FSOM Gaan we gezonder eten door ene lagere prijs?

Gezonder eten | Het is eindelijk zover, de grote test gaat beginnen! Persoonlijk vind ik het jammer dat het bij een test blijf top korte termijn, maar het begin is er. Er zijn acht supermarkten in Nederland die mee gaan werken aan een onderzoek waarbij gezonde producten in diverse productgroepen op ooghoogte geplaatst gaan worden en een prijsverlaging krijgen. De test gaat één jaar duren en er worden (helaas) wel testpersonen geselecteerd.

De belangrijke vraag in het kader van gezonder eten en dus gezonder leven is; gaan we ook daadwerkelijk die stap nemen wanneer de financiële drempel lager ligt. Nog altijd is het belangrijkste argument om het niet te doen ‘de prijs’. Daar gaan wetenschappers van het Amsterdamse UMC nu onderzoek naar doen in samenwerking met acht COOP supermarkten.

Testpersonen

Helaas is dit onderzoek niet gericht op de prijs van artikelen. Waar al jaren de roep is om bijvoorbeeld een BTW-verlaging op Groente en Fruit, gaat die roep nog niet beantwoord worden. Wel gaat dit onderzoek zich richten op de gezondheid en vanuit dat perspectief word bekeken of de drempel lager maken in de aanschaf, deze testpersonen ook daadwerkelijk gaat overhalen om een gezondere variant aan te schaffen.

Per winkel worden er 115 testpersonen gezocht en gaan ze hier een jaar lang hun weekboodschappen doen. Tijdens dit onderzoek worden ze goed in de gaten gehouden, zo meten ze de buikomvang en cholesterol. Carolien Martens van de Hartstichting verteld het volgende over dit onderzoek. “De afprijzingen in de supermarkt zijn nu altijd gericht op ongezonde producten. Dat moet veranderen en tussentijdse resultaten uit een virtuele supermarkt hebben COOP helpen overtuigen dat het ook anders kan.”

De grote vraag is al jaren of we door een lagere prijs gezonder eten. Vanuit een initiatief van het Amsterdamse UMC komt er nu een onderzoek! FSOM

Gezonder eten!

Naast mijn persoonlijke voorkeur voor gezonder eten, of in ieder geval bewuster eten, ben ik ook ferme voorvechter van het verlagen of misschien wel helemaal afschaffen van de BTW op Groente en Fruit. (En ook tegenstander van een suikertaks!)

Don’t get me wrong, ik ben een echte bourgondiër, maar dan nog kun je wel bewust omgaan met wat je eet en moeten we zeker niet ongezond eten promoten. Daarom is het des te toffer om te zien dat COOP niet de enige is die zich hiermee bezig houdt. Ook supermarktketen Dirk Van Den Broek is aan de slag gegaan en is een petitie gestart om het BTW-tarief spoedig te verlagen van 9% naar 6%. Teken de petitie hier!

Artikel door: Bas / @thedutchbeerdad
Join mijn bieravonturen (en mede-avonturen!) ook op Untappd! Let’s share! Wist jij trouwens dat het BBQ seizoen nu echt is begonnen?
Volg FSOM Magazine op Instagrampagina en Facebookpagina!
Ben je nog geen abonnee op FSOM-tv? Klik dan snel –> hier <– en mis niets meer!

Scoor nu de bieren van Flying Dutchman extra voordelig met onze kortingscode. 

De grote vraag is al jaren of we door een lagere prijs gezonder eten. Vanuit een initiatief van het Amsterdamse UMC komt er nu een onderzoek!
Please follow and like us:

Dit is ook iets voor jou!

2 reacties

  1. […] Daarnaast ontbreken alle toegevoegde middelen om de maaltijden meer smaak te geven of langer houdbaar te maken, want ze zitten al bomvol smaak. Verse ingrediënten in de lekkerste maaltijden en ook nog eens in een handomdraai op je bord! (Lees ook over het onderzoek of een lagere prijs invloed heeft op een gezondere levensstijl.) […]

  2. […] nature nodig heeft.Focus ook op voldoende slaap, gezond eten (De actuele vraag is nog altijd of we gezonder gaan eten, wanneer dit eten voordeliger is!?), veel water drinken en dagelijks […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram