram en Facebook!

GameBreak Episode 7 Playstation Vita met Dutchplaystationgamer op FSOM tv

Gamingnews

Rule The Game: Ouders en Gamende kinderen zitten op één lijn!
GAMEBREAK episode 11 nu online! Wekelijks een NIEUWE episode!

Fix voor Gamebreaking Bug AC Valhalla!
Leef als een Viking in AC: Valhalla!

  Infographic Gameconsoles - PlayStation vs. Xbox  
 
 Infographic: Gameconsoles: PlayStation 5 en Xbox series S door beslist.nl

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram