Skillet neemt de heerschappij met Dominion

Skillet neemt de heerschappij met Dominion

17 januari 2022 1 Door Peter van de Velde

Dominion | Wanneer een band weer nieuwe muziek uitbrengt is er altijd dat gevoel van euforie. En bij sommige bands heb je dat wellicht weer meer als bij andere bands. Als ik voor mezelf spreek is dat zeker waar! Skillet is een band die ik bij hun optreden op Pinkpop 2016 heb leren kennen. Dit optreden heeft toen flinke indruk gemaakt en sindsdien zijn we drie albums verder! Want vandaag is Dominion uitgekomen en die loopt over van in opstand komen. Precies wat we in deze tijd van lockdowns nodig hebben.

Surviving the Game

De eerste single opent het album en zet de toon. Een knaller die een stadium kan doen schudden en tegelijkertijd overloopt van wat de band met dit album wil zeggen. Zoals de zanger het zelf omschrijft: Deze track voelt als een stier die door de hekken knalt. We leven in een tijd van veel onzekerheid maar we moeten hoop houden, tandenknarsen en dan overleven we het. Ik hoop dat wanneer mensen ‘Surviving the Game’ horen het het lied is waar ze op hebben gewacht.

En het zal ongetwijfeld idioot klinken maar dat is wel waar. Deze track heeft de energie waardoor je wilt gaan springen! Het geef je de energie die het uitstraalt en dat is een kunstje waar Skillet wel erg goed in is geworden. En wanneer ze dan zingen Gonna walk through Hell, gonna shake the walls, dan weet je dat het menens is.

Rebels

Tijdsgeest, ik denk dat dat een term is die heel erg goed past bij dit album als geheel. ‘Surviving the Game’ pakt goed uit, maar wanneer je dan ‘Standing in the Storm’ hoort hoor je het rebelse wat de band wilde overbrengen nog beter naar voren komen. Wanneer de tekst spreekt over Time for me to be defiant, Cause I won’t be silenced, is dat iets wat je over de huidige staat van de wereld zou kunnen zeggen. Welk vraagstuk je ook mee worstelt, het lijkt soms wel of er nog de juiste mening is en de verkeerde. Tijd voor een beetje rebellie!

En over dat in opstand komen gaan ze in de track Dominion nog een stapje verder. Our Rebellion has Begun spreekt boekdelen!

Maar naast al deze actie en rebellie is er ook tijd voor een beetje bezinning. Want in opstand komen is een ding, je kunt het dan alsnog niet alleen.

Saamhorigheid

Saamhorigheid is daarom ook zeker aanwezig op deze plaat! Dit begint na drie heavy tracks, waarbij de beat en de stevige gitaren je meenemen in een strijd. Eigenlijk zoals je dat mag verwachten bij een boodschap over in opstand komen. Maar elke opstand kent een moment van rust en bezinning en Skillet wisselt dan ook de gitaren in voor viool en piano.

Een prachtige ballad blijft staan en komt binnen. Valley of Death brengt je even weer terug in het hier en nu en pakt je in met de zachtheid en de kwaliteit van de tekst in combinatie met de muziek. Now that I walk through the valley of death, You’re the light to guide me, When I’m lost and can’t see. Verlies is onderdeel van het leven en zeker in de pandemie waarin we ons verkeren weet de band je ook wel in te pakken.

Heavy

In opstand komen, momenten van bezinning en je eigen toekomst bepalen. Dat zijn de grote thema’s van het nieuwe album van Skillet. Dit pakken ze op zo’n manier aan dat geen enkele track hetzelfde klinkt maar toch dezelfde vibe weet vast te houden. Hiermee is het album een groot geheel waarbij eigenlijk enkel de laatste track een beetje uit de band springt. Maar ook dit heeft weer een goede reden!

Want Skillet is een Christelijke band in hart en nieren. De teksten waar ze over zingen zijn voor hun vooral gebaseerd op dat gevoel en dus ook geschreven vanuit dat perspectief. Maar wel op zo’n manier dat het volledig open staat voor je eigen interpretatie. Daar ligt wat mij betreft ook zeker de kracht want het is voor iedereen toegankelijk en of je nu wel of niet het Christelijke geloof aanhangt, je kunt gewoon voor de volle honderd procent genieten van dit album.

Stadium Rock tot Couch Mellow

Het album biedt overall een brede variatie aan muziek en stijl. Knallen met Surviving the Game en Destroyer maar ook wegdromen met Valley of Death en Forever in the End. Wat je ook wilt, het album biedt het je!

De meeste bijzondere track is ook direct de track die iets minder overlaat aan de fantatsie als het aankomt op de Christelijke content. Het album sluit af met White Horse en die track is werkelijk een track die vanaf de eerste keer dat je hem hoort met je resoneert of helemaal niet. Het lijkt ook een beetje een track die niet bij het album hoort maar toch een toffe afsluiter is.

All in all is dit album dus gewoon flink geslaagd en brengt het je Skillet zoals je dat van Skillet gewend bent. Lekker springen in een stadium of bijkomen thuis op de bank, Skillet is er gewoon voor iedereen. Rock on!

Graded: 8.5/10

Artikel door: Peter/ @dutchplaystationgamer
Eindeijk nieuwe Foo Fighters film!
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Please follow and like us: