Recensie Frank van Dongen’s Ontdekking Van De Mens Trilogie Deel 1

het duizend eiland experiment recensie

Het Duizend Eilanden Experiment | Hoe vreemd is het eigenlijk dat we in deze tijd wederom over totalitarisme praten? Een tijd waarin we met gebeurtenissen geconfronteerd worden die we al decennia niet meer hebben meegemaakt, en misschien zelfs onvergelijkbaar zijn. Hoe mooi is het dan dat we alvast een Orwelliaanse blik in de toekomst kunnen werpen met de ‘Ontdekking van de mens trilogie’.

Hoe ziet onze toekomst eruit? Gaan de recente gebeurtenissen in de wereld een grote invloed hebben, of zijn we altijd onderweg naar het onvermijdelijke. Dat laatste is volgens mij het geval en ik ben zelf altijd enorm gefascineerd geweest door de oorsprong van de mens en natuurlijk ook de toekomst.

Toen ik de trilogie van Frank van Dongen tegenkwam, was ik direct enthousiast. Onze toekomst? Hoe zit ons leven de komende jaren eruit en wat nou als we een sprong van 40 jaar maken. Waar staan we dan als mensheid?

Dit zijn ook vragen die Frank van Dongen bezig hield, al vanaf jongen leeftijd speelde dit al een rol in zijn gedachtegang. Gelukkig heeft hij het één en ander opgeschreven en resulteerde dit in de Ontdekking van de mens serie! Het Duizend Eilanden Experiment is het eerste deel van de trilogie en de recensie is er eentje van formaat geworden! Maar wie is Frank van Dongen eigenlijk?

Wie is Frank van Dongen?

Frank van Dongen is de bedenker van de Ontdekking van de mens trilogie. Hij is evolutiebioloog van beroep en al van jongs af aan geïntrigeerd door de oorsprong en de toekomst van de mens. Een interesse die ik met hem deel en ook de reden dat hij eerder in ons magazine omschreven werd als de nieuwe George Orwell.

In zijn creaties, want uiteraard heeft hij er meerdere, wordt de mensheid vaak op de proef gesteld door haar eigen uitvindingen. Maar ook Buitenaardse invloeden passeren regelmatig de revue. In 2009 debuteerde Frank van Dongen met ‘Het Bouwplan’, in dit boek gaat het niet over schietende aliens, maar over lange overpeinzingen. Overpeinzingen en gedachtes die veelal te maken hebben met dood, verderf en doffe ellende in de wereld.

Niet geheel onrealistisch natuurlijk, maar het is net zoals deze trilogie, wel een roman. Een diepzinnig roman die door Iceberg Books in een nieuw jasje uitgebracht zal worden. Deze komt uiteraard ook weer in De Leeshoek voorbij, maar nu eerste naar het eerste deel uit de Ontdekking van de mens trilogie.

Recensie van Het Duizend Eilanden Experiment. Deel 1 van 'De Ontdekking van de Mens' trilogie bedacht door Frank Van Dongen.

Storyline

De gehele serie draait om Jack Newman. Jack Newman is een IGD Kloon (Intelligent Genetic Design), dit wordt al snel duidelijk in ‘Het Duizend Eilanden Experiment’ en de tijd waarin we Jack beginnen te volgen is halverwege deze eeuw.

“Ontdekking van de mens’ focust op de nabije toekomst – de tweede helft van deze eeuw. Hoewel de mens aan de wieg van het ruimtereizen heeft gestaan, zorgde de komst van het internet ervoor dat we ons juist naar binnen keerden om steeds eenzelviger digitaal te leven. De volgende stap is de transformatie naar een maatschappij geleid door de Metaverse, waar Meta (voorheen Facebook en tevens moederbedrijf) nog vol op gaat inzetten. Wat is de metaverse? De volgende versie van het internet. In de metaverse leef je tegelijk als echt persoon en als avatar”.

“In mijn toekomstroman ‘Ontdekking van de mens’ is iedereen verslaafd geraakt aan het grenzeloze gemak en vermaak dat de metaverse iedereen van wieg tot graf geeft. Fysiek en mentaal is men volledig afhankelijk van online devices en medische implantaten. Maar wat als wereldwijd de elektriciteit uitvalt en de metaverse platligt, en juist dan een onbekende vijand opduikt?

Ontdekking van de Mens neemt je mee naar wat ons in de tweede helft van deze eeuw te wachten staat. Een toenemende leegheid in ons bestaan waardoor we steeds dieper wegvluchten in de virtuele wereld. Totale afhankelijkheid van de bedrijven die de metaverse beheersen. Ontmanteling van het democratisch humanisme. Versnelde vernietiging van de natuur. Wanhopig streven naar a-sterfelijkheid en alwetende computers. Onvermogen om interstellaire ruimtevaart te ontwikkelen. Opgesloten zitten op een overbevolkte, verschroeide, kaalgevreten wereld. De komst van een nieuw soort vijand ten tijde van verwarring en verdeeldheid”. Aldus Frank van Dongen.

Uitstraling

De covers van de boeken zijn zeer herkenbaar en tegelijkertijd nietszeggend. Pas wanneer je het boek hebt gelezen zul je de boodschap en betekenis achter de covers begrijpen.

Van alle drie de delen zijn de covers zeer herkenbaar, de titel is duidelijk zichtbaar en op de achterzijde hebben ze gekozen voor een beknopte samenvatting van het boek (welke nog niet veel weggeeft, maar zeker intrigeert) en een kort stukje over de schrijver. De uitstraling van het boek is precies zoals ‘ie moet zijn.

Het boek wordt uitgegeven door IceBerg Books, een uitgeverij van Sciencefiction boeken van eigen bodem en het vertalen van de beste uit het buitenland.

Recensie van Het Duizend Eilanden Experiment. Deel 1 van 'De Ontdekking van de Mens' trilogie bedacht door Frank Van Dongen.

Het Duizend Eilanden Experiment

In het eerste boek uit deze trilogie beginnen we met het volgen van Jack Newman, zoals gezegd is Jack een IGD kloon en dit zijn niet de meest geliefde mensen. Nadat we kennis met hem en zijn familie maken, wordt al snel duidelijk waarom de IGD kloon niet zo geliefd is.

Jack groeit op in een woongroep waar hij samen met zijn ouders geniet van het leven in het jaar 2058. Althans, ‘geniet’? Jack groeit op in een woongroep voor ex-drugsverslaafden en Jack is de enige in het huishouden die graag naar buiten gaat en de wereld wil ontdekken. In 2058 brengt met alle tijd door in de digitale wereld waarin ze van alle behoeftes worden voorzien. Letterlijk alle.

Iedereen heeft in het jaar 2058 de beschikking over een volledige VR-uitrusting waarin met is gaan leven, dit komt mede doordat de bevolking volledige afhankelijk is gemaakt van SoNet. Een soort opgevoerde, uit de kluiten gewassen MetaVerse waar men het grootste gedeelte van de dag doorbrengt. De enige uitstapjes die men maakt, zijn de uitstapjes naar de diepvries om er een door robots afgeleverde diepvriesmaaltijd uit te halen.

Alles zit in de details

Leuk detail is wel, dat het nuttigen van de maaltijden in het verhaal van Jack, nog wel altijd gezamenlijk genuttigd worden. Dit lijkt het enige moment te zijn dat er nog echt gecommuniceerd door de Homo Sapiens onderling, na het afruimen verdwijnt iedereen weer in de digitale wereld waarin, zoals gezegd, iedere behoefte voorzien wordt. Er is ruimte om te gamen, het nieuws te kijken, maar ook om alle erotische dromen uit te laten komen. Hierdoor is ‘echte liefde’ en menselijk contact iets wat langzaam naar het rijk der vergetelheid wordt verbannen.

Iedereen is ook in het bezit van een speciaal implantaat en een polsband die voortdurend alles monitort. Denk bijvoorbeeld aan depressie, verdriet, pijn en emotie. Dit wordt continu bijgesteld door de medische implantaat die ervoor zorgt dat geen van deze emoties daadwerkelijk invloed krijgt op de persoon, laat staan de overhand.

Jack is anders en naarmate het verhaal zich vordert, maakt hij ook vrienden in de echte wereld en zal hij gaan ontdekking wat het betekend om met een echt meisje, een echte vrouw de liefde te ontdekken. Echter brengt de komst van Alfa War eindelijk de echte verleiding met zich mee voor Jack, om zich onder te laten dompelen in de digitale wereld.

*afbeelding

Alfa War

Het almachtige SoNet is het enige wat er bestaat in de trilogie. Echt het enige. Een soort zwart gat dat alles heeft opgezogen. Echt alles. Denk aan een platform waarin Amazon, Google, Apple, Facebook, HBO en Netflix zijn opgeslurpt en een evolutie hebben ondergaan om één geheel te worden.

Alfa War is het spel waarin de aarde bedreigt wordt door een buitenaardse invasie. Hierin is het de taak om de mensheid naar een overwinning te begeleiden. Dit “spel” is niet zomaar een spel en je plaats op de sociale ladder is zelfs van belang welke rol je als Homo sapien kunt spelen in Alfa War wordt er mede door bepaald. Ook geld is natuurlijk van belang, maar dat is zeker geen sciencefiction te noemen.

Lees vooral het boek, om erachter te komen welke impact een spel als Alfa War kan hebben op de maatschappij, zeker wanneer de maatschappij zich vooral actief bezighoudt in een soort MetaVerse. Wanneer Jack Newman het spel weet te winnen, krijgt zijn leven een bizarre wending en komt hij steeds meer te weten over de wereld waarin hij leeft en wat de echte gedachte is die achter Alfa War zit.

Succesvol gamen

Door het succes in het spel dient zich een ongekende mogelijkheid aan voor Jack. Hij mag gaan studeren in Cambridge. Één van de laatste échte traditionele universiteiten op de wereld, waarin natuurlijk wel iedereen van alle gemakken voorzien wordt, maar er zijn zowaar nog fysieke boeken… Iets wat niet meer zo vanzelfsprekend is.

Wanneer Jack op Cambridge zit, dienen zich voor hem eindeloze mogelijkheden aan. Als IGD kloon is hij namelijk niet zomaar een mens, maar een genetisch experiment. Dit maakt hem simpelweg vele malen intelligenter en fysiek sterker dan een “normaal mens”.

Samen met zijn mede IGD klonen Valerie, Antonio en Christine creëert hij uiteindelijke ‘Vil’. Een combinatie van AI en de beste eigenschappen van verschillende dieren die hij heeft doen ontstaan vanuit zijn experimenten. ‘Vil’ gaat aan de slag met het vraagstuk of de mens daadwerkelijk ten onder gaat aan een buitenlandse invasie. En deze recensie ga ik afsluiten met exact dezelfde conclusie als ‘Vil’ doet aan het einde van het eerste boek in deze trilogie.

Het bekendmaken van de antwoorden op wat de wereldbevolking in het algemeen beschouwt als grootste nog onopgeloste vraagstukken van de menselijke beschaving, zullen met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid leiden tot rampspoed. Door mijzelf en mijn geheugen te verbranden, behoed ik jullie mensen voor dit vroegtijdige noodlot. Vaarwel, mijn scheppers“.

Beoordeling

De eindscore van de Recensie van Het Duizend Eilanden Experiment. Deel 1 van 'De Ontdekking van de Mens' trilogie bedacht door Frank Van Dongen.

Na het lezen van het eerste deel uit de trilogie kan ik niet anders dan een eindscore van maar liefst vijf sterren geven. Het boek is qua storyline geweldig, vooral omdat dit simpelweg mijn genre is! De leesbaarheid is, ondanks de dikte van 416 bladzijdes, geweldig. Het boek bevat wat langdradige stukken, maar lezen zo eenvoudig weg.

Een heerlijk boek om even lekker te ontsnappen aan de werkelijkheid, of een blik te werpen in de toekomstige werkelijkheid! Ik ben dan ook reuze benieuwd naar de overige twee delen, welke spoedig in De Leeshoek te vinden zijn. Zelf lezen? Scoor dan Het Duizend Eilanden Experiment uit de trilogie zelf!

de leeshoek van fsom magazine

Artikel door: Bas de Goede

Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

6 reacties

  1. Lijkt me mooi om te lezen.

    1. Dat is het zeker! Is het boek al binnen? 😉

      1. Nog niet ik kan niet wachten…..

  2. […] slapen gaan ook een ontspannend effect op je kan hebben? Check de recensie van het eerste deel van De Ontdekking Van De Mens eens, wie weet is het iets voor […]

  3. […] Mens Trilogie Deel 2 | In het eerste deel van deze recensie hebben we in ons magazine het begin van Frank van Dongen’s Ontdekking van de Mens trilogie onder de loep genomen, vandaag is het moment eindelijk daar om het vervolg vorm te gaan geven. Lees […]

  4. […] dat is inmiddels wel duidelijk vermoeden wij zo. Na fantastische scores op de recensie van ‘De ontdekking van de mens‘ en het tweede deel uit de serie ‘De machine plaag‘, is er binnenkort een vierde […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram